Falošný brusnicový kompót (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept mám asi 25 rokov.Som rada,že som ho získala od priateľky Zdenky.Robievam ho každý rok. Várka,ktorá je v popise mi stačí na celý rok.Je to vlastne chutná sladká pochutina k mäsku. Už som ho plánovala uverejniť skôr,no nevyšlo mi to.Preto že ja záhradu nemám a som odkázaná na nákup akej koľvek zeleniny a ovocia.Tak ho chytro ponúkam.Možno ešte niektoré stihnete. Ja som ho robila dnes.

6O minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Obraté ríbezle očistíme od stopiek.Umyjeme ich.Hrušky ošúpeme zo šupky, rozdelíme na štvrťky.Vykrojíme jaderník a postrúhame na hrubšom strúhadle.
  2. Do čistých ríbezlí vsypeme postrúhané hrušky.Celú škoricu si nalámeme,alebo podrvíme.Pridáme ku hruškám a ríbezliam.Zasypeme 2 kg cukru.Premiešame.Všetko necháme asi 1 hodinu odpočívať.
  3. Keď sa cukor čiastočne rozpustí preložíme nádobu na sporák.Budeme ríbezle ohrievať,/nesmú vrieť!!!!! Asi do teploty 50-60 stupňov.Trvá to asi 25 minút.Vtedy by mal byť cukor rozpustený a utvorí sa chutný sirup.Do takejto zmesi,pridáme 2 kávové lyžičky práškovej škorice.Zamiešame.Zmes je pripravená na naloženie do pohárov.Poháre musia byť suché a čisté.Radšej menšie. Ríbezle naberáme z vrchu lyžicou a tak ich vkladáme do pohárov.Nakoniec pridáme trochu zo sirupu v ktorom sa varili.Ale ozaj len trochu.
  4. Takto pokračujeme do pozbierania hustej várky.Zvyšok precedíme a zo sita vyberieme posledné ríbezle.Zostane nám asi 1l-1,5 litra kvalitnej hustej šťavy v ktorej boli ríbezle a hrušky.Šťavu precedíme a a dáme variť do hrnca,do ktorého vsypeme gel fix,na zahustenie.
  5. Medzi tým si dám do rúry sterilizovať ríbezle na 180 stupňov na 15 minút./Sterilizujem na hlbšom plechu a vo vode asi 4 cm vysoko./ Medzi tým mi začína vrieť šťava zo zahusťovačom.Musí vrieť 5 minút.Po tom ju stiahnem z ohňa a vymiešam ,aby som zlikvidovala penu.Takto horúci rôsol,lebo to nie je lekvár,nalievam do fľaštičiek.Je to pochutina,ktorú používam na natieranie koláčov a zákuskov.
  6. Po vysterilizovaní ríbezli,fľaše pootáčam,aby som mala istotu,že fľašky sú dobre uzavreté. Pri prvej konzumácii,pochopíte,že nie ríbezle ,ale naozajsné brusnice papkáte.
  7. Rôsol a falošné brusnice.
  8. A potom už len servírovať na chutnom obede.Divina na smotane.