Fazuľové pyré

Branislav Krestián
šéfkuchár hotela Čingov v Smižanoch, 24. marca 2010
Fazuľové pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

125 g
150 g
0,5 dl
125 g
50 g
25 g
100 g




Postup

  1. 1

    Veľkú fazuľu povaríme 10 minút, opláchneme, ochladíme a olúpeme od vrchnej šupky. Ostanú nám očistené fazuľové jadrá, ktoré dáme variť znova a varíme až do mäkka. Scedenú a vychladnutú fazuľu prepasírujeme cez sitko (môžeme aj zmixovať, ale nie je záruka, že výsledná zmes bude rovnako krémová).

  2. 2

    Maslo vymiešame s cukrom, až kým nedostane bielu krémovú štruktúru. Pridáme prepasírovanú fazuľu, med, amaretto, pochúťkovú smotanu a mäkké vlašské orechy. Všetko spolu dôkladne premiešame.

  3. 3

    Hotové pyré môžeme naložiť do rôznych foriem, ktoré ovplyvnia tvar hotového zákuska. Môžeme ho podávať s piškótovou kockou, so strúhanou čokoládou, s oblátkou ako plnku do vaflí.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Fazuľové pyré často nahrádza gaštanové, je lacnejšie a sú ľudia, ktorí ich nedokážu rozoznať. Využiť ho môžete pri príprave rôznych dezertov. Výborne chutí so šľahačkou.

Diskusia k receptu

michsamant
pozeram ,ze to je dezert...tak to vidim prvykrat,ze z fazule, ale ochutnala by som to :)
samanka
robievam takto fazuľovú roládu, v strede s banánom. Len sa do fazule pridáva maslo. Je úplne super a u nás sa veľmi "neohreje". Z 250 g fazule je to veľký kus rolády a so šľahačkou-mňamka. Takže, michsamant, len do toho. Detičky aj dospelí si pochutia.
ssissa
joooj, keby sa mi tak chcelo supat tu fazulu zo supky...
roska
Recept je výborný, poznám ho z detstva, ale čo znamená "mäkké" vlašské orechy.
milan2
Aj mňa by zaujímali, čo sú to mäkké orechy, lebo recept ma zaujal a chcem ho vyskúšať. A tie orechy majú byť pomleté...?
@samanka tá roláda s banánom je určite výborná, môžeš uviesť podrobnejší postup "výroby"?
grandma
Ja som robila z tmavej fazule a myslím, že je vhodnejšia, pretože tá chuť sa blíži viac gaštanovej chuti.
hubata
Len teraz som sem klikla a fakt sme voľakedy robili "gaštanové pyré" z fazule. Nešúpali sme ju, je to prepych a pri dnešnej technike kvalitného ručného mixéra by šupky z fazule nemali byť ani cítiť. @silvi písala že fazuľu kombinuje aj so šošovicou, ale vhodnejší sa mi zdá cícer alebo hrach hlavne kvôli tým šupám. Súhlasím s @grandma že gaštanová chuť sa najviac podobá na záhorácku trojprdovú bobovicu a kto chce, môže si ju uvariť tak namäkko že fazuľa vyskočí z väčšej časi zo šúp sama.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia