Flodni - Fluden - Flodny - židovská torta

Autor receptu: pusta

Ide o múčnik tradičnej židovskej kuchyne, patrí medzi jej skvosty. Je vo svete veľmi známy a rozšírený, o čom svedčí aj množstvo množstvo jeho názvov a je nepochybne veľmi chutný. V niektorých obmenách sa vyskytuje aj u nás pod iným menom. Dovolím si vložiť originál recept na jeho prípravu. Mnou uvedený názov hovorí len o jej tvare, pretože v pravom slova zmysle sa nejedná o klasickú tortu.

8
porcií
360 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si nachystáme všetky ingrediencie, vrátane maku, ktorý pomelieme. Cesto si pripravíme spracovaním všetkých ingrediencií, vytvarujeme z neho rovnomerný valček, zabalíme do fresh folie a odložíme na 30 minút do chladničky. Makovú plnlu si pripravíme zmiešaním pomletého maku, hrozienok,piškot, citronovej kôry, vanilkového cukru, na ktorý nalejeme vriacu vodu, v ktorej sme povarili med a cukor. Dobre premiešame. Orechovú plnku si pripravíme tak, že do misy dáme orechy, hrozienka, citronovú a pomarančovú kôru,vanilkový cukor. Do vriacej vody dáme med a cukor, povaríme a zalejeme suroviny v mise, premiešame a necháme odstáť, aby sa chute prepojili.Jablkovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Na slivkovú plnku zmiešame slivkový lekvár s trochou rumu.
  2. Vyberieme cesto z chladničky, vyvaľkáme na tenko a pomocou tortovej formy vykrojíme 5 kruhov, ktoré popicháme vidličkou. 3 kruhy upečieme v trúbe pri 170 stupňov do karamelovej farby a vyrvorenia pľuzgierikov.Vyberieme a necháme vychladnúť, 2 kruhy cesta necháme neupečené. Na spodok rozovierateľnej tortovej formy položíme neupečený plát cesta a natrieme ho makovou plnkou. Prikryjeme upečeným kruhom cesta, ktorý natrieme orechovou plnkou. Nasleduje upečený kruh cesta, na ktorý natrieme jablkovú plnku. Prikryjeme upečeným kruhom cesta, ktorý potrieme slivkovou plnkou. Položíme posledný a neupečný kruh cesta. Tortu vložíme piecť do trúby a pečieme pri 170 stupňoch 50 minút.Vyberieme a necháme chladnúť do druhého dňa.
  3. Ostrým nožom obídeme vnútorný okraj tortovej formy, formu otvoríme a tortu nakrájame a úhľadné rezy, ktoré podávame. Príprava tejto torty je síce pracná, časovo náročná, ale nie je ťažká a výsledok je úžasný.