Grilovaná panenka plnená sušenými slivkami
Autor receptu: sjuz
Keďže má dnes môj manžel narodeniny, rozhodla som sa mu pripraviť niečo fajnové:)
15 minút príprava |
15/20gril minút na 180 °C |
Postup
- Panenku pozdĺžne nakrojíme tak, aby vznikol po celej dĺžke otvor, ktorý budeme plniť.
- Nakrájame na drobno cibuľu, slaninku na maličké kocôčky, slivky na menšie kúsky.Na masle s troškou olivového oleja osmažíme, kým slaninka nie je skoro chrumkavá. Pridáme lyžicu slivkového lekváru, trošku červeného vína, a štipku mletej škorice. osolíme a okoreníme.
Za stáleho premiešavania prehrejeme na hladkú masu - resp. hustejšiu omáčku.
- Panenku naplníme slivkovou zmesou, a zviažeme tak, aby plnka nevytiekla.
Panenku osolíme a okoreníme zo všetkých strán.
- Na panvicu dáme maslo a trochu oleja, rozohrejeme a vložíme opatrne panenku rozkrojenou časťou smerom hore. Opatrne obraciame a opekáme zo všetkých strán cca 3-4 minúty.
Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st. C, a do už vyhriatej vložíme na pekáči panenku.
Pečieme 15 minút.
Potom panenku potrieme medom rozpusteným v teplej vode, a zagrilujeme cca 5 minút.
- Do výpeku, ktorý zostal v panvici pridáme ešte maslo, lyžicu slivkového džemu, červené víno a prevaríme. Podľa chuti osolíme, okoreníme, môžeme zahustiť trochou múky.
- Hotové mäso necháme 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, odstránime niť, a nakrájame na plátky.
Podávame poliatu šťavou, a s prílohou podľa chuti.