Gerbaud - žerbó (fotorecept)

Autor receptu: rozmarin

Toto je náš tradičný zákusok na sviatky, nikdy nesmie chýbať. Recept mám po mojej starej mame. Je chutný a dlho vydrží čerstvý - teda ak sa hneď nezje :-).

40
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku si necháme trochu podkysnúť kvasnice - robím to priamo v miske, v ktorej ďalej miesim cesto.
  2. Do misky pridáme všetky suroviny na cesto a riadne vymiešame a vypracujeme pekné, vláčne cesto. Nezabudneme na štipku soli, ktorá patrí do každého sladkého koláča na zvýraznenie chuti.
  3. Na doske ešte cesto poriadne vypracujeme a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Ja si tie časti vážim :-) ale stačí aj odhadom.
  4. Klasický, väčší plech vymastíme tukom a posypeme strúhankou.
  5. V miske si zamiešame mleté orechy s cukrom. Ak sa niekomu zdá 1/4kg orechov veľa, tak môže 1/3 nahradiť pšeničnými klíčkami, ktoré sa volajú aj mlynské orechy, lebo štruktúrou aj chuťou pripomínajú orechy. Mávajú ich bežne v potravinách v oddelení zdravej výživy.
  6. Vyvaľkáme prvé cesto na veľkosť plechu a pomocou valčeka cesto prenesieme na plech. Cesto na plechu potreme tenkou vrstvou najlepšie domáceho ríbizlového lekváru. Môže byť aj marhuľový, alebo broskyňový lekvár, ale pikantný ríbizlový je najlepší :-). Na lekvár nasypeme polovicu zmesy orechov s cukrom a zakryjeme to druhým plátom cesta.
  7. Druhé cesto opäť potreme lekvárom a posypeme zvyšnými orechami a cukrom. Prekryjeme posledným cesto, ktoré prepicháme sem-tam vidličkou, aby unikala para a koláč sa nám nenafúkol.
  8. Takto pripravený zákusok dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 175C asi 20-25 minút, pokiaľ nie je zákusok pekný zlatý. Gerbaud necháme úplne vychladnúť a polejeme polevou z čokolády na varenie a tuku, ktorú sme rozpustili nad parou. Vyberáme várovú čokoládu s najvyšším % kakaa - moji favoriti su várová čokoláda z Lidla a Clever čokoláda z Billy. Sú lacné a fakt najčokoládovejšie, oplatí sa porovnať zloženie :-) Po stuhnutí krájame horúcim nožom (aby čokoláda nepopraskala) na kosoštvorce. V inej forme, tvare by mi asi Gerbaud nechutil :-)