Gaštanový koláč

eraserhead - fotkaeraserhead, 20. februára 2012

Il castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej múky je okolo 10€/kg @heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si Zobraziť celý popisIl castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej múky je okolo 10€/kg @heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si to zle pochopila. Il castagnaccio je Il castagnaccio a toto tu je obyčajný gaštanový koláč. Iba som chcel povedať niečo v tom zmysle že existuje ešte niečo lepšie.

8
porcií
50 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
230 g
5 ks
2 štipka




Postup

  1. 1

    Gaštany zbavíme vrchnej šupy a dáme variť so štipkou soli. Varíme do mäkka, asi 40 min. Drobná rada: ak máte staršie gaštany - mimo sezónu, dajte ich takto pripravené do vody aspoň na 12 hodín.

    Gaštanový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené gaštany zbavíme aj vnútornej šupy. Troška nám zmenili farbu.

    Gaštanový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené pretlačíme lisom na zemiaky, ak máme ( ja nemám, tak som použil lis na cesnak, síce babračka ale oproti čisteniu gaštanov brnkačka).

    Gaštanový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Źĺtka oddelíme od bielok a s cukrom vyšľaháme. Na poriadne lepidlo.

    Gaštanový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Cukor so žĺtkami pridáme ku gaštanom a zľahka ale dôkladne ručne premiešame.

    Gaštanový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme ku gaštanom. Veľmi jemne premiešame.

    Gaštanový koláč - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú zmes vylejeme do formy ktorej dno sme opatrili pečiacim papierom. Rovnomerne rozotrieme.

    Gaštanový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 C na 40-50 minút. Ku koncu pečenia skúšať so špajdlou, tak ako bábovku.

    Gaštanový koláč - obrázok 8
  9. 9

    Listy gaštana jedlého.

    Gaštanový koláč - obrázok 9
  10. 10

    zopár gaštanov si upečte, aby ste počas čistenia mali do čoho zahryznúť.........

    Gaštanový koláč - obrázok 10

Diskusia k receptu

aszabka
I mne napadla taká otázka..podľa mňa môže byť i pyré, no cukru treba ubrať, pyré býva ochutené..treba pozrieť jeho zloženie..Koláč vyzerá skvele (: uložené..
bejgi
super recept, super postup... ja si myslím že gaštanové pyré asi nemôže kvôli inej konzistencii čí?
eraserhead
ja neviem či by to šlo s gaštanovým pyré, nikdy som ho totiž neskúšal. A potom niektoré gaštanové pyré je údajne vlastne fazuľové pyré.......
heysugar
toto je sice gastanovy kolac, ale nenazvala by som ho v ziadnom pripade castagnaccio :) do toho totizto nejde ani vajce ani cukor, zaklad dotvara uz len voda, hrozienka a piniove oriesky :)
heysugar
tak teda sa ospravedlnuejm, ale popis znel akoby bolo prezentovane "toto je castagnaccio - a vdaka vylepsenym surovinam este lepsie" ... btw, vcera som robila original, a dala by som ti za pravdu, lebo na mna je castagnaccio malo stadke, takze tvoj cukor som povazovala za isty upgrade :)
jamarlen
no,,@erashead , načo si tam pridával tie vajíčka? vody si mohol pridať len trochu, keďže gaštany neboli vysušené na múku, ušetril by si...:)))
do koláčov sa používa strukovinová múka/fazuľová, hrachová, sójová, kukuričná/, ale niekedy sa do múky pridáva aj kaša z varených strukovín, najmä k bezlepkovým múkam na zvýšenie nutričnej kvality...
možno by sa dali aj čerstvé gaštany rozmixovať a upiecť v koláči, neviem, či by mali v koláčiku inú chuť, ako predvarené. vyskúšam o rok :))
frona
vyzerá to super..... myslím, že to musí aj chutiť super. Ale tá babračka s gaštanmi....no nezávidím....
cica2
úvodné foto, spracovanie receptu a výsledok na 1*.... koláč musí mať úžasnú chuť!....a velmi sa mi páči ako si ju aj ozdobil :-)
jamarlen
tortu sme už upiekli, aj zjedli, zopakovali aj ako mafíny. recept sme však našli v babičkinej kuchárke ako tortu fazuľovú, a cez víkend ju podľa neho urobíme.
2010
Hombre, u nas je uz pomaly jesen , kolace nepeciem ale co tak gastanovu polievku ? Zuppa di lenticchie e castagne .





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia