Estónsky kringel (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Estonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska,
Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13.
stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare
kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže
sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Najznámejší je pod názvom Estónsky
kringel, ide o typické vianočné pečivo, má veľa variantov.
120 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup- Do vandlíka som dala preosiatu múku premiešanú s cukrom a soľou, pridala som vajce, jogurt, žĺtok a kvások - trvalo asi 15 minút, kým vykysol.
- Pridala som rozpustené maslo a spracovala som všetko dôkladne rukami na polomäkké, hladké cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút.
- Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na približne rovnaké polovice a ešte raz som ho rukami zľahka prepracovala rukami. Cesto trošku lepí, treba ho podsypávať múkou pri dalšom spracovaní, inak je pružné a veľmi dobre sa s ním pracuje.
- Každý diel som vyvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi 30x50 cm hrúbkke 1 mm.
Kto má dostatočne veľkú dosku, nemusí deliť cesto na polovice, ale rozvaľká ho na jeden veľký obdĺžnik a potom stočí do jedného dlhého závinu, ja som musela robiť dva záviny.
- Vyvaľkané cesto som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
- Na potretú časť olejom som rozotrela cukor zmiešaný škoricou, mala som len polovičnú dávku, treba dať viac, tak ako je uvedené v rozpise. Preto mám koláč na reze koláč bledší, čo do plnky.
Plnku môžete urobiť aj zmiešaním zmäknutého masla so škoricovým cukrom, ktorú možnosť zvolíte, to už nechávam na Vás.
- Cesto som stočila do závinu tak, aby spoj zostal dole. To isté som spravila s druhou časťou cesta.
- Záviny som z vrchu narezala ostrým nožom do hlbky asi do polovice, pričom oba konce som nechala spojené - asi 3 cm.
V pôvodnom recepte sa jeden dlhý závin prereže na polovicu úplne až dole po celej dlžke, potom sa len v polovici ohne a splieta. Ja som musela splietať z doch kusov, čo na celkovú dĺžku je vlastne to isté, len som konce musela spojiť.
- Hore na konci som oba otvorené záviny spojila stlačením a...
- ...a splietla som do jednoduchého vrkoča z dvoch prameňov. Práve narezanie a otvorenie závinov tvorí pri splietaní krásne farebné rýhovanie koláča.
- Oba konce spleteného vrkoča som spojila do kruhu, v mieste spojenia kruhu stačením tak, aby spoj bol dole.
- Hotový Kringel - kruh /veniec/ som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Koláč som potrela rozšľahaným vajcom a posypala hnedým kryštálovým cukrom, nechala som ho ešte 20 minút kysnúť.
- Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 20 minút, kým cukor na povrchu pekne skaramelizoval do hneda, počas pečenia úžasne voňal celý byt škoricou a karamelom.
- Estonsky kringel má krásne nadýchanú pórovitú štruktúru, je jemný, ľahučký ako páper a nádherne voňavý.
- Pohľad na reze z vrchu.
Estonsky kringel je vynikajúci ku kávičke, kakau, čaju, je veľmi rozšírený v Európe, v poslednom čase aj u nás, už sa nepečie len na Vianoce, ale hoci ide o sviatočný koláč, tak aj inokedy.
- pridávam fotopostup z netu na porovnanie:
|