Gaštanový koláč

Autor receptu: eraserhead

Il castagnaccio je však vďaka použitým surovinám ešte lepšie, akurát cena gaštanovej múky je okolo 10€/kg @heysugar ja predsa tento koláč nenazývam Castagnaccio, asi si to zle pochopila. Il castagnaccio je Il castagnaccio a toto tu je obyčajný gaštanový koláč. Iba som chcel povedať niečo v tom zmysle že existuje ešte niečo lepšie.

8
porcií
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Gaštany zbavíme vrchnej šupy a dáme variť so štipkou soli. Varíme do mäkka, asi 40 min. Drobná rada: ak máte staršie gaštany - mimo sezónu, dajte ich takto pripravené do vody aspoň na 12 hodín.
  2. Uvarené gaštany zbavíme aj vnútornej šupy. Troška nám zmenili farbu.
  3. Takto pripravené pretlačíme lisom na zemiaky, ak máme ( ja nemám, tak som použil lis na cesnak, síce babračka ale oproti čisteniu gaštanov brnkačka).
  4. Źĺtka oddelíme od bielok a s cukrom vyšľaháme. Na poriadne lepidlo.
  5. Cukor so žĺtkami pridáme ku gaštanom a zľahka ale dôkladne ručne premiešame.
  6. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme ku gaštanom. Veľmi jemne premiešame.
  7. Hotovú zmes vylejeme do formy ktorej dno sme opatrili pečiacim papierom. Rovnomerne rozotrieme.
  8. Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 C na 40-50 minút. Ku koncu pečenia skúšať so špajdlou, tak ako bábovku.
  9. Listy gaštana jedlého.
  10. zopár gaštanov si upečte, aby ste počas čistenia mali do čoho zahryznúť.........