Fazuľová polievka Jókai

Tibor Márik
šéfkuchár hotela Kormorán v Čilistove, 30. októbra 2009
Fazuľová polievka Jókai
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
150 g
150 g
100 g
50 g
100 g
100 g
500 g
500 g
2 strúčiky
1 ks
6 dl
2 l




Postup

  1. 1

    Suchú fazuľu deň pred varením umyjeme a necháme cez noc namočenú. Na druhý deň ju opäť umyjeme a dáme variť vo vývare. Pridáme údené koleno, klobásu a bobkový list ( klobásu po 10 minútach vyberieme, odložíme nabok).

  2. 2

    Keď fazuľa začne mäknúť, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Na miernom ohni necháme vrieť. Keď koleno zmäkne, vyberieme ho z polievky. Polievku zahustíme zápražkou (zápražku pripravíme: masť, múka, na jemno nakrájaná červená cibuľa, cesnak, mletá paprika).

  3. 3

    Pridáme kyslú smotanu, trocha octu a necháme prevrieť. V prípade potreby dochutíme soľou. Koleno vykostíme, nakrájame na drobné kocky, klobásu nakrájame na kolieska a pridáme do vriacej polievky.

Diskusia k receptu

langer
Pán Jókai takúto polievku nikdy nejedol. Do nej sa nedáva ocot, cibula, cesnak, bobkový list, vývar. Najdôležitejšia je však výber fazule, ktorá sa má oberať ešte v zelenej šupke.
caniferus
V pohode, v podstate je recept správny, cestoviny sa môžu aj nemusia dať, no s tou kyslou smotanou v žiadnom prípade nesúhlasim, som z juhu Slovenska a kyslá smotana sa podáva k polievke, nech si dá kto chce, k výbave patrí aj štipoš, pre tých, čo majú radi pikant, ale tiež len tí, čo chcú.
vvili
Robim to trochu inak podla srbského receptu na corbu.Uvarim udene .Uvárím vopred namočenu velku fazulu. Na masti alebo oleji oprazim cibulu ,přidám pokrajanů zeleninu mrkva,petrzlen,zeler,zeleninová paprika,zemiaky,nové korenie a bobkový list. Duším do polomakka, nakoniec zaprasim mukou.Vsetko potom spojim dokopy a povarim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia