Falošná živánska fotorecept

megdesign - fotkamegdesign, 2. februára 2014
Falošná živánska (fotorecept)
Foto: megdesign
20 minút
príprava
90 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
1 ks
0,5 l
1 PL
1 čl
1 čl
2 čl
1/2 čl
1 čl
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky. Uložíme na pekáč.

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na polmesiace, uložíme na zemiaky. Mäso nakrájame na kocky, rovnaké ako zemiaky. Vysypeme na zemiaky v pekáči.

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasekáme si na drobno čerstvý majorán

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridáme spolu s mletou rascou, červenou paprikou, korením na Gyros a zázvorom do pekáča.

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko spolu rukami premiešame, zalejeme pivom a dáme piecť/dusiť do vyhriatej rúry na 190°C zakryté. Po 3/4 - 1 hodinke odokryjeme, prihodíme nadrobno nasekaný cesnak a necháme ešte "odpariť" prebytočnú "vodu".

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Final product :D

    Falošná živánska (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hubata
Nuž robím falošnú živánsku na plechu tiež, zvlášť vtedy keď je nás veľa a nechce sa mi babrať so špajdlami a alobalom. Ale dávam všetko to čo do živánskej patrí: slaninku, zelenú papriku, cibuľu, cesnak, klobásu, atď. - teda slovenské koreniny. Ale tvoj recept má skôr nádych po koreninách ktorými sa korení gyros a to so živánskou nemá nič spoločné. Takže ak tam ide tymián, zázvor, korenie typu gyros, majorán bolo by treba zmeniť názov tohto receptu napr. "ako cez bravčové spomínam na dovolenku na Zakyntose"...... a potom by bol recept v poriadku.
elysa
mám rada celé chody z jedného pekáča, aj Tvoj vyzerá lákavo :)
hubata
@megdesin - prepáč, ale ak ide o chuť slovenskej živánskej tak tú mi určite nepripomína chuť zázvoru a kupovanej zmesi korenia na gyros.......Preto som navrhla aby si opravil názov receptu lebo sú tu aj mladé gazdinky ktoré ak budú robiť živánsku podľa teba sa strápnia, lebo urobia gyros so zemiakmi a nie mäso na spôsob živánskej. Takže bez urážky opakujem že toto mäso ani zďaleka nepripomína živánsku a treba názov v recepte opraviť.
radost
jednoduché..z jedného pekáča..
bo stáť hodiny v kuchyni ma vytáča..!!
podľa našej chuti dám koreniny..
ved-my budeme to jesť -nikto iný..
:-)

/máš blbý nick..nechce sa mi ho písať..pre zjednodušenie -daj si Jožo..alebo Jano..pekný deň ti želám../
používateľ nemá avatar
mb
mb
preco falosna? zivanka je typ jedla ako gulas. sto sposobov, sto chuti, vysledok vynikajuci. :) a mam dojem, ze hubata by nebola hubatou, keby nehubovala, nekritizovala a neurazala...
tatranocka
Tam je dobrý argument v tom linku,čo si pridal:"jak jsem "koupila",tak prodávám"...Chichi...
hubata
@mb - neviem čo je na tom urážlivé ak nepovažujem za vhodné koreniny na živánsku zázvor, a zmes kupovaného korenia na gyros..... hehe.
megdesign
@hubata sak ja som sa ani neurazil :D
Inak, cul som cital na nete, ze zivanka/zivanska sa vseobecne "nadava" jedlu, ktore je z masa, zemiakov a cibule pecene spolu. Niekde sa dava slanina, niekde uhorky... Ked som bol v BB na Radvanskom jarmoku, tam bola zivanska len zemiaky, maso a cibula + korenie,sol. :P

K tomu zazvoru: Si postarsieho veku som si vsimol, tak mozno je pre teba poslednych 5-10 rokov zazvor aktualny. Volakedy za pladych cias by si povedala, ze zazvor nieje vhodna surovina na vyrobu sirupu a aky je super, vsak? :P
elixir
Živánska-neživánska, korenia sa mi veľmi pačia, aj nápad s pivom... ja teda nedám mäso, ale aj s určitým typom zeleniny to bude určite chutné. :) Ide do KK
janger
Ja som myslela, ze zivanska a ciganska je to iste ;-)... Nejake to mam pomotane ;-). Toto, co si spravil, moze byt vyborne papanicko, paci sa mi.
eviana
Ražniči sa napicháva na špajdle, živánska žiadne špajdle - ako vraví ujo google a @megdesign - je spolu pečené mäso, zemiaky, cibuľa atď. Mne sa jedlo popačuje, aj všetky chute v ňom použité. Názov mi neprekáža ani trošku aj keby ho @megdesign nazval "tralala". Byť hladná a mať toto pred sebou na tanieri, bez debaty zjem a isto si pochutím :)
hubata
@megdesign - zázvor sa na SK nepoužíva len posledných 5-10 rokov, pod názvom ďumbier sa u nás používa už stáročia na zákusky (viď zákusky "zázvorníky, ďumbierníky"). Ešte raz si prečítaj čo som napísala o korení a nie o jedle samotnom, lebo potom píšeš o koze, hoci ja som sa vyjadrila o voze.
dobryhrncekvar
Určite by som si pochutila aj s gyrosom, keď ide niekto z rodiny do Gŕecka, vedia že ja som veľmi vďačná za gyros a šalátový korenie
megdesign
@hubata neako neskoro s konfrontaciou. Si zaspala?
Nehovorim o pouzivani na SK, ale o pouzivani tebou :D Aj ty si to este raz precitaj, co som pisal ja :D

O jedle samotnom si napisala, ze to nieje zivanska, lebo tam je zazvor a gyros korenie, preto to ma mat v nazve nieco z Greckej mytologie :D

Tvoje mudre rady, co kde ake korenie, ako sa ma jedlo volat, ako sa ma pripravovat a pod. si nechaj pre seba, pripadne pre dceru/nevestu, aby sa vedela postarat. Nik na to nieje zvedavy. Teda aspon ja nie. Ked chces radit, co a ako, otvor si sukromnu skolu, neaky blog a tam uc, rad co a ako... :)

Dufam, ze si vsetko, co som pisal, pochopila. :)

PS: Neviem, ci si si nedala nick podla velkosti ust /Mazikova/, alebo podla tvojej povahy... No ak podla povahy, trafila si sa :P
pusta
myslím si, že názov je vecou autora receptu, napokon ho nazval správne a navyše aj ako "Falošná živánska"a korenil podľa seba, svojej chuti :-)
preto výhrady nie sú vôbec na mieste.
proti gustu žiaden dišputát :-) sa vraví...
jujoska
hahaha @pusta tak tu je "nazov vecou autora", ale pri svieckovej to neplati... ja sa fakt nestacim cudovat tomu prezliekaniu kabatov. A naraz v jeden den :-D Tie recepty si toto naozaj nezasluzia...
amelie
@jujoska , sviečková je pruh veľmi kvalitného hovädzieho mäsa. podľa tejto logiky bt preto pravá živánska asi mala byť z nejakého riadneho živána..:-)))
pusta
@jujoska , vieš čomu sa smeješ? vlastnej hlúposti, nie mne :-))a potom, kto je tu za rýpala?
len sa predvádzaj spokojne dalej, všetci ti to nezjedia :D
evica39
je to jedlé ? JE ! Zázvor je veľmi zdravý a nič nepokazí...tak nechápem o čo tu komu ide. Dobrú chuť :D



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia