Grécke jemistá fotorecept

maraki - fotkamaraki, 23. júna 2016
Grécke jemistá (fotorecept)
Foto: maraki

Výborné a ľahké jedlo stvorené na letné dni. Grécke jemistá sú zapečené paradajky a papriky plnené ryžou. Ja osobne pripravujem týmto spôsobom len Zobraziť celý popisVýborné a ľahké jedlo stvorené na letné dni. Grécke jemistá sú zapečené paradajky a papriky plnené ryžou. Ja osobne pripravujem týmto spôsobom len paradajky, keďže papriky nemám veľmi v oblube :-) Gréci pripravujú toto jedlo zvyčajne v pôstne dni.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks šťavnaté
1 ks
1 ks
5 PL
1/2 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Paradajky si umyjeme, osušíme a narežeme vrchnú časť tak, aby sa paradajky po naplnení dali znovu zavrieť. Malou lyžičkou si vyberieme vnútro paradajky a dáme do misky. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, nakrájajte vybratý obsah pradajky nadrobno. Takto si pripravíme všetky paradajky a uložíme do pekáča.

    Grécke jemistá (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, nadrobno nastrúhanú mrkvu, trošku osmažíme a pridáme ryžu. Ďalej pridáme obsah paradajok, ktorý sme si na začiatku odložili do misky, pridáme petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej a pridáme ešte trochu vody, záleží od toho aké šťavnaté paradajky máme. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, pridáme viac vody. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme. Varíme, kým ryža nie je polomäkká. Čas varenia záleží od typu ryže, ktorú použijeme.

    Grécke jemistá (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravenou ryžou budeme plniť paradajky. Po naplnení každú paradajku priklopíme/ zavrieme vrchnou časťou paradajky. Do pekáča nalejeme trochu vody, pridáme pol hrnčeka olivového oleja a vložíme do rúry. Pečieme pri 200 °C asi 30 minút v závislosti od typu rúry, tak aby paradajky chytili peknú farbu :-) Ak vám zostane viac plnky ako sa zmestí do paradajok, kľudne ju pridajte do pekáča a prípadne pridajte nakrájaný zemiak. Je to výborná kombinácia. Zvyčajná dávka ryže je 1 lyžica na jednu stredne veľkú paradajku. Takto pripravené paradajky najčastejšie podávame s feta syrom. Dobrú chuť :-)

    Grécke jemistá (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

dosa
.... vyskusam.... podobne s ryzou+ mlete maso zapekam kalerab, teraz v lete casto papriku, nacim skusit paradajku
1x maraki
katka78
Takéto jedlá idú aj u nás, plníme všelijakú zeleninu so všeličím, podľa sezóny, alebo surovín doma. Ryža, pohánka, kuskus, čirok, quinoa.. sú to veľmi vďačné jedlá, ktoré nasýtia, nie sú náročné na suroviny, na trávenie, ani na prípravu. Tvoje jedlo vyzerá skvele, teším sa na ďalšie z gréckej kuchyne.
1x maraki
frezia68
Výborný letný recept a hoci plním kadečo-papriky,kaleráby,zemiaky,baklažány,teraz budú plnené paradajky podľa Teba. A tiež sa teším na ďaľšie recepty gréckej kuchyne,ktoré oživia ponuku Varechy :-) .
1x maraki
romeom2006
Milujem gemista, tiež robievam, ale aj cuketky a baklažany plnim. Ich vnútro tiež nasekam do ryže a tým dostane ryža úplne inú chuť. A nepredvaram ryžu, však tá sa v tej zelenine aj tak uvari. Ale super receptik
havino
ozaj chutné, papriky som už podobne plnila a piekla, ako doplnok ku grilovačke, ale paradajka ma netrkla, už som zas múdrejšia
maraki
@Jujoska (23.6.2016 10:08)

Feta je vynikajúca ku každému zeleninovému jedlu, super kombinácia. Ja môžem fetu jesť na kilá, milujem ju :-)))
maraki
@Dosa (23.6.2016 10:13)

mäso + ryža - môžeš skúsiť naplniť a cukety, k tomu omačka citronovo vajíčková - ďalšie jedlo, ktoré robia v GR. Keď mi vyjde čas nafotím a pridám :-)
maraki
@Katka78 (23.6.2016 11:16)

Aj kvôli takýmto jedlám sa vždy teším na leto. Ďakujem veľmi pekne :-) Prajem krásny dník
maraki
@Marianne (26.6.2016 19:37)

Gréci touto plnkou plnia aj papriky aj paradajky, pečú ich spolu, pridajú do pekáča aj pár zemiakov. Ja robím len paradajky, lebo mi chutia viac :-)
maraki
@Havino (26.6.2016 22:21)
Gréci touto plnkou plnia aj papriky aj paradajky, pečú ich spolu, pridajú do pekáča aj pár zemiakov. Ja robím len paradajky, lebo mi chutia viac :-) Vyskúšaj a daj vedieť ako chutilo :-)