Fašírky a Mortadella (fotorecept)
Autor receptu: pacun110
Fašírka je jedlo mnohých variácíí, každá jedna je vlastne originál! A tu si môžte pozrieť niekoľko z mojich... Postup- ...toto sú 2 fašírky a jedna mortadella....a urobil som si to takto -
Mäso meleme!Ale meleme len mäso nepomleté!Mleté už nemeleme!A ak meleme,tak
meleme aj cibuľu a cesnak,ak nemeleme,tak cibuľu krájame a cesnak drtíme...
- Fašírky robím dve -ľavú tak,že k mäsu som pridal 2 vajcia,1 nadrobno pokrájanú cibuľu,cesnak,majoránku,korenie a soľ(to bude taká výdatnejšia) a pravú -kde som dal tiež 2 vajcia,1 cibuľu,cesnak,nadrobno pokrájanú červenú a žltú papriku,petržlenovú vniatku a soľ s korením(to bude taká odľahčená)... Na panvici dole mám na oleji opraženú,pokrájanú žemľu,ktorú,keď zalejem horúcim mliekom,tak rozdelím a pridám k mase mäsa...
- ...kurnik!!!Tak tuho makám,že som aj ponožku stratil....zapnem rúru na 200°C,len si
musím dať pozor,aby som tam niečo nezabudol,ako ja teraz -takú misku z Jánskeho
skla,v ktorej budem nabudúce zapekať kurča v jogurte - horúca je ako šľak !!!
- ...skoro všetci,keď dačo dávajú so fašírky,tak je to len uvarené vajce.Ale ja nie!!!
Rád vymýšľam,experimentujem a fantázii si medze nekladiem.Do tej odľahčenej dám
kuracie prsio nakrájené na pásiky,osolené a okorenené a do tej druhej dám dobrú
domácu klobásku-hehe...tie slaninové "kliny"vľavo, ešte majú čas...
- ..keď som tam už pridal aj tie opažené a mliekom zaliate žemle,tak to poriadne a poctivo
premiešam,koštujem a dochucujem...až kým sa to poriadne nepremieša a nespojí
v celistvú masu...
Pozor na soľ!!!!V mletom mäse má tendenciu sa vpíjať do neho a potom pri pečení
vystupuje z útrob na povrch a niekedy môže byť fašírka aj prelosená !!!
- ...na plech nalejem olej,zo slaniny urobím takú armatúru,či čo,na to dám po polovici
masy,na tú odľahčenú položím tie kuracie prsia,na tú druhú poprepichovanú klobásku
a pekne a úhľadne to zakryjem zvyškom masy...
- ...no!Fašírky sú pripravené,do pravej-do tej som ešte napichal slaninové kliny a na tú
kuraciu som slaninku len tak naukladal.A keďže sa mi uvoľnila veľká sklenená misa
(lebo mám len dve),tak sa môžem venovať aj Mortadelle -do mletého mäsa pridám
4 vajcia,nadrobno nakrájané kuracie prsia,zo 5 strúčikov cesnaku,sladkú aj štipľavú
mletú papriku,postrúhaný muškátový oriešok,soľ a poriadne,ale poriadne to premiešam...
- ...masu Mortadelly dám na hodinku a pol variť do vriacej vody...
- ...fašírky ešte podlejem vodou a pečiem aspoň hodinku,prikryté v poriadne rozpálenej
rúre....po hodinke odokryjem a nechám pekne,do chrumkava zapiecť...
- ...A mám,po nastavení budíka, aspoň hodinku pre seba....
- ...a po hodinke a pol to vyzerá takto - upečené fašírky vyberiem z plechu ,vývar zcedím
a Mortadellu po úlpnom vychladnutí obalím v červenej mletej paprike-je to taký fajnový
studený nárez,alebo je to výborné na čerstvý chlebík s maslom a horčicou...
- ...A takto na tanieri - no,nie je to na zožranie?
A malá hádanka na koniec - viete ktorá fašírka má,podľa mňa lepšiu chuť?
No,predsa tá z údenou klobásou!!
A prečo? Preto lebo som tú klobásku,prezieravo poprepichoval a ona,počas pečenia
pustila fajnú šťavičku so mäsa!!!
|