Etiopske Kura - Doro Wat

Autor receptu: 2010

Klasicky recept -narodne jedlo.

Postup

  1. Klasicky sa kurca porcuje v Ethiopii na 21 kuskov...Ja som si na to netrufal tak som kupil kuracie nohy.Tradicne treba maso zbavit koze a tuku a nalozit do nalevu citron , ocot lyzicou soli a vody.(Dobre je vlozit aj niekolko kuskov citrona).Nechame marinovat min. 30 minut.
  2. Nakrajame na drobno ... hromadu cibule.Dame ju do hrnca a nastavime teplotu na medium.Nedame tam NIC ! ani vodu ani olej , zakryjeme a dusime -redukujeme trva to cca 45 minut.
  3. Pridame olej a nit’r qibe ( prepustene ochutene maslo ) a pridame kolko zvladneme berebere ( zmes paprikoveho korenia ) ja som pridal 4 lyzice a dusime dalsich cca 25 minut.Tento recept je stiplavy ale ked chcete zmiernit chut a dak v tomto bode pridajte drvene paradajky podla chute.
  4. Zvysime plamen a pridame namarinovane kuracie kusky bez koze.Ked sa nam vsetko zacne varit a znizime plament. Premiesavame aby nam cibula neprihorela a dusime maso do makka. Dame si varit vodu a uvarime 6 vajiciek na tvrdo.Dame ochladit , osupeme a vertikalne osrim nozom narezeme zarezy do bielka.
  5. Do mlynceka alebo maziara dame namelieme -nadrvime dalsie koreniny , tu sa recept velmi lysi a zacina byt individualny ako kazdy typicky dedinsky stary recept.Ja som pridal kardamonove a fenyklove podrvene semienka bazalkove listy , cierne korenie a sol a tiez som pridal uvarene vajicka a dusil cca 10 minut. Ked mate moznost je dobre odlozit a podavat az na druhy den aby vsetko preslo chutami.
  6. Tradicne sa serviruje s chlebovymi plackami injere a je sa rukami.