Foto: nalpa
Stary recept. Daavno pred desiatkami rokov bol v istej oblasti sveta kde som ho ochutnala velmi popularny a casom zapadol lebo prisli Zobraziť celý popisStary recept. Daavno pred desiatkami rokov bol v istej oblasti sveta kde som ho ochutnala velmi popularny a casom zapadol lebo prisli ine a ine... a zrazu sa minuly rok na mna vynoril na nete . Nelenila, napiekla. Jednoduchy, rychly a velmi dobry :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
3/4 šálky |
|
2 - 3 PL |
|
|
|
1 šálka (polohrubá) |
|
3/4 šálky |
|
1/3 šálky |
|
štipka |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
1/2 šálky (alebo jogurt) |
|
|
|
1 ks |
|
1 šálka |
|
4 ks |
|
štipka |
|
|
Postup
-
1
Karamel: Upalime 3/4 salky cukor na panvici na karamel a opatrne ho rozmiesame s 2-3 PL horucej vody. Karamel vylejeme do formy na babovku a snazime sa ho dostat aj na boky formy. Boky nepokryte karamelom mozme opatrne vymazat olejom. Ak mame neprilnavy povrch formy tak nemusime. ------------------------------------------------------------------
- 2
Cesto: Zmiesame 1 salku muky +stipku soli+ 1/2 KL sody bicabony+ 1/2 KL prasku do peciva+ 1/3 salky kakaa .Do toho zamiesame 1 vajce, 3 PL oleja a 1/2 salky podmasli alebo jogurtu alebo kefir. Cesto sa ma z varechy husto liat a nie opadavat. Vo svete je jogurt ci kefir alebo podmaslie konzistenciou roznorode, tak je celkom mozne ze budete potrebovat tekutin o dost viac. Cesto vylejeme do formy na karamel. -------------------------------------------------------------------
- 3
Krem: Plechovku Salka+1 salku mlieka+vanilku+stipku soli+4 vajicka dobre vyslahame/dobre rozhabarkujeme a lejeme opatrne naberackou tenkym pramienkom dokola na vrch cesta vo forme. Do osobitneho pekaca vlejeme aspon tri salky vriacej vody, vlozime do neho formu s cestom a kremom a pecieme vo vyhriatej rure pri 180 st. asi 45–60 minut. Nechame /nie uplne/ vychladnut a opatrne prevratime na tacku/podnos.-------------- -------------------------------------------------------------------------- Poznamka: Original recept na krem je kondenzovane sladke mlieko a kondenzovana plechovka nesladeneho. Nepouzivam nesladene kondenzovane . Davam len Salko a niekedy len mlieko asi tak salku a pol+vajicka a cukor podla chuti...je dobry aj tak, jemny . So Salkom je samozrejme predsa len lepsi a hutnejsi. Pri peceni krem zide dole na karamel a cesto vyjde hore, nemusite si robit starosti. Recept jednoduchy a priam neuveritelny co sa tyka surovin a postupu. Vysledok luxusny. Dobru chut :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
som zvedava ked vyskusate, dievcata, dajte vediet, tiez sa mi pozdava :-)
Nebojte sa ho, jednoduchsie napiect kolac aj s kremom sa uz ani neda .. Cream Caramel aj s piskotou 2 v 1...:) odskusany je , recept je aj na Labuzniku, kto hlada -najde :-).. do cesta davam cukru podstatne menej, ale to uz je kazdeho vkus ci chut :)
Dakujem :)
varecha.pravda.sk/recepty/flan-podla-nigelly-fotorecept/1...
A toto je recept Na Flan Cake= cize uz aj s cestom :)
@erikao , ta hej..toto :-)
@cesminaz , nech sa dari a chuti :) Zajtra bude sogan kebabi a v nedelu bude pizza z hroznovych listov/asma pidesi podla @cesminaz ..hroznovych listov sa nakrutim az az , mame velmi radi..tak som zvedava ako budu chutit takto..:)
@slavka2012 , a chutny je tiez ! Vdaka :)
azda pre tych, ktori nemaju radi velmi sladke, odporucam dat menej cukru, ale to si myslim aj ty pisala niekde v komentari. no a este jedna vec, kolac treba piect v celistvej forme, nie s odoberatelnym bokom, ja som taku celistvu nemala a polovica bieleho kremu mi vytiekla do plechu :-) aj ked ma to napadlo, uz ked som miesala bielu plnku, myslela som, ze pri peceni to rychlo zatuhne kedze su tam vajcia. ale nestalo sa, tak to tu radsej napisem aj pre druhych :-)
@moncici , mno isto iste celistva forma kedze tam mame riedky krem..ale co uz, stalo sa ,nic to.. druhykrat si poradis lepsie,..hlavne ze ostalo aspon kusok z kremu a kolac chutil :) dakujem za koment a poznamky, si mila lebo takto pomozes ostatnym :).. obidve ste mi urobili upecenim velku radost :).. ten kolac je rychly, jednoduchy, velmi chutny a skoda by ho bolo aby medzi receptami upadol do zabudnutia :) dakujeem :)
Forma s odnimatelnymi bokmi sa na tento recept nehodi , pretoze forma s kolacom ide dovodneho kupela.. a aj ten karamel s kremom by vytiekol asi urcite...:)