Gánica (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Gánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj
krajových názvoch. My ju voláme gánica a je to jedlo, ktoré pozostáva iba z dvoch
základných surovín, zemiakov a cibule. Podávame ju poliatu so smotanou, alebo len tak ju
jeme s kyslým mliekom, zakysankou.
60 minút príprava |
20+30 minút na 200 °C |
Postup
- Očistila som si zemiaky, pokrájala na malé kocky a dala variť v osolenej vode..iba toľko vody, aby boli len zakryté..
- kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na mesiačiky..na panvici som roztopila masť..
- pridala som cibuľu..
- upražená..
- uvarené zemiaky..
- do uvarených zemiakov som nasypala polovicu múky a pučiarom na zemiaky som drvila zemiaky a zároveň sa zahusťovasli, plyn som stiahla na minimum, aby sa múka mohla zavariť...potom som pridala druhú polivicu múky a už sa ťažšie so zemiakovou masou pracuje...miešala som do vtedy, kým sa už nedalo varechou ani pohnúť...kaša bola dostatočne hustá..
- v malej rajničke som si roztopila toľko masti, aby som mohla v nej namáčať 2 lyžice, za pomoci ktorých som formovala malé gánice...
- ukladala som ich na pomastený plech..trúbu som vyhriala na 200 st. a zapekali sa 30 min.
- zapečené gánice..
- na spodok taniera sa uloží vrstva praženej cibule, na cibuľu sa uložia gánice a znovu po vrchu sa posypú cibuľou..občas robím aj tak, že do cibule dám červenú papriku...teraz som paprikou posypala po vrchu...jeden tanier som urobila bez papriky a druhý s paprikou...veľmi chutné sú aj s kyslou sudovou kapustou..a môžu sa podávať tiež ako príloha k mäsu...