Gemerské guľky-lubenícke

tangarinka - fotkatangarinka, 6. januára 2012

Na sviatok troch králov sa na gemeri takmer v každej domácnosti varia gulky.Každá rodina má svoj recept,ja si dovolím ponúknuť ten svoj.Príprava je dosť Zobraziť celý popisNa sviatok troch králov sa na gemeri takmer v každej domácnosti varia gulky.Každá rodina má svoj recept,ja si dovolím ponúknuť ten svoj.Príprava je dosť náročná,ale myslím že výsledok stojí za to.Nakoľko my varíme asi 120 kusov,v recepte udávam menšie množstvo.

10
porcií
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
1 kg
3OO-5OO g
3 ks
1 ks do masa
3 ks na gulky
5 strúčikov
4 PL




Postup

  1. 1

    Všetko maso pomelieme,a na cibulke podusíme15-20 min.Necháme vychladiť.Potom pridáme jedno vajíčko,soľ,čierne korenie,červ.papriku,štipl.papriku,3str.cesnak,ml.rascu-všetko podla chuti.Netreba sa báť výraznejšie ochuťiť,nakoľko sa pri varení chuť zjemní.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme.Asi 2kg dáme variť,nesolíme.Po uvarení ich necháme vychladnúť a pretlačíme(ja ich strúham na robote).Zvyšok zemiakov,teda 3kg postrúhame(nie na kašu,skôr na jemné rezančeky) a dobre vyžmýkame rukami.Pridáme asi dve tretiny varených zemiakov,2 vajíčka,soľ,č.korenie,2str.cesnak,detskú krupicu a dobre premiešame,najlepšie rukami.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 2
  3. 3

    Ku masu pridáme zvyšnú jednu tretinu varených zemiakov a taktiež dobre premiešame-rukami.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 3
  4. 4

    Máme pripravené dve masy-zemiakovú a masovú-s ktorých budeme robit gulky.Na dlan lavej ruky si dáme primerané množstvo zemiakovej masy,troška roztlačíme a dáme guličku masovej hmoty,ktorú obalíme do zemiakovej masy a dvome rukami jemne urobíme gulku.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 4
  5. 5

    Gulky obalíme v hladkej múke a ukladáme ich na pomúčenú dosku.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca si dáme zovriet vodu,keď vrie,pridáme asi 1 PL hlad.múky rozmieš. vo vode a osolíme.múkou sa voda "zatrepáva"aby sa gulky nerozvárali.Pred vložením do hrnca gulky ešte raz obalíme v hladkej múke .Varíme 15min. miernym varom.Miešame tak,že chytíme hrniec za uši a jemne ním pokrútime.

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 6
  7. 7

    Gulky vyberieme dierkovanou varechou a polejeme do zlata udusenou cibulkou.Dobrú chuť :)

    Gemerské guľky-lubenícke - obrázok 7

Diskusia k receptu

aroooo
tak to musí byť dobréééééééééé....KK
marijanka712
To sú gulky s dynamitom tak sa u nás tomu hovorilo a skutočne to stoji zato ochutnať je to fantastické jedlo dostala som na to chuť musím zardiť do jedálnička ja som tu iný rp zavesila , ale aj tento rp poznám .skútočne čo dedina to iný postup , ale výsledok je ten istý je to skutočne dobrotka -už len tak nechať sa pozvať na zajtra na obed , lebo ja ich mám radšej na druhý deň trocha pripečené.....
marijanka712
Ešte ta chválim za krásný foto postup . Mali by sa vydariť aj tomu kto ich ešte v živote nerobil. Ja do vody dávam miesto hladkej múky škrob s vyžmýkaných surových zemiakov a tiež to má taký efekt.
baculata
Vdaka za recept, určite skusim, ešte som nejedla, iba počula o týchto lákavých gulkách.
mamatata2
Počula som o týchto guľkách, ale ešte som ich nejedla. Super rady s tou múkou. Dala by som sa hneď pozvať, ukladám do KK.
tangarinka
marijanka712-presne tak,volajú sa s dynamitom.pozrela som tvoj rp,ty máš miešané.ďakujem za pochvalu:)))
fialka49
Ja ich poznám ako chvalovské guľky. Sú vynikajúce aj s kyslou kapustou (surovou).
salinka
Ja ich podavam s dusenou kyslou kapustou a plnku kombinujem na tretiny:mlete bravcove maso, udene maso a varene hovadzie maso. Zemiaky do plnky uz nepridavam. Je to tak syte, ze stravnici vela nezjedia a ja nemusim gulkat tolko porcii:-)
hubata
Slávne ľubenícke guľky, už je to veľa rokov čo som ich jedla - ale chuť zostala. Aj som sa divila načo toľko guliek robí, ale potom mi to bolo jasné: zjedli sa všetky! Ukladám, lebo takéto ľudové recepty zbieram, vyskúšam a papám. Vďaka za recept a želám Tebe a celej tvojej rodine pekné sviatky a všetko dobré v novom roku 2012.
evas13
Veľmi zaujímavý receptík, nepoznám ho ale je super. KK
izabella929
robila som ich už aj ja, ale som vtedy ešte nefotila, lebo som dávala foto len pre Azet...alee je to fajnota sýta, z toho sa veľa nedá naraz spapkať.-)))))
kelsia
tieto guľky robí len moja svokra z Hucína, ale sú fantastické. Raz nájdem odvahu a vyskúšam ich.......
klaura
Ja robím takéto guľky z klasického zemiakového cesta ... určite vyskúšam aj podľa teba ... KK
ivanko46
Ja toto poznám ,ako Gemerské guľky a ako posýpka je na rezance pokrájaná a na hnedo spražená cibuľa. Výborný recept a hlavne chutný.
daniela142
Aj my ich varíme (pohorelské guľky), ale nie "s dynamitom" , ale zemiakovú masu premiešame s údeným mäskom. Mama si k tomu varievala polievku (omáčku?) - odobrala časť vody, v ktorej sa varili guľka a okyslila ju vodou z kyslej kapusty rozmiešanej s trochou hladkej múky. Do taniera naliala polievku (omáčku), vložila guľky a poliala rozpraženou cibuľkou. Ja si cibuľku rozprážam aj so slaninkou, nakrájanou na drobné kocky. Keď náhodou neodhadnem množstvo a urobím veľa guliek, vyskúšala som ich uvarené (nepoliate) zamraziť. Funguje to. Po vybratí z mrazničky ich nechám postáť pri izbovej teplote a potom na chvíľu ohrejem v horúcej vode, polejem cibuľkou,...
myalab
skvely receptik, ja by som ich dala do parnej rury, nech sa znich tie dobroty nevyvaria... Urcite vyskusam. Vdaka.


tangarinka
Všetkým ďakujem za komentáre,som rada že vás tento recept zaujal :)))
alexdidi
Už dlhšie sa chystám na toto jedlo,musím skúsiť.Vraj je toto menšie množstvo?mne aj to pripadá ako pre celý regiment.
elekra
@babidka , ďakujem. Vyskúšaj aj takéto, budeš určite spokojná. Ja som moje dynamitové guľky robila teraz na Tri krále a spráskali sme ich jednaradosť.
elekra
@babidka , ďakujem. Vyskúšaj aj takéto, budeš určite spokojná. Ja som moje dynamitové guľky robila teraz na Tri krále a spráskali sme ich jednaradosť.
elekra
Dalo sa mi to sem dva krát, tak mi, dievčatá prepáčte.
ropa
Včera sme skúsili, strávili sme trošku viac času v kuchyni, ale výsledok stojí za to! Robili sme (len) 30ks (vám asi pomáhali tí traja Králi, 120ks Uff)

, takže zostalo aj na dnes. Čiže nám zostalo viac času na do obednú prechádzku. Vďaka za recept...
dodulko
Fajnota,kto neochutnal neuverí..:) tento recept je naj,naj naj..
gubics
Prosím Ťa, to varíš guľky pre celú armádu, keď k tomu potrebuješ 5 kg zemiakov , ako v recepte uvádzaš? Ja keď ich robím tak cca 0,5-1 kg zemiakov, alebo musíte byť veľmi veľká rodina.
naninka1
Výborný recept, si šikovná, ukladám do KK. Pochvala za náročnosť. 5*
Už som o tom počula, stále sa chystám, že to urobím, ale držím delenú stravu, tak to skúsim so sójou. Len neviem, či sa to tak podarí.
jankatu
toto sú tie pravé s dynamitom :-) ....pridajte do vody trochu tej škrobovej vody čo vyžmýkate,nemusíte zatrepať múkou...aha vidím že to už niekto napísal




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia