Halušky s kyslou kapustou - strapačky fotorecept

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 10. júna 2013

Na prvom mieste sú samozrejme bryndzové halušky, no keď práve nebolo bryndze, mamina nám robievala tieto. Občas sme hundrali: "Zase kapustové...", ale vždy nám Zobraziť celý popisNa prvom mieste sú samozrejme bryndzové halušky, no keď práve nebolo bryndze, mamina nám robievala tieto. Občas sme hundrali: "Zase kapustové...", ale vždy nám chutili a ešte sme si aj pridali. Priznám sa, že som ich do tejto chvíle nerobil a nejedol asi tak pätnásť rokov a musím dodať, že sa podarili a chutili ako od mamy... :-)

6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 kg




Postup

  1. 1

    Očistíme zemiaky. Množstvo je ľubovolné. Ja robievam približne z 1kg zemiakov, možno aj viac...

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pričom si dáme pozor na prsty. Ak náhodou nemáme strúhadlo (ribajzlík), kľudne môžme použiť mlynček na mäso alebo kuchynský robot.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do postrúhanej zemiakovej zmesi pridáme soľ (množstvo podľa chuti) a polohrubú múku. Ak máme v miske príliš veľa vody zo zemiakov, môžme ju odobrať. Čím viac vody v miske, tým viac múky treba použiť na zahustenie. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani riedke. Skrátka... tak akurát, aby sa halušky vo vode nerozišli alebo naopak, aby neboli tvrdé.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Neviem ako Vy, ale ja sa držím tradície a halušky hádžem pekne z lopára (drevená doštička, ktorá sa používa aj na krájanie cibule, slaniny, klobásky a iných potravín), ale dá sa použiť aj sitko na halušky. Takže v mojom prípade si dám na lopárik cesto a lyžičkou hádžem do hrnca s vriacou, osolenou vodou halušky. Keď vyplávajú na povrch vyberiem ich sitkom, troška potrasiem a dám do misy.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prerastenú, údenú slaninku si nakrájame na kocky, ako má kto rád - môžu byť menšie alebo väčšie. Ak chceme mať viacej výpeku zo slaniny, môžme do nej pridať trocha oleja. Potom slaninu opražíme.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na hotové halušky v miske dáme kyslú kapustu. Ak nemáme domácu a použijeme kupovanú, radšej si ju ešte trocha posekáme, pretože nie vždy sa nám podarí kúpiť jemne postrúhanú kapustu. Nakoniec pridáme opraženú slaninu aj s výpekom a všetko premiešame.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

martinis
Áno, vo veku máš zrejme preklep :) inak pekný recept : kapustové halušky mám najradšej a veruže som ich dávno nejedol, tak poprosím mamku, aby v sobotu pripravila, pretože ona je u nás na halušky špecialistka :) vďaka za pripomenutie ! ;)
marianne
@margaretka :-))))) teraz su moderne deti...:-)))) ale tie halusky by som si s chutou dala,podarili sa Ti super,ta drevena lyzica nema chybu,starka mala podobnu,si mi pripomenul...
mariamka
ja kapustu dusim na cibulke, ale aj takto sa da, krasna porcia! a halusky po jednom hadzat uff to je makacka.. drevena lyzica sa aj mne paci, mam ich zopar, vzdy po jarmoku jedna pribudne :))
hanis
Také bych si s chutí dala, jedlý recept a pěkný fotopostup. Já nemám haluškovač a chtěla jsem někdy zkusit z "lopárika"...na tvé fotce konečně vidím, jak má to těsto asi vypadat - vyzkouším a děkuji :))
afataga
to si ich asi jedol este v minulom zivote :-)
ja mam najradsej s kapustou, bryndzove nemusim, len tie oskvarky mam rada viac uskvarene a nehovor, ze chutili ako od mamy, to sa nikdy nepodari :-)
boxik
Zo surovou kyslou kapustou som ich ešte nejedol a aj zo slaniny robíme škvarky, takže tvoj recept beriem skôr ako nápad čo uvariť. A oprav si vek v deviatich by si nemohol nejesť ich 15 rokov.
valeri
Milujem strapačky so slaninkou, všetko je OK, recept najviac, len tie Tvoje roky ???????????
oravka

Môžu sa hádzať aj pomocou noža.Z masy na lopariku si odoberiem 2cm pásik a pomocou noža z neho ukrajujem a hádžem do vody.Je to rýchlejšie.A na tych škvarkách tu kapustu krátko podus.Je to bomba.
boxik
Neviem prečo je na tomto recepte uvedený vek 9 rokov , keď jeho profil je takýto :
- 42 ročný muž
- Prievidza
- Registrovaný 1. júna 2013
mrcookiecook
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za pochvaly, naozaj. :-) Som tu na Vareche nový a toto je môj prvý recept. Musím povedať, že som sa celkom pobavil na tých mojich 9 rokoch :-)))). Nie je to pravda a neviem ako sa to stalo... Uvidíme koľko rokov budem mať nabudúce :-).
mariamka
ako vravi klasik, na mene nezalezi a ani ... :) gratulujem k uspesnej premiere, len tak dalej :))
evanaaa
Dávno som takéto strapačky nejedla, ale neviem, či by som so surovou kapustou, mama ju vždy podusila na cibuľke.
A ten vek- občas sa vyskytne, už tu bolo aj pár 100-ročných, hehehe, treba brať s rezervou, aj tých 9-ročných je tu niekoľko, neviem, prečo to vyhadzuje práve tento vek.
medovnicek
@margaretka aj mňa to zaujalo, ale keď si pozrieš jeho profil, tak tam má napísané 42 rokov, takže sa tu vkradol asi nejaký škriatok:):):)
@Mrcookiecook uviedol si sa veľmi dobre, krásne spracovaný recept, bodaj by môj chlap vedel takto variť:):):)
mamatata2
Krásny postup, prišla som im na chuť až v staršom veku, ale teraz ich ľúbim, len kapustu podusím. Tvoja verzia je zdravšia.
morenajea
Strapačky mám veľmi rada a to som ich prvý krát ochutnala až vlani :)
kimlo
Dobry napad, akurat som rozmyslal dat si nieco lahsie, toto mi prislo vhod....
safran
že "ribajzlík" :D si mi spravil náladu :-)
hádzané strapačky máš tip top... super!
fazia
Po prvý krát som dala kyslú kapustu bez dusenia na cibuľke na radu autora a veru MOŽE BYŤ. :)
pedrobn
nemam rad tu ružovu slaninu,ked na halušky tak klasika udena,myslim že v obochodoch ako gazdovska alebo sedliacka,halušky su super