Fondánová poleva fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 7. decembra 2013
Fondánová poleva (fotorecept)
Foto: ancicka

Túto fondánovú polevu môžte použiť na tortu,rezy a taktiež aj na venčeky,veterníky a rôzne.Fondán je krásny lesklý a pri krájaní sa neláme ked stuhne.Krájame Zobraziť celý popisTúto fondánovú polevu môžte použiť na tortu,rezy a taktiež aj na venčeky,veterníky a rôzne.Fondán je krásny lesklý a pri krájaní sa neláme ked stuhne.Krájame ho teplým nožíkom.

30 minút
príprava

Suroviny

1/2 kg
1,5 dl
pár  kvapiek
 na dochutenie (alebo rum)
 na dofarbenie (alebo potravinárské farbivo)




Postup

  1. 1

    Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a pridáme párkvapiek citronovej šťavy.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na ohni za stáleho miešania varíme asi 4-5 minút a to tak,že ked sa cukor rozpustí,tak oheň znížime na minimum,tak asi na 115 °C.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme a rýchla ochladíme v studenej vode na 40-45°C.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom varechou miešame až kým sirup nieje bielý.Prisvitný sirup začne počas miešania belieť.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miešame kým nieje bielý ako mlieko,elasticky.Pri ochutnaní by mal chutiť ako práškový cukor.zakryjeme a necháme ho niekoľko hodín zrieť ./10 h/je dobré,ked si fondan pripravíme aj deň dopredu.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fondán je stuhnutý.pred upotrebením ho ohrejeme na 45-50 °C. Môžme ho ochutiť rumom 1-2 PL.Pred rozotrením na koláč ho miešaním troška ochladíme.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked chceme farebný,tak prifarbíme kakaom,alebo potravinárskou farbou.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked celý fondan nespotrebujeme,tak on znova tuhne,je pekný lesklý a elastický.Ak by náhodou bol tuhší,tak ho môžme zriediť s rumom,alebo citronovou šťavou.

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fondan ktorý ostane,môžme ho odložit uskladnený v kelímku do chladničky a opakovane ho použiť

    Fondánová poleva (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

smejkad
tak toto sa mi pozdava , urobim viac a prifarbovat budem podla potreby,
mozem to pouzit aj na ozdobovanie ulikov a medovnikov namiesto cokolady?
staja
@Ancicka , veľmi pekne a zrozumiteľne si to spracovala a nafotila. Páči sa mi to a určite vyskúšam. KK a 5*
margaretka28
Tak toto som skúšala len raz, ale nedopadlo to slávne, hádam podľa tohto receptu sa podarí :-)
ariela6
pekny recept dobre že si ho sem dala pred vianocami určite využijem a ako dlho vydrži v chladničke
sovka62
Krásne, milujem fondantové polevy, napr, také punčové rezy poliate čímkoľvek iným pre mňa nie sú punčové rezy.
steva56
fondan som robila na tortičku a je výborný.len odporúčam.
torticka
Mne sa tam hlavne pozdáva to brandy. Ale ináč to vyzerá dobre.
amelie
super nápad a široké využitie. môže sa dochutiť aj sirupom? ukladám a preposielam aj dcére:-) *****
sisok
Jeeejda, domaci fondant....super tip, vysvetlenie, fotky, vsetko.....a ja hlupa si ho kupujem, co je vzdy velky problem, odteraz viem, ako spravit domaci...dakujem! Do KK!
an3da
uložené, dakujem za recept, skúsim to.
elena
Fondán patrí k tým receptom, ktoré sa učia cukrári ...bez znalosti fondánu nie je vyučený cukrár....
ancicka
@elena ,ked sa učia cukrári,tak máloktorí to robí,Radšej si kúpia hotový,ved to zákaznici zaplatia,že!?dakujem za komentáre
zdenkaa
@ancicka myslíte že tento fondán by bol vhodný ako poleva na vianočné pečivo ?
Ešte jedna otázka mimo tohto receptu, pri niektorom vašom recepte ste používali do plnky hriňovské maslo v zelenom obale, používate ho aj na cestá mám na mysli linecké.
ancicka
Tento fondan stuhne,neviem,že na aké pečivo myslíš.Na perníky by som ho nedavala,na linecké skôr.To Hriňovské maslo som použila do čokoládovej plnky.Do lineckých je mäkké.ja používam Palmarín,ale ked už tak obyčajné v modrom obale.Treba vyskušať.
smejkad
ahoj @ancicka
vcera som robila polevu podla tohoto tvojho receptu, z dvojnasobnej davky, aby mi nebolo luto...
ale zrejme som dala trochu viac vody , pretoze mi to nestuhlo, ostalo to ako cesto na palacinky cca, chcem sa opytat, ako to zachranit : nechat este raz prejst varom a chladenim, pridat - nepridat cukor , alebo vies este nejaku inu fintu?
dakujem :-)
ancicka
Daj variť,ale na miernom ohni,obr.za stáleho miešania.Nech sa varí kým nieje sirup hustejší.Skontroluješ to tak,že si sirup medzi prstam a ukazovákomnatiahneš a ak sa tvorí nitka a dlhšom trení začína belieť,tak ke sirup dobrý.Potom pokračuj dalej v postupa,Musíč dlhšie ho potom miešať ručne varechov aby zbelel,ked bude mat chuť pr. cukru ,tak je dobrý.
Ešte ma napádlo,že či si ty nedala viacej cit.šťavy.Aj to mohlo spraviť,že ti netuhne.treba dať iba pár kvapiek,tým citronová šťava zabraňuje úplnej kryštalizácii fondanu.
Ked tak ešte dosýp 100 g cukru a postupuj dalej podľa návodu,bude to trvať dlhšie,ale malo by sa ti to podatiťDvoležité je na tom postupe to varenie a následne chladenie a tiež to miešanie,skrdka treba sa pridržiavať postupu.Tento fondán nieje na poťahovanie tort,ale je to fondán na rezy,venčeky,torty a taktiež sa môžu ozdobiť aj suché zákusky,podľa fantázie
smejkad
citronu som asi dala viac, teda pridam cukru a este raz prevarim, dakujem krasne :)
nuves
Mne sa z toho spravil biely "sypký sneh'. Čo som spravila zlé? Dať sa to opraviť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia