Gaštanový koláč
Autor receptu: eraserhead
Il castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej
múky je okolo 10€/kg
@heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si to zle pochopila. Il
castagnaccio je Il castagnaccio a toto tu je obyčajný gaštanový koláč. Iba som chcel
povedať niečo v tom zmysle že existuje ešte niečo lepšie.
8 porcií |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Gaštany zbavíme vrchnej šupy a dáme variť so štipkou soli. Varíme do mäkka, asi 40 min. Drobná rada: ak máte staršie gaštany - mimo sezónu, dajte ich takto pripravené do vody aspoň na 12 hodín.
- Uvarené gaštany zbavíme aj vnútornej šupy. Troška nám zmenili farbu.
- Takto pripravené pretlačíme lisom na zemiaky, ak máme ( ja nemám, tak som použil lis na cesnak, síce babračka ale oproti čisteniu gaštanov brnkačka).
- Źĺtka oddelíme od bielok a s cukrom vyšľaháme. Na poriadne lepidlo.
- Cukor so žĺtkami pridáme ku gaštanom a zľahka ale dôkladne ručne premiešame.
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme ku gaštanom. Veľmi jemne premiešame.
- Hotovú zmes vylejeme do formy ktorej dno sme opatrili pečiacim papierom. Rovnomerne rozotrieme.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 C na 40-50 minút. Ku koncu pečenia skúšať so špajdlou, tak ako bábovku.
- Listy gaštana jedlého.
- zopár gaštanov si upečte, aby ste počas čistenia mali do čoho zahryznúť.........