Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke fotorecept
Klasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto Zobraziť celý popisKlasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto na domáce gnocchi. V omáčke našiel svoje uplatnenie ružičkový kel a pár dní otvorený rajčinový pretlak. Možno takto inšpirujem niekoho z vás.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Gnocchi: | |
| 3 ks veľké varené |
|
| 1 ks |
|
| podľa potreby |
|
|
|
|
| Omáčka: | |
| 30 dkg |
|
| 400 ml |
|
| 3-4 strúčiky |
|
| 2 PL |
|
| 1,5 dl |
|
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
K uvareným popučeným a vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ a hladkú múku.
-
2
Múku treba sypať opatrnejšie, iba toľko, aby sme dostali mäkké, dobre tvarovateľné cesto.
-
3
Porozdeľovala som ho na kúsky, tie vyšúľala na hadov hrúbky ukazováka a nožíkom som ich rozkúskovala na asi 2 cm dieliky.
-
4
Našla som tu na Vareche video, ktoré pridala @babav k výrobe domáceho gnocchi. Tam použili drevený ryhovaný lopárik. Keďže ja taký nemám, napadlo ma použiť strúhadlo, ktoré je husto ryhované a poslúži k tvarovaniu gnocchi. Každý kúsok cesta som ukazovákom najprv jemne pritlačila na strúhadlo, potom tlak povolila, ľavý okraj roztlačeného kúska som jemným pohybom šúľala smerom doprava. Tým sa kúsok zaguľatil a ostala na ňom vzorka zo strúhadla.
-
5
Takto som sa pozabávala so všetkými cca 90 kúskami:-)) tvorivá činnosť ukľudňuje;-)
-
6
Ružičkový kel som očistila a pokrájala na malé kocky.
-
7
Na panvici som orestovala na oleji nadrobno pokrájaný cesnak, nasypala naň kel, osolila a posypala provensálskymi bylinkami. Zaliala som ho zeleninovým vývarom a dusila do polomäkka.
-
8
Pridala som rajčinový pretlak a nechala variť k úplnému zmäknutiu kelu.
-
9
Takto vyzerala hotová omáčka.
-
10
Medzitým som postavila do väčšieho hrnca vodu k vyvareniu gnocchi. Keď vyplávali na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Boli hotové zároveň s omáčkou. Opatrne som ich do nej vpravila a poprehadzovala, aby sa dobre obalil každý kúsok. Podávala som ihneď so strúhaným syrom. Kto chce, môže ich ešte v tomto stave na chvíľu zapiecť v rúre na vyššej teplote, navrchu poriadne posypané strúhaným syrom.









KK