Foto: ancicka
Túto fondánovú polevu môžte použiť na tortu,rezy a taktiež aj na venčeky,veterníky a rôzne.Fondán je krásny lesklý a pri krájaní sa neláme ked stuhne.Krájame Zobraziť celý popisTúto fondánovú polevu môžte použiť na tortu,rezy a taktiež aj na venčeky,veterníky a rôzne.Fondán je krásny lesklý a pri krájaní sa neláme ked stuhne.Krájame ho teplým nožíkom.
príprava
Suroviny
1/2 kg |
|
1,5 dl |
|
pár kvapiek |
|
na dochutenie (alebo rum) |
|
na dofarbenie (alebo potravinárské farbivo) |
|
Postup
-
1
Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a pridáme párkvapiek citronovej šťavy.
-
2
na ohni za stáleho miešania varíme asi 4-5 minút a to tak,že ked sa cukor rozpustí,tak oheň znížime na minimum,tak asi na 115 °C.
-
3
Odstavíme a rýchla ochladíme v studenej vode na 40-45°C.
-
4
Potom varechou miešame až kým sirup nieje bielý.Prisvitný sirup začne počas miešania belieť.
-
5
Miešame kým nieje bielý ako mlieko,elasticky.Pri ochutnaní by mal chutiť ako práškový cukor.zakryjeme a necháme ho niekoľko hodín zrieť ./10 h/je dobré,ked si fondan pripravíme aj deň dopredu.
-
6
Fondán je stuhnutý.pred upotrebením ho ohrejeme na 45-50 °C. Môžme ho ochutiť rumom 1-2 PL.Pred rozotrením na koláč ho miešaním troška ochladíme.
-
7
Ked chceme farebný,tak prifarbíme kakaom,alebo potravinárskou farbou.
-
8
Ked celý fondan nespotrebujeme,tak on znova tuhne,je pekný lesklý a elastický.Ak by náhodou bol tuhší,tak ho môžme zriediť s rumom,alebo citronovou šťavou.
-
9
Fondan ktorý ostane,môžme ho odložit uskladnený v kelímku do chladničky a opakovane ho použiť
mozem to pouzit aj na ozdobovanie ulikov a medovnikov namiesto cokolady?
Ešte jedna otázka mimo tohto receptu, pri niektorom vašom recepte ste používali do plnky hriňovské maslo v zelenom obale, používate ho aj na cestá mám na mysli linecké.
vcera som robila polevu podla tohoto tvojho receptu, z dvojnasobnej davky, aby mi nebolo luto...
ale zrejme som dala trochu viac vody , pretoze mi to nestuhlo, ostalo to ako cesto na palacinky cca, chcem sa opytat, ako to zachranit : nechat este raz prejst varom a chladenim, pridat - nepridat cukor , alebo vies este nejaku inu fintu?
dakujem :-)
Ešte ma napádlo,že či si ty nedala viacej cit.šťavy.Aj to mohlo spraviť,že ti netuhne.treba dať iba pár kvapiek,tým citronová šťava zabraňuje úplnej kryštalizácii fondanu.
Ked tak ešte dosýp 100 g cukru a postupuj dalej podľa návodu,bude to trvať dlhšie,ale malo by sa ti to podatiťDvoležité je na tom postupe to varenie a následne chladenie a tiež to miešanie,skrdka treba sa pridržiavať postupu.Tento fondán nieje na poťahovanie tort,ale je to fondán na rezy,venčeky,torty a taktiež sa môžu ozdobiť aj suché zákusky,podľa fantázie