Fánky sitkové

Autor receptu: vavan

tento recept je z písanky receptov mojej babičky,robievala ich na fašiangy a nosili ich aj na opačky keď sa narodil nový člen rodiny.Staršie ročníky ich možno že poznajú.Sú veľmi krehké.

Suroviny

Postup

  1. Z prísad vypracujeme hladké cesto.Niekedy treba ešte pridať trochu múky.Vyformujeme z neho valček ako keď robíte lokše a pokrájame na 1,5cm hrubé kolieska.Cesto si necháme zaykryté potravinárskou fóliou aby sa nevysušovalo.Každé na pomúčenej doske vyvaľkáme na okrúhle cestíčko s priemerom cca 15cm a ponarezujeme radielkom asi v2cm rozostupoch.
  2. Rozvaľkané ponakrajované cestíčko prstami uchopíme a nakrojené časti poprepletáme.
  3. Poprepletané cesto vložíme do sítok.Poslúžia nám na to dve klasické sítka s dlhou rúčkou v stredu spojené drôtikom.
  4. Olej dáme do vysokého hrnčeka,rozohrejeme a potom vložíme sítka s fánkou.Ponoríme do oleja .Toho oleja dáme do trištvrte hrnčeka.Po chvíľke keď nám fánka na jednej strane napučí zozlatne otočíme sítko a vypražíme aj s druhej strany trvá to chvíľku.
  5. Po vysmažení fánky dáme na plech vyložený papierovými utierkami posypeme sítkom práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým,uložíme na servítky a podávame.Sú ako hmla jeden kúsok Vám nikdy nestačí. Dobrú chuť.