Foto: eraserhead
Il castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej múky je okolo 10€/kg @heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si Zobraziť celý popisIl castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej múky je okolo 10€/kg @heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si to zle pochopila. Il castagnaccio je Il castagnaccio a toto tu je obyčajný gaštanový koláč. Iba som chcel povedať niečo v tom zmysle že existuje ešte niečo lepšie.
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Gaštany zbavíme vrchnej šupy a dáme variť so štipkou soli. Varíme do mäkka, asi 40 min. Drobná rada: ak máte staršie gaštany - mimo sezónu, dajte ich takto pripravené do vody aspoň na 12 hodín.
-
2
Uvarené gaštany zbavíme aj vnútornej šupy. Troška nám zmenili farbu.
-
3
Takto pripravené pretlačíme lisom na zemiaky, ak máme ( ja nemám, tak som použil lis na cesnak, síce babračka ale oproti čisteniu gaštanov brnkačka).
-
4
Źĺtka oddelíme od bielok a s cukrom vyšľaháme. Na poriadne lepidlo.
-
5
Cukor so žĺtkami pridáme ku gaštanom a zľahka ale dôkladne ručne premiešame.
-
6
Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme ku gaštanom. Veľmi jemne premiešame.
-
7
Hotovú zmes vylejeme do formy ktorej dno sme opatrili pečiacim papierom. Rovnomerne rozotrieme.
-
8
Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 C na 40-50 minút. Ku koncu pečenia skúšať so špajdlou, tak ako bábovku.
-
9
Listy gaštana jedlého.
-
10
zopár gaštanov si upečte, aby ste počas čistenia mali do čoho zahryznúť.........
do koláčov sa používa strukovinová múka/fazuľová, hrachová, sójová, kukuričná/, ale niekedy sa do múky pridáva aj kaša z varených strukovín, najmä k bezlepkovým múkam na zvýšenie nutričnej kvality...
možno by sa dali aj čerstvé gaštany rozmixovať a upiecť v koláči, neviem, či by mali v koláčiku inú chuť, ako predvarené. vyskúšam o rok :))