Grilovaná panenka plnená sušenými slivkami

Autor receptu: sjuz

Keďže má dnes môj manžel narodeniny, rozhodla som sa mu pripraviť niečo fajnové:)

15 minút
príprava
15/20gril minút
na 180 °C

Postup

  1. Panenku pozdĺžne nakrojíme tak, aby vznikol po celej dĺžke otvor, ktorý budeme plniť.
  2. Nakrájame na drobno cibuľu, slaninku na maličké kocôčky, slivky na menšie kúsky.Na masle s troškou olivového oleja osmažíme, kým slaninka nie je skoro chrumkavá. Pridáme lyžicu slivkového lekváru, trošku červeného vína, a štipku mletej škorice. osolíme a okoreníme. Za stáleho premiešavania prehrejeme na hladkú masu - resp. hustejšiu omáčku.
  3. Panenku naplníme slivkovou zmesou, a zviažeme tak, aby plnka nevytiekla. Panenku osolíme a okoreníme zo všetkých strán.
  4. Na panvicu dáme maslo a trochu oleja, rozohrejeme a vložíme opatrne panenku rozkrojenou časťou smerom hore. Opatrne obraciame a opekáme zo všetkých strán cca 3-4 minúty. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st. C, a do už vyhriatej vložíme na pekáči panenku. Pečieme 15 minút. Potom panenku potrieme medom rozpusteným v teplej vode, a zagrilujeme cca 5 minút.
  5. Do výpeku, ktorý zostal v panvici pridáme ešte maslo, lyžicu slivkového džemu, červené víno a prevaríme. Podľa chuti osolíme, okoreníme, môžeme zahustiť trochou múky.
  6. Hotové mäso necháme 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, odstránime niť, a nakrájame na plátky. Podávame poliatu šťavou, a s prílohou podľa chuti.