Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Polenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o
kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne z kukuričnej múky. Je
najrozšírenejšia v Taliansku, v Madarsku pod názvom "puliszka",inde vo svete, ale varili
ju aj u nás už naše babičky a prababičky ako kukuričnú kašu. V samotnom Taliansku je
známych viac receptúr, dnes sa najjednoduchšie pripravuje z instantnej kukuričnej
krupice, mňa ju nedávno naučil variť náš mladý a za to mu dakujem.
5-6 porcií |
10 minút príprava |
5 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravila som si instantnú Polentu, náš mladý ju kúpil v špecalizovanej talianskej predajni v Bratislave. Polenta sa dá pripraviť aj z kukuričnej krupice, avšak jej príprava vyžaduje väčšiu zručnosť, silu rúk pri miešaní kaše. Tento spôsob je jednoduchší a rýchly.
- Na sporák dal zohriať 1000 ml vody na bod varu, osolil morskou soľou a kým voda zovrela, zatiaľ odvážil 250 gramov Polenty.
Ja som robila nášnmu mladému kuchtíka na pomocné práce a fotilla :-)
- Do vriacej vody sypal Polentu za sústavného usilovného miešania metličkou na šľahaniie...
- ... kým zmes nezhustla na konzistenciu hustej kaše a na záver vmiešal maslo, použili sme Ghee - talianske Burro Chiarifiikato, môžete použiť vlastné prečistené maslo, ev. aj obyčajné maslo.
- Horúcu kašu ihned vylial na plech, ktorý som vystlala pečiacim papierom, rozotrel na hrúbku asi 1 cm, uhladil povrch špachtľou a nechal úplne vychladnúť a stuhnúť na chladnom mieste. Potom pokrájal na obdĺžniky o veľkosti asi 10x5 cm
Ešte lepšie je naliať horúcu kašu do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom, po vychladnutí vyklopiť stuhnutú hmotu na dosku a pokrájať vertikálne na plátky o hrúbke asi 1 cm - plátky budú pravidelné, rovnako veľké a budú mať krásny tvar.
- Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu, dala som na ňu rozpustiľ 20 gramov Burro chiarificato /ghee/ a...
- ...plátky pripravenej Polenty som sprudka ogrilovala z oboch strán asi 1-2 minúty.
Grilovaná Polenta na masle dostane nový, oveľa lepší chuťový rozmer, stratí sa výrazná chuť kukurice, je oveľa jemnejšia.
- Včera som ju podávala k Obyčajným obráteným bravčovým rezňom - recept tu na Varecha.sk.
Grilovaná polenta sa vynikajúco hodí k rôzne upraveným mäsám, najmä ak ide o mäso na šťave.
- Ešte jeden pohľad z blízka.
Polenta sa upravuje na rôzne spôsoby, najčastejšie ako príloha, ale aj samostatné jedlo, na slano ako napr. prekladaná bryndzou a údenou slaninkou, tiež jednoducho ako kaša z Polenty v miske poliata v strede maslom, tiež môže byť na sladko s čokoládou a maslom a je ešte množstvo iných chutných receptov.
Kedysi sa Polenta považovala za jedlo chudobných, dnes prežíva svoj boom i v lepších reštauráciách, dokonca domácnostiach.