Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami

Autor receptu: mariamka

Cuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami, cuketa bola mladá, tak nech nič nevyjde nazmar. Halušky sú mäkké, chutné, takmer na nerozoznanie od zemiakových, môžete ich podávať k mäsu, alebo samotné so syrom, tvarohom, bryndzou, cibuľou, slaninkou, ako chcete.

Postup

  1. Ako prvé som dala robiť mäso. Na bravčovú masť som dala speniť cibuľu a cesnak. Po chvíľke pridáme mleté mäso a restujeme, kým sa zatiahne. Pridáme pretlak, soľ, korenie, oregano, chilli, ja som aj trochu podliala vodou a zakryté necháme dusiť. Mleté mäso je rýchlo hotové 15-20 minút, navyše, nebolo ho veľa.
  2. Asi v polovici pridáme pokrájané cuketové šupky. Napadlo ma to, keď som si spomenula na Imreho Bindiča, tiež ich v nejakom jedle použil a keď sú mladé, tak prečo nie.
  3. Dodusíme domäkka, vlastne mne šupky ostali trochu na skus a je to tak chutnejšie. Na záver ešte dosolíme, dokoreníme ak treba a pridáme čerstvú pokrájanú bazalku. Hotovo.
  4. Hneď, ako som dala robiť mäso, som začala robiť halušky, aby som to mala naraz hotové. Mala som takúto malú mladú cuketu. Šupky pôjdu do mäsa.
  5. Postrúhame najemno alebo rozmixujeme, ja som si v mixéri pomohla aj troškou vody. Pridáme vajce, pretlačený cesnak, soľ, korenie.
  6. Pridáme hladkú múku a zľahka miešame, aby nám vzniklo cesto konzistenciou ako haluškové. Niečo medzi prílohovými haluškami a zemiakovými. Na záver jemne vmiešame nadrobno nasekanú bazalku. Môžete ho aj ochutnať a podľa potreby dosoliť.
  7. Hotové cesto. Medzitým sa už začala variť voda.
  8. Do posolenej variacej vody hádžeme malé halušky, spôsobom, ako ste zvyknutí. Premiešame odspodu, aby sa neprichytili. Sú hotové veľmi rýchlo, 2-3 minútky.
  9. Najprv som uvažovala, že ich pridám rovno k mäsu, do omáčky, ale nakoľko sú veľmi jemnej konzistencie, mala som obavy, aby z toho nebola kaša. A že ešte sa možno budú dať využiť aj na iný spôsob. Vybrala som ich teda bez oplachovania do kastrólika a iba preliala olivovým olejom. Naozaj sa dajú jesť samotné :)
  10. No a servírovanie už vidíte hore. Neuveriteľné, čo sa z tej cukety dá stvoriť, doslova univerzálna zelenina. Toto cuketovo-necuketové jedlo vám zaručene zje každý anti-cuketár :)