Flodni - Fluden - Flodny - židovská torta

pusta - fotkapusta, 27. februára 2011

Ide o múčnik tradičnej židovskej kuchyne, patrí medzi jej skvosty. Je vo svete veľmi známy a rozšírený, o čom svedčí aj množstvo Zobraziť celý popisIde o múčnik tradičnej židovskej kuchyne, patrí medzi jej skvosty. Je vo svete veľmi známy a rozšírený, o čom svedčí aj množstvo množstvo jeho názvov a je nepochybne veľmi chutný. V niektorých obmenách sa vyskytuje aj u nás pod iným menom. Dovolím si vložiť originál recept na jeho prípravu. Mnou uvedený názov hovorí len o jej tvare, pretože v pravom slova zmysle sa nejedná o klasickú tortu.

8
porcií
360 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
130 g
1 štipka
100 ml
2 ks
6 g, čerstvé
Maková plnka:
175 g
125 g
10 g, čerstvé
15 g
  strúhaná
10 g
1 ks
125 ml, studená
Orechová plnka:
150 g,nahrubo mleté
125 g
30  g, mleté
13 g
15 g
  a pomarančová strúhaná
1 ks
125 ml, studená
Jablková plnka:
375 g, na hrubo nastrúhané
30 g
25 g, na hrubo nasekané
22 g, mleté
Slivková plnka:
 trocha




Postup

  1. 1

    Najprv si nachystáme všetky ingrediencie, vrátane maku, ktorý pomelieme. Cesto si pripravíme spracovaním všetkých ingrediencií, vytvarujeme z neho rovnomerný valček, zabalíme do fresh folie a odložíme na 30 minút do chladničky. Makovú plnlu si pripravíme zmiešaním pomletého maku, hrozienok,piškot, citronovej kôry, vanilkového cukru, na ktorý nalejeme vriacu vodu, v ktorej sme povarili med a cukor. Dobre premiešame. Orechovú plnku si pripravíme tak, že do misy dáme orechy, hrozienka, citronovú a pomarančovú kôru,vanilkový cukor. Do vriacej vody dáme med a cukor, povaríme a zalejeme suroviny v mise, premiešame a necháme odstáť, aby sa chute prepojili.Jablkovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Na slivkovú plnku zmiešame slivkový lekvár s trochou rumu.

  2. 2

    Vyberieme cesto z chladničky, vyvaľkáme na tenko a pomocou tortovej formy vykrojíme 5 kruhov, ktoré popicháme vidličkou. 3 kruhy upečieme v trúbe pri 170 stupňov do karamelovej farby a vyrvorenia pľuzgierikov.Vyberieme a necháme vychladnúť, 2 kruhy cesta necháme neupečené. Na spodok rozovierateľnej tortovej formy položíme neupečený plát cesta a natrieme ho makovou plnkou. Prikryjeme upečeným kruhom cesta, ktorý natrieme orechovou plnkou. Nasleduje upečený kruh cesta, na ktorý natrieme jablkovú plnku. Prikryjeme upečeným kruhom cesta, ktorý potrieme slivkovou plnkou. Položíme posledný a neupečný kruh cesta. Tortu vložíme piecť do trúby a pečieme pri 170 stupňoch 50 minút.Vyberieme a necháme chladnúť do druhého dňa.

  3. 3

    Ostrým nožom obídeme vnútorný okraj tortovej formy, formu otvoríme a tortu nakrájame a úhľadné rezy, ktoré podávame. Príprava tejto torty je síce pracná, časovo náročná, ale nie je ťažká a výsledok je úžasný.

Diskusia k receptu

sovka62
Veľmi pripomína náš tradičný štedrák, len do neho ide namiesto jablkovej tvarohová plnka. Keď som recept na túto tortu čítala prvý raz v kuchárskej knihe jedlá zo židovskej kuchyne, prekvapilo ma, že mak pred mletím varili vo vode dovtedy, kým sa zrnká nedali rozotrieť medzi prstami a až potom ich mleli.
jarca
Tak toto je velmi zaujimavy recept, urcite je to chutna torta, ale ten
postup..... to by ma nenapadlo. Myslim, ze ked sa tie vnutorne platy
predpecu nebudu polosurove. Ja aj jablkovy zavin z listkoveho cesta
len prelozim, pretoze vnutri mi vadi to cesto take mokre, neprepecene.
pusta
sovka, presne to som mala na mysli...múčnik je to veľmi známy, ale dostať sa k jeho receptu vôbec nie je ľahké. pohostenie a ochutnanie, nie je problém,uctia si ťa, p tom niet pochýb, ale recept je prísne strážený...nie je mi ľúto vynaloženej námahy, lebo výsledok je skutočne excelentný
pusta
jarca, ja len upresním, tie vnútorné kruhy cesta sa celkom upečú, nie sú iba predpečené, preto ani napriek plnke medzi kruhmi cesto nie je vlhké
julica
@pusta , super sú tieto tvoje recepty. vždy ma zaujme, že spôsob prípravy je tak trošku netypický, niečím zvláštny. ukladám si skoro všetko, ďakujem
pusta
ahoj douglas, ten recept mám viac rokov. a dalo mi to naozaj námahu získať ho, pohostili ma vždy ako sa patrí, ale nezradili. Až po jednej udalosti som ho predsa len dostala. Nie po tej, o ktorej napíšem: Asi pred 2 či 3 r bol zverejnený na TV paprika v relácii Pri stole s Ráchel...od židov o židovskej gastzronomii. Tento recept bol ako bomba, postavil celú Budapešť na nohy, a nielen Budapešť a nastal veľký nátlak verejnosti i v zahraničí o jeho zverejnenie...a stalo sa. tieto stránky poznám už dlhšie a tiež to tam nemali do nedávna. Ten fotopostup je super, vdaka za pridanie, a rp je identický s tým, čo som ho dostala. Nuž a prečo je to ich tajomstvom? Bude to asi ako so Sacher tortou, to ja ako nežidovka naozaj neviem...
pusta
julica, dakujem, ja tak ako ty také zbieram , musia ma niečim obdivuhodným zaujať
afataga
vyzera to byt mnam ale nemala by som na to nervy je to strasne pracne
pusta
afataga, to máš teda pravdu, pekne si ma rozosmiala...
janger
@pusta , uz je aj tento kolac-torta v mojej KK ;-). Tiez mi to trosku pripomenulo stedrak. Je to teda kopa prace, ale stoji to za to!
pusta
jänger, kopa práce to síce je, ale samotná príprava nie je ťažká, a výsledok je ohromujúci, dnešnou terminologiou je to "chuťový orgazmus" a dozvedela som sa od samotných židov, ktorí ho pripravujú najčastejšie na Roš hosanu - židovský Nový rok, a nielen vtedy, že táto torta má obsahovať všetko, čo obsahuje aj život sám.
douglas
Hmm...pred niekoľkými rokmi som rozprávala s jedným arménským obchodníkom; Reč sme zaviedli aj na receptúru Marlenky a ten pán mi povedal: Madam, som presvedčený, že aj keby ste bola priamo v Arménii a žiadala o receptúru, tak Vám ju nikdo Vám neprezradí. Napriek tomu, pokiaľ zadám do vyhľadávača "Marlenka", tak zobrazí niekoľko "originál" receptov. Ale to je dobré, že ste zverejnila tento rcp, aj keď nie je Shana Tova ;).
pusta
douglas, súhlasím s tebou, arménskym obchodníkom, a aj s vyhľadávačom, spravila si mi dobrú náladu hned zavčas rána a to si naozaj cením. pozrela som si znovu stránku dessert.eu je to židovská stránka madarských židov a všimla som si, že flodni tam podávajú s vínovou polevou. nuž kšeft je kšeft, teda obchod je obchod a nakoniec je to ich zákusok...
pusta
douglas, ešte niečo, neovládam jiddiš ani hebrew, ale už viem, čo si mi napísala, mám dobrého učiteľa, ktorý ma to ráno naučil. ešte raz ti dakujem. Boker tov. Shalom
jarunka
Je to dost pracny recept, ulozila so ho, mozno sa niekedy odhodlam a urobim.
pusta
jarunka, pracné je len presné naváženie a nachystanie surovín a plniek, ked toto máš, to ostatné už vôbec nie je problém. ale ten výsledok, nie nadarmo je známa táto torta a rozšírená po celom svete.
pipsik
ahoj
jedna otazka,ako je prosim velka tortova forma v recepte?
dakujem
petra
pusta
@pipsik , ja som robila v tortovej forme 24 cm, ale suroviny postačia i na tortovú formu 26 cm.
prepáč, že odpovedám až dnes, až teraz som si všimla dalšie komentíky.
dakujem.
pusta
@marianna76 , potešilo ma, že vyskúšaš tento úžasný židovský zákusok.
na TV paprika ho piekla pani Marietta, asi 70r židovská babička pre svoje vnučky pred asi 4rr v relácii s Ráchel pri stole, od židov pre židov a následne sa stal hitom nielen v Budapešti, ale aj v celom Maďarsku a v zahraničí.
to ja dakujem tebe za uloženie do kk :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia