Foto: tyska
Zo Španielska som sa vrátila s celkom slušne vypestovanou závislosťou na tejto mexickej sladkej špecialitke, o to väčšia bola moja radosť, keď som recept Zobraziť celý popisZo Španielska som sa vrátila s celkom slušne vypestovanou závislosťou na tejto mexickej sladkej špecialitke, o to väčšia bola moja radosť, keď som recept naň našla v kuchárskej knihe Nigella express (ďakujem Zuzka :-)). Tu je aj s fotkami :-)
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Dáme zovrieť plnú kanvicu vody (na vodný kúpeľ). Pripravíme si formy na pečenie, v ktorých budeme puding variť (ja som už skúsila tortovú formu - priemer 24cm, zajačiky, valčeky a tieto pudingové misky (z jednej dávky ich vyjde 6ks), ktoré vložíme na hlbší plech, do ktorého sa zmestí voda (asi do 2/3 formičiek). Do misky vlejeme obe kondenzované mlieka a vanilkový extrakt (ja som skúšala aj mletú škoricu alebo vanilkový cukor, lebo extrakt som mala problém zohnať, ale môžete dať akúkoľvek ovocnú príchuť :-)).
-
2
V miske pripravíme karamel (nie v nádobe na tortu, ako píše Nigella, ja som jednu skoro zničila na priamom ohni). Stále (asi 10 minút na miernom ohni miešame cukor, kým nezmení farbu a skupenstvo.
-
3
Ešte horúci karamel vylejeme na dno formičiek a kým stuhne pokúsime sa ho donútiť ostať aj na okrajoch foriem (ešte ani razsa mi to úplne dokonale nepodarilo).
-
4
Všľaháme 3 vajíčka do pripraveného cesta z kondenzovaných mliek (už som skúšala aj žĺtka vmiešať do pripraveného cesta a bielka vyšľahať na penu a potom vmiešať do cesta, ale asi je to úplne jedno). Cesto nalejeme do formičiek naplnených karamelom, prilejeme pripravenú zovretú vodu do výšky asi 2,5cm a necháme piecť 45-50 minút pri plynovom stupni 3 (150 stupňov celzia).
-
5
Po vybratí z rúry necháme formičky vychladnúť a ešte v chladničke dôjsť do nasledujúceho dňa. Pred podávaním opatrne vyklopíme a necháme vytiecť karamel do hlbokého taniera :-). Dobrú chuť
Vyzerá to úžasne,s čím sa to je , len tak?