Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. novembra 2014

Klasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto Zobraziť celý popisKlasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto na domáce gnocchi. V omáčke našiel svoje uplatnenie ružičkový kel a pár dní otvorený rajčinový pretlak. Možno takto inšpirujem niekoho z vás.

3-4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Gnocchi:
3 ks veľké varené
1 ks
podľa potreby
Omáčka:
30 dkg
400 ml
3-4 strúčiky
2 PL
1,5 dl
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    K uvareným popučeným a vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ a hladkú múku.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku treba sypať opatrnejšie, iba toľko, aby sme dostali mäkké, dobre tvarovateľné cesto.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Porozdeľovala som ho na kúsky, tie vyšúľala na hadov hrúbky ukazováka a nožíkom som ich rozkúskovala na asi 2 cm dieliky.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Našla som tu na Vareche video, ktoré pridala @babav k výrobe domáceho gnocchi. Tam použili drevený ryhovaný lopárik. Keďže ja taký nemám, napadlo ma použiť strúhadlo, ktoré je husto ryhované a poslúži k tvarovaniu gnocchi. Každý kúsok cesta som ukazovákom najprv jemne pritlačila na strúhadlo, potom tlak povolila, ľavý okraj roztlačeného kúska som jemným pohybom šúľala smerom doprava. Tým sa kúsok zaguľatil a ostala na ňom vzorka zo strúhadla.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto som sa pozabávala so všetkými cca 90 kúskami:-)) tvorivá činnosť ukľudňuje;-)

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ružičkový kel som očistila a pokrájala na malé kocky.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici som orestovala na oleji nadrobno pokrájaný cesnak, nasypala naň kel, osolila a posypala provensálskymi bylinkami. Zaliala som ho zeleninovým vývarom a dusila do polomäkka.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som rajčinový pretlak a nechala variť k úplnému zmäknutiu kelu.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerala hotová omáčka.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým som postavila do väčšieho hrnca vodu k vyvareniu gnocchi. Keď vyplávali na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Boli hotové zároveň s omáčkou. Opatrne som ich do nej vpravila a poprehadzovala, aby sa dobre obalil každý kúsok. Podávala som ihneď so strúhaným syrom. Kto chce, môže ich ešte v tomto stave na chvíľu zapiecť v rúre na vyššej teplote, navrchu poriadne posypané strúhaným syrom.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kukulienka71
@mariamka , si mi veľmi pekne napísala, ďakujem pekne:-) @marianne , aj ty si kelová, ako ja, ďakujem za pochvalu:-), @jozka2 , nepreháňaj, prosím, perfekcionista určite nie som, ale som rada, ak uznávaš moju snahu, ďakujem pekne.
jarunka
Tak si si pohrala :-) na tieto vyborne jedla musi mat clovek viac casu, na vacsinu cestovinovych jedal, ale stoji to za to. Urcite ste si pochutnali.
jujoska
nie nemam veru, ale verit mi mozes. Nemas zaco :-D
giussa
jaaaj musim sa smiat :D Mila @kukulienka71 v zivote som nezila inde ako na Slovensku, ak si odmyslim dovolenky a letne brigady v zahranici, aj to nie v Taliansku :D Naposledy som bola v Taliansku v zime, na tyzden :D Neuveritelne cim vsetkym sa dokazete zaoberat, to vsetko sposobil moj nick? hahaha
babkamt
pekný recept si pridala Páči sa mi bod č.5. Krásna úvodná fotka, ktorá láka k stolu:-) 5*
leomax
Gnocchi som sa naučil robiť vďaka vareche a Tvoj recept @kukulienka sa mi veľmi páči. Jednoduché, určite chutné a nám, komu sa chce robiť "noky" doma, veľmi vítaný recept. Fotky a aj recept je na minimálne 5 h viezd.
kukulienka71
@babkamt , teraz fotím mobilom, podarili sa mi celkom dobré fotky, aj keď to chce prax, čo dúfam aj bude:-) tá fotka č.5 je vo väčšom rozlíšení v mojom albume krajšia, pekne vidieť ryhy na množstve gnocchi, trocha ma mrzí, že tu to nie je vidieť. Ďakujem ti pekne. @leomax , prekvapil si ma, vidím, že vieš byť aj veľmi milý, cením si aj tvoju pochvalu. Ďakujem pekne.
kukulienka71
@leomax , TS @amia , @zinnajdha , ďakujem, teší ma:-), k tej omáčke sa určite budú hodiť aj šúľance alebo iná cestovina. @jujoska , prečo ti nestačí, že som priznala svoj omyl? dotkla som sa snáď nejakého slabého miesta? inak si neviem vysvetliť, prečo pokračuješ vo včera dokončenom:-) intrigy sú niečo úplne iné, ale to by si mala vedieť ty lepšie;-) ctí ma, že som lepšia kuchárka ako špiónka, ty si na tom z môjho pohľadu opačne, pekný deň ti prajem:-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia