Fondánová poleva (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Túto fondánovú polevu môžte použiť na tortu,rezy a taktiež aj na venčeky,veterníky a rôzne.Fondán je krásny lesklý a pri krájaní sa neláme ked stuhne.Krájame ho teplým nožíkom.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a pridáme párkvapiek citronovej šťavy.
  2. na ohni za stáleho miešania varíme asi 4-5 minút a to tak,že ked sa cukor rozpustí,tak oheň znížime na minimum,tak asi na 115 °C.
  3. Odstavíme a rýchla ochladíme v studenej vode na 40-45°C.
  4. Potom varechou miešame až kým sirup nieje bielý.Prisvitný sirup začne počas miešania belieť.
  5. Miešame kým nieje bielý ako mlieko,elasticky.Pri ochutnaní by mal chutiť ako práškový cukor.zakryjeme a necháme ho niekoľko hodín zrieť ./10 h/je dobré,ked si fondan pripravíme aj deň dopredu.
  6. Fondán je stuhnutý.pred upotrebením ho ohrejeme na 45-50 °C. Môžme ho ochutiť rumom 1-2 PL.Pred rozotrením na koláč ho miešaním troška ochladíme.
  7. Ked chceme farebný,tak prifarbíme kakaom,alebo potravinárskou farbou.
  8. Ked celý fondan nespotrebujeme,tak on znova tuhne,je pekný lesklý a elastický.Ak by náhodou bol tuhší,tak ho môžme zriediť s rumom,alebo citronovou šťavou.
  9. Fondan ktorý ostane,môžme ho odložit uskladnený v kelímku do chladničky a opakovane ho použiť