Gánica (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Gánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj krajových názvoch. My ju voláme gánica a je to jedlo, ktoré pozostáva iba z dvoch základných surovín, zemiakov a cibule. Podávame ju poliatu so smotanou, alebo len tak ju jeme s kyslým mliekom, zakysankou.

60 minút
príprava
20+30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som si zemiaky, pokrájala na malé kocky a dala variť v osolenej vode..iba toľko vody, aby boli len zakryté..
  2. kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na mesiačiky..na panvici som roztopila masť..
  3. pridala som cibuľu..
  4. upražená..
  5. uvarené zemiaky..
  6. do uvarených zemiakov som nasypala polovicu múky a pučiarom na zemiaky som drvila zemiaky a zároveň sa zahusťovasli, plyn som stiahla na minimum, aby sa múka mohla zavariť...potom som pridala druhú polivicu múky a už sa ťažšie so zemiakovou masou pracuje...miešala som do vtedy, kým sa už nedalo varechou ani pohnúť...kaša bola dostatočne hustá..
  7. v malej rajničke som si roztopila toľko masti, aby som mohla v nej namáčať 2 lyžice, za pomoci ktorých som formovala malé gánice...
  8. ukladala som ich na pomastený plech..trúbu som vyhriala na 200 st. a zapekali sa 30 min.
  9. zapečené gánice..
  10. na spodok taniera sa uloží vrstva praženej cibule, na cibuľu sa uložia gánice a znovu po vrchu sa posypú cibuľou..občas robím aj tak, že do cibule dám červenú papriku...teraz som paprikou posypala po vrchu...jeden tanier som urobila bez papriky a druhý s paprikou...veľmi chutné sú aj s kyslou sudovou kapustou..a môžu sa podávať tiež ako príloha k mäsu...