Fašírky a Mortadella (fotorecept)

Autor receptu: pacun110

Fašírka je jedlo mnohých variácíí, každá jedna je vlastne originál! A tu si môžte pozrieť niekoľko z mojich...

Postup

  1. ...toto sú 2 fašírky a jedna mortadella....a urobil som si to takto - Mäso meleme!Ale meleme len mäso nepomleté!Mleté už nemeleme!A ak meleme,tak meleme aj cibuľu a cesnak,ak nemeleme,tak cibuľu krájame a cesnak drtíme...
  2. Fašírky robím dve -ľavú tak,že k mäsu som pridal 2 vajcia,1 nadrobno pokrájanú cibuľu,cesnak,majoránku,korenie a soľ(to bude taká výdatnejšia) a pravú -kde som dal tiež 2 vajcia,1 cibuľu,cesnak,nadrobno pokrájanú červenú a žltú papriku,petržlenovú vniatku a soľ s korením(to bude taká odľahčená)... Na panvici dole mám na oleji opraženú,pokrájanú žemľu,ktorú,keď zalejem horúcim mliekom,tak rozdelím a pridám k mase mäsa...
  3. ‎...kurnik!!!Tak tuho makám,že som aj ponožku stratil....zapnem rúru na 200°C,len si musím dať pozor,aby som tam niečo nezabudol,ako ja teraz -takú misku z Jánskeho skla,v ktorej budem nabudúce zapekať kurča v jogurte - horúca je ako šľak !!!
  4. ‎...skoro všetci,keď dačo dávajú so fašírky,tak je to len uvarené vajce.Ale ja nie!!! Rád vymýšľam,experimentujem a fantázii si medze nekladiem.Do tej odľahčenej dám kuracie prsio nakrájené na pásiky,osolené a okorenené a do tej druhej dám dobrú domácu klobásku-hehe...tie slaninové "kliny"vľavo, ešte majú čas...
  5. ‎..keď som tam už pridal aj tie opažené a mliekom zaliate žemle,tak to poriadne a poctivo premiešam,koštujem a dochucujem...až kým sa to poriadne nepremieša a nespojí v celistvú masu... Pozor na soľ!!!!V mletom mäse má tendenciu sa vpíjať do neho a potom pri pečení vystupuje z útrob na povrch a niekedy môže byť fašírka aj prelosená !!!
  6. ...na plech nalejem olej,zo slaniny urobím takú armatúru,či čo,na to dám po polovici masy,na tú odľahčenú položím tie kuracie prsia,na tú druhú poprepichovanú klobásku a pekne a úhľadne to zakryjem zvyškom masy...
  7. ...no!Fašírky sú pripravené,do pravej-do tej som ešte napichal slaninové kliny a na tú kuraciu som slaninku len tak naukladal.A keďže sa mi uvoľnila veľká sklenená misa (lebo mám len dve),tak sa môžem venovať aj Mortadelle -do mletého mäsa pridám 4 vajcia,nadrobno nakrájané kuracie prsia,zo 5 strúčikov cesnaku,sladkú aj štipľavú mletú papriku,postrúhaný muškátový oriešok,soľ a poriadne,ale poriadne to premiešam...
  8. ‎...masu Mortadelly dám na hodinku a pol variť do vriacej vody...
  9. ‎...fašírky ešte podlejem vodou a pečiem aspoň hodinku,prikryté v poriadne rozpálenej rúre....po hodinke odokryjem a nechám pekne,do chrumkava zapiecť...
  10. ...A mám,po nastavení budíka, aspoň hodinku pre seba....
  11. ...a po hodinke a pol to vyzerá takto - upečené fašírky vyberiem z plechu ,vývar zcedím a Mortadellu po úlpnom vychladnutí obalím v červenej mletej paprike-je to taký fajnový studený nárez,alebo je to výborné na čerstvý chlebík s maslom a horčicou...
  12. ...A takto na tanieri - no,nie je to na zožranie? A malá hádanka na koniec - viete ktorá fašírka má,podľa mňa lepšiu chuť? No,predsa tá z údenou klobásou!! A prečo? Preto lebo som tú klobásku,prezieravo poprepichoval a ona,počas pečenia pustila fajnú šťavičku so mäsa!!!