Fluden, makovo-jablčný koláč fotorecept

ivosenka - fotkaivosenka, 7. februára 2011
Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept)
Foto: ivosenka

Slavnostní židovský koláč - nevím, zda v tomto provedení je košer a zda souhlasí s původní recepturou, ale rozhodně je velmi dobrý. Náplň můžeme Zobraziť celý popisSlavnostní židovský koláč - nevím, zda v tomto provedení je košer a zda souhlasí s původní recepturou, ale rozhodně je velmi dobrý. Náplň můžeme libovolně střídat s tvarohovou, udělat jedno či vícedhuhové...pokaždé bude koláč velmi dobrý, nejlépe 2. den po rozležení....ale kdo to má vydržet ;)

90 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

600 g
250 g, nebo palmarin
4 ks
7 g
1 lžíce
Jablková náplň:
10 ks
50 g, sušené nebo brusinky
1/2 balení
1
 podle chuti
Maková náplň:
2 hrnky
2 dcl
 podle chuti
 na potření




Postup

  1. 1

    Z mouky, změklé Hery, vajec, droždí a cukru vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly a dáme na 1 hod. odpočinout do ledničky.

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Připravíme si náplně: Na jablečnou smícháme nastrouhaná jablka s ostatními surovinami, na makovou dáme svařit mléko, vsypeme mletý mák, povaříme a osladíme. Vyválíme postupně 4 placky o síle cca 2-3mm, propícháme vidličkou a 3 upečeme v troubě na pečicím papíře (15min. na 170°C).

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hlubšího plechu dáme na dno pečicí papír, na něj postupně vrstvíme upečenou placku, jablečnou náplň, upečenou placku, makovou náplň, upečenou placku, jablečnou náplň.

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poslední placka je syrová, dáme ji na jablečnou vrstvu, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou.

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vše dáme péct do trouby na 160°C cca 30-40min

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Moučník necháme do druhého dne rozležet.

    Fluden, makovo-jablčný koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

lyali
No veď to, kto to má vydržať až do druhého dňa :-) Veru dala by som si.
frezia68
To mi pripomína trocha vianočný štedrák,výborný koláč a už mám chuť na niečo makové....radšej tu prestanem chodiť :-)))
tonicka53
@ivosenka , krásny koláč; ja by som si pre seba tie plnky vymenila - čiže dve makové a jedna jablková :-) vďaka za recept, ukladám.
babidka
konecne som pochopila :-) takze to cesto sa pecie vlastne 2x? chut na to mam velku , ale najprv si musim upiect nieco rychle co sa da zjest ihned a potom sa pustim aj do tohto kolacika - je velmi zaujimavy....
dorisa
@jerica ,pekné foto, @ivosenka , krásny koláčik, my doma mak nemusíme,možno by sa dalo aj s orechami.Parádny koláč.
frezia68
@toni čka:nie je problém upiecť,ani skonzumovať...ale nesmiem a slinky pri pohľade tečú....:-)
vavan
jééééééé flodni ,toto robievam na vianoce ale cesto robím bez droždia
niekedy pridám aj môj recept.Ďakujem za pripomenutie.
@dorisa dá sa to robiť aj s orechmi jaho robievam ale mám trochu iný recept tam idú orechy,jablká,mak a ešte slivkový lekvár takže kľudne ho môžeš robiť len s orechovou plnkou.
orchidea
...tak zase niečo suprové.... ukladám si a teším sa keď ho budem piecť, mňam. Krásne nafotené.
honestka
Nielenze dobry, ale aj velmi vydatny!
Ocenujem napaditost Ivosenka a supla som ta do mojich oblubenych, pretoze KK je uz velmi obsiahla!
ivosenka
@honestka , děkuji za poctu...chodí mi emaily o přidání do oblíbených, ale já zpětně tady nevidím, u koho jsem :) to asi zpětně neuvidím, že? ještě tuo tu nemám moc zmáknuté ;)
babav
To je vyborny recept ,krasny kolac!Predpiect platy pred plnenim
s takymi mokrymi plnkami je genialny napad!
honestka
@Ivosenka : ak si ICH email neulozis hned ako ti pride oznam kto si ta zaradil do oblubenych specialne vo svojom folder (zalozka, alebo schranka, prepac, neviem ako to povedat?) tak veru nebudes vediet u koho si (ale je celkom mozne, ze tymto uvodom budes u vacsiny stalic varechy). Inac budes mat problem pamatat si ich neskor...
== Naviac ti chcem poradit, ak by si si ty zacala ukladat do KK tak si recepty zacni ukladat od zaciatku do skupin,( maso, kolace, natierky atd...), pretoze ked sa ti ich nazbiera vela, je to viac pracne. Zatilal to tu nie je vyriesene. V diskusiach najdes rady na vela tvojich otazok, kym sa tu udomacnis a zatial ti dam aspon link, kde sa o tomto hovorilo.
== Tak isto najdes odpovede okolo otazok tlacenia receptu s obrazkom, pretoze aj o to maju ludia tu zaujem. Proste cokolvek chces vediet, daj si do /Hladaj v texte/ a ked nie, opytaj sa priamo v Redakcii, alebo zaloz novu diskusiu. su tu fantasticki ochotni a senzacni ludia...
cica2
krásny a výborný koláčik!!!!....ďakujem:)
anninkka
mam rada take kolačiky dala by som si....vyskušam ho mňam....
gitusa77
Ahojte! Prosím ozvite sa mi kto tento koláč v skutočnosti piekol! Mala by som pár otázok, možno pre autorku tohto receptu: na aký veľký plech zodpovedá toto množstvo surovín, po spracovaní sa mi zdá cesto dosť mastné, rozvaľkať ide len medzi 2 mastnými papiermi, stupne pečenia a doba sú dosť veľké! (skrátila som), čo so šťavou z jabĺk? Aj tá ide na plech? Je jej veľa. Celková doba pečenia, ak je všetko už predpečené je tiež dlhá. Koláč teraz pečiem, uvidím čo z toho bude. Sama som zvedavá. Zajtra sa ozvem! Prosím o reakciu! Ďakujem
gitusa77
Koláč upečený, chuťovo dobrý, ale buď som niečo urobila zle, alebo potrebuje dopracovať na vylepšení. Cesto sa mi zdalo tuhé, a v časti plnky s jablkami sa mi v reze oddeľovalo. Budem rada, ak sa mi autorka receptu ozve na gita.polesenska@azet.sk. ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia