Flan Cake

nalpa - fotkanalpa, 9. októbra 2014
Flan Cake
Foto: nalpa

Stary recept. Daavno pred desiatkami rokov bol v istej oblasti sveta kde som ho ochutnala velmi popularny a casom zapadol lebo prisli Zobraziť celý popisStary recept. Daavno pred desiatkami rokov bol v istej oblasti sveta kde som ho ochutnala velmi popularny a casom zapadol lebo prisli ine a ine... a zrazu sa minuly rok na mna vynoril na nete . Nelenila, napiekla. Jednoduchy, rychly a velmi dobry :)

8-12
porcií
10 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

3/4 šálky
2 - 3 PL
1 šálka (polohrubá)
3/4 šálky
1/3 šálky
štipka
1/2 ČL
1/2 ČL
3 PL
1 ks
1/2 šálky (alebo jogurt)
1 ks
1 šálka
4 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Karamel: Upalime 3/4 salky cukor na panvici na karamel a opatrne ho rozmiesame s 2-3 PL horucej vody. Karamel vylejeme do formy na babovku a snazime sa ho dostat aj na boky formy. Boky nepokryte karamelom mozme opatrne vymazat olejom. Ak mame neprilnavy povrch formy tak nemusime. ------------------------------------------------------------------

  2. 2

    Cesto: Zmiesame 1 salku muky +stipku soli+ 1/2 KL sody bicabony+ 1/2 KL prasku do peciva+ 1/3 salky kakaa .Do toho zamiesame 1 vajce, 3 PL oleja a 1/2 salky podmasli alebo jogurtu alebo kefir. Cesto sa ma z varechy husto liat a nie opadavat. Vo svete je jogurt ci kefir alebo podmaslie konzistenciou roznorode, tak je celkom mozne ze budete potrebovat tekutin o dost viac. Cesto vylejeme do formy na karamel. -------------------------------------------------------------------

  3. 3

    Krem: Plechovku Salka+1 salku mlieka+vanilku+stipku soli+4 vajicka dobre vyslahame/dobre rozhabarkujeme a lejeme opatrne naberackou tenkym pramienkom dokola na vrch cesta vo forme. Do osobitneho pekaca vlejeme aspon tri salky vriacej vody, vlozime do neho formu s cestom a kremom a pecieme vo vyhriatej rure pri 180 st. asi 45–60 minut. Nechame /nie uplne/ vychladnut a opatrne prevratime na tacku/podnos.-------------- -------------------------------------------------------------------------- Poznamka: Original recept na krem je kondenzovane sladke mlieko a kondenzovana plechovka nesladeneho. Nepouzivam nesladene kondenzovane . Davam len Salko a niekedy len mlieko asi tak salku a pol+vajicka a cukor podla chuti...je dobry aj tak, jemny . So Salkom je samozrejme predsa len lepsi a hutnejsi. Pri peceni krem zide dole na karamel a cesto vyjde hore, nemusite si robit starosti. Recept jednoduchy a priam neuveritelny co sa tyka surovin a postupu. Vysledok luxusny. Dobru chut :)

    Flan Cake - obrázok 3

Diskusia k receptu

cesminaz
@nalpa kolacik je krasny aj receptik sa mi paci ;-) no jednemu nerozumiem, hoci som si to precitala 3x za sebou :-/ ....a to tomu pekacu s vodou, je to nejasne..Kam mam tu vodu naliat a co s nou? do rury na spodok aby bola vlhkost ve rure pri peceni? Alebo mam tie 3 pohare vody naliat na ten krem na konci a tak dat piect?? Kedze som do "tohto" kolayca "Talian" :-)) tak mi prosim ta odpovedz :-) lebo sa mi velmi paci a chcela by som ho vyskusat.Vdaka vopred za odpoved ;-P
smejkad
ja tomu rozumiem tak, ze do pekaca mas dat vodu a do nej postavit tu formu s kolacom, aby sa to v rure akoze varilo
som zvedava ked vyskusate, dievcata, dajte vediet, tiez sa mi pozdava :-)
nalpa
@smejkad , je to presne tak! do pekaciku vodu , formu do nej postavit a piect...dakujem :)
Nebojte sa ho, jednoduchsie napiect kolac aj s kremom sa uz ani neda .. Cream Caramel aj s piskotou 2 v 1...:) odskusany je , recept je aj na Labuzniku, kto hlada -najde :-).. do cesta davam cukru podstatne menej, ale to uz je kazdeho vkus ci chut :)
Dakujem :)


kukulienka71
@nalpa , tiež sa mi nápad veľmi páči, len tam máš nejasnosti, v surovinách by mohli byť označené zvlášť na karamel, cesto aj krém. Alebo to rozpísať v postupe. Vidím, že si sa snažila, ale nemám rada popis, ku ktorému potrebujem pozerať ešte iný recept,aby mi to bolo všetko jasné alebo sa prelúskať komentármi, kde nájdem k tomu info. Ďakujem za pochopenie:-)
nalpa
@kukulienka71 , veru pravdu mas ...ja som sa fakticky snazila.. na vareche je predloha na pisanie receptov unikatna...dala som si cas pokial som aspon v postupe oddelila cast karamel , cast cesto a cast na krem, pise clovek inac a zobrazuje sa inac..to by mala redakcia urobit lepsie ,hm?!... ahooj :)
kukulienka71
@nalpa , máš odomňa 5* za upresnenie aj za pekný recept, ktorý som si takto už mohla uložiť. Veľmi, veľmi si vážim, že si si dala tú námahu to vykonať;-) pekný deň ti prajem:-)
cesminaz
@nalpa no supeeeer ;-) si fakt zlata, pri citani som sa len usmievala :-) tak super precizne a po lopate si to napisala ;-P Teraz uz rozumiem vsetkemu a urcite tento skvely kolacik onedlho upeciem ;-D KK
nalpa
@kukulienka71 , dakujem za hviezdicky :) vsetky som odovzdala tomu kolacu, ten si ich zasluzi viac :)
@erikao , ta hej..toto :-)
@cesminaz , nech sa dari a chuti :) Zajtra bude sogan kebabi a v nedelu bude pizza z hroznovych listov/asma pidesi podla @cesminaz ..hroznovych listov sa nakrutim az az , mame velmi radi..tak som zvedava ako budu chutit takto..:)
cesminaz
@nalpa :-) no tak vam ten soğan kebabı chuti ;-) A tesi ma, ze vyskusas Asma pidesi, ver mi ze je to skvele ;-P Aj ja sa nakrutim kazdy rok tych listov,kedze sarmu tiez velmi lubime ;-) ale tato Pide je taka skvela a chutna rychlovka.Nech sa ti vydari a daj potom vediet ;-D
evenka17
Napla ver mi, že nezapadol prachom. ja žijem v Hondurase na karibskom ostrove a tu sa predáva všade a ja ho úplne zbožňujem. Nedám dopustiť na naše kysnuté buchty a koláče, ale miestny čokoflan je to najúžastnejšie, čo som kedy jedla. :-)
monccicci
@nalpa kolac je chutny a velmi pekny sa ti podaril...
azda pre tych, ktori nemaju radi velmi sladke, odporucam dat menej cukru, ale to si myslim aj ty pisala niekde v komentari. no a este jedna vec, kolac treba piect v celistvej forme, nie s odoberatelnym bokom, ja som taku celistvu nemala a polovica bieleho kremu mi vytiekla do plechu :-) aj ked ma to napadlo, uz ked som miesala bielu plnku, myslela som, ze pri peceni to rychlo zatuhne kedze su tam vajcia. ale nestalo sa, tak to tu radsej napisem aj pre druhych :-)
nalpa
@kukulienka , krasny sa ti vydaril, hned by som menila uvodne foto za tvoje keby sa dalo :) dobru chut:) ..myslim ze uz je po dobrodruzstve, ze ano?.my slovaci mame zazite iste zvyky a nezda sa nam kopec veci....no a pri priprave zistime ze kolac je velmi jednoduchy ...a skvely..dakujem :)
@moncici , mno isto iste celistva forma kedze tam mame riedky krem..ale co uz, stalo sa ,nic to.. druhykrat si poradis lepsie,..hlavne ze ostalo aspon kusok z kremu a kolac chutil :) dakujem za koment a poznamky, si mila lebo takto pomozes ostatnym :).. obidve ste mi urobili upecenim velku radost :).. ten kolac je rychly, jednoduchy, velmi chutny a skoda by ho bolo aby medzi receptami upadol do zabudnutia :) dakujeem :)
luprishka
@nalpa chcela by som sa spýtať, v čom ste piekli koláč vy? Lebo ja mám takúto formu, ale boky sa odnímajú. Teraz som trochu v rozpakoch, lebo by som ho veľmi chcela upiecť.Ďakujem
nalpa
@luprishka , sa ospravedlnujem, recept som nepozerala od casu jeho vlozenia veru :)
Forma s odnimatelnymi bokmi sa na tento recept nehodi , pretoze forma s kolacom ide dovodneho kupela.. a aj ten karamel s kremom by vytiekol asi urcite...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia