Fazuľa s cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: aja1616

Vždy sa mi zbiehajú slinky, keď vidím "Lucky Luka", teda Terenca Hilla (teraz neviem či som to dobre napísala, ale tu na tom, dúfam, až tak nezáleží), ako sa láduje fazuľou. Vtedy si spomeniem na tento recept, ktorý mám od svojej sestry. Takto pripravená fazuľa je veľmi chutná a zároveň je to vlastne aj vegetariánske jedlo. No, ja som mäsožravá, ale pri tomto mi mäso vôbec nechýba. Ja mám pocit, akoby tam bolo.

4
porcie
75 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Fazuľu sme si večer namočili do vody. Ráno vodu zlejeme, ošúpeme si cibuľu, pripravíme ostatné prísady.
  2. V hrnci si fazuľu zalejeme vodou, v ktorej ju budeme variť. Vody dávame len toľko, aby sa nám v nej fazuľa uvarila. (Neskôr z nej budeme potrebovať len časť.) Pridáme približne 250 g cibule (to je polovica z celkového množstva) nakrájanej na drobné kocky, 2 bobkové listy, trocha mletého čierneho korenia a keď budeme mať fazuľu polomäkkú, tak pridáme soľ.
  3. Fazuľa sa varí a my si nakrájame zvyšnú cibuľu na menšie kocky a osmažíme ju na oleji. Inak v tomto jedle cibuľou nemusíme šetriť. Keď máme o 1-2 cibule viac nevadí.
  4. Keď nám cibuľka krásne vonia a chytá zlatú farbu, tak pridáme 1 KL ml. červenej papriky, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.
  5. Počkáme kým sa nám fazuľa dovarí. Pozor, aby sa nerozvarila. Keď je mäkká, tak z nej zlejeme vodu do misky, lebo časť tohto vývaru budeme potrebovať na podliatie. Zoberieme si nádobu, v ktorej chceme fazuľu dusiť. Ja som použila misu z varného skla, lebo mám dobrý prehľad čo sa deje dnu. Na dno misy si dáme vrstvu osmaženej cibule.
  6. Na cibuľu navrstvíme uvarenú fazuľu s cibuľou a na to druhú časť osmaženej cibule.
  7. Toto všetko zalejeme vývarom z fazule tak, aby vývar siahal len tesne nad vrchnú vrstvu.
  8. Zakryjeme vrchnákom a dáme do vyhriatej rúry dusiť. Na 200°C asi 45 minút = vývar je z väčšej časti vydusený a z rúry sa šíri príjemná vôňa. Kto chce, môže dusiť na sporáku.
  9. Necháme chvíľu vychladnúť a máme hotovo. Zajedáme s pečivom. Dobrú chuť.