Sumec na víne
Fileta zo sumca v červenom víne à la Mária Terézia
Autor receptu: redakcia
Kráľovné a králi. Občas rozumní a predvídaví,
občas márniví a hriešni, ale takmer vždy so
svojskými maniermi a záľubami. Hoci aj s tou
kulinárskou, s vášňou pre dobré jedlo. Niektorí
radi vymýšľali vlastné recepty, iným
pripravovali kuchári „dobroty á la" na ich
počesť. Mám rád takéto tvorenie, kde sa snúbi
jedlo s príbehom. Nech raz za čas ozvláštni aj
naše nekráľovské stoly...
Postup
- Filetu zo sumca osolíme, okoreníme a zavákuujeme spolu s vínom
a tymianom. Varíme vo vode 60 °C po dobu 35 minút. Takto upraveného
sumca opečieme na masle a podávame.
- Cherry paradajky pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme
a pečieme pri 200 °C 5 – 7 minút.
- Nakrájanú slaninu orestujeme
nasucho. Vo výpeku opečieme cibuľu pokrájanú na mesiačiky
spolu s farebnou paprikou.
- V šupke uvarené zemiaky olúpeme, nakrájame na kolieska a pridáme
do základu z cibule, papriky, slaniny a dijonskej horčice. Ochutíme
vínnym octom, cukrom, soľou a korením. Nakoniec pridáme do
šalátu polníček a petržlenovú vňať.