Escabeche

2010 - bez fotky2010, 8. decembra 2011
Escabeche
Foto: 2010

Zaujmavy velmi rozsireny recept povodom z arabskych krajin ktory ma nespocetne mnozstvo variacii okolo stredozemneho mora ale aj v juznej amerike ale Zobraziť celý popisZaujmavy velmi rozsireny recept povodom z arabskych krajin ktory ma nespocetne mnozstvo variacii okolo stredozemneho mora ale aj v juznej amerike ale skoro narodne jedlo na Filipinach , v podstate je to varenie suroviny a potom nalozenie v sladkokyslej marinade.Surovina moze byt ryba, kurca , zajac alebo bravcove ci zelenina aj ovocie ako zelene banany.Kysla chut sa da octom,vinom ale aj citrusom , sladka cukrom,ale aj medom ci hrozienkami. Tradicne sa marinuje a podava neskor studene ale ...

20 minut minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
1/3 hrnceka
1/2 hrnceka
1/2 hrnceka
1/2 hrnceka
3
1
4 struciky
1
1/2 lyzicky
1 lyzica
1
1 lyzica
1/2 hrnceka




Postup

  1. 1

    Rybu ocistime , najlepsie spravime z nej filety a dame na cca 1 hodinu do slanej marinady ( sol, voda). Oplachneme a osusime zlahka pomucime a oprazime ( nemusi byt uplne hotove ) na oleji .Odlozime na stranu na papierovu utierku.

  2. 2

    Na troche oleja zlahka oprazime cesnak a cibulu pridame na koliecka nakrajanu mrkvu , fefronku, bobkovy list, korenie , hrozienka, podlejeme zmesou vinneho octu , vina a vyvaru a dostaneme do varu znizime plamen a varime 10- 15 minut. Dame ochladit .

  3. 3

    Oprazeneme ryby naukladame do nekovovej misky a zalejeme marinadov a odlozime zakryte do ladnicky minimalne na 24 hodin.Servirujeme v izbovej teplote.

Diskusia k receptu

maria7
2010 dakujem ti za recept Escabeche.Prepac, bol v komentare a nejako som to prehliadla.Zbadala som ho az teraz. Escabeche robim dvoma sposobmi.
1kg sea bream,neviem aky nazov ryby je po Slovensky,ale moze byt hocijaka ryba s bielym masom,
sol, mlete cierne korenie,
1/2 salky corn flour- maizena
olej na vysmazanie,
2.5cm cerstvy zazvor postruhany,
1 cerstva masita cervena a 1 zelena paprika, nakrajane na rezance,
1 stredna cibula,
1 rebierko celeru narezaneho na mesiaciky,
1 mensia mrkva,
Marinada:
3/4 hnedy cukor,
1 salka voda,
1PL soyova omacka
1PL sladkej omacky chilli,
1 a 1/2 PL cornflour-maizena
sol, mlete cierne korenie,
Ryby,alebo rybie filety osolime, okorenime a obalime v maizene. Na horucom oleji ich vysmazime do zlatista.Dame ich odtiect na papierovu utierku.V druhom hrnci na 3 PL oleja osmazime postruhany zazvor zeleninu do polomakka. Vsetke ingrediencie na marinadu dame do dalsieho hrnceka a varime 2 minuty,zalejeme nou zeleninu,ktoru sme osmazili a dusime este par minut. Zeleninovou zmesou polejeme vysmazene ryby, ktore sme vopred ulozili do misy a dame odlezat do chladnicky na 24 hodin.
Recept je podobny tvojemu.Najblizsie urobim podla tvojho receptu. Este raz ti velmi pekne dakujem.
maria7
2010,urobila som chybu,namiesto 3/4 salky cukru ma byt hnedy ocot a 1 salka hnedeho cukru.Zistila som to az ked som to odoslala. Druhy sposob je tiez podobny : Ryby si osmazime ako v predoslom recepte. Marinada :
2.5cm zazvor postruhany,2-3struciky cesnak pretlaceny,1 cibula narezana na kolieska,1/2 zelena paprika,1/2 cervena paprika
narezana na kocky, 450ml voda,1PL corn flour-maizena, 3-4PL ocot, (alebo jablcny must) 1 PL hnedeho cukru,sol a mlete cierne korenie podla chuti. Na oleji zlahka osmazime cibulu, zazvor, cesnak. Pridame zelenu, cervenu papriku a osmazime cca 1 minutu.V troske vody a corn flour -maizenu zmiesame spolu,pridame zbytok vody ,ocot, cukor,dobre premiesame. Zmes pridame k zelenine, ochutime mletym ciernym korenim, osolime, este par minut podusime a polejeme nou oprazene ryby ,ktore sme nalozili do teplej servirovacej misy. Servirujeme teple alebo studene.
Rays som robila iba s rezancami na sposob Chow Mein a bol vyborny. Najblizsie ho urobim na sposob rybacieho salatu.
2010
@maria7 , ked asa vratim naspat do civilizacie pridam tento vola sa Kokoda a je to surova ryba marinovana v limetke a v kokosovom kreme a chilli .
2010
@maria7 diki za alternativu receptu vyskusam, hnedy ocot mas na mysli cinsky ryzovy Chinkiang ?
Tu je Kokoda s hranolkami z tara maju vyhodu ze su stale chrumkave aj v teple a vlhku.( vcera 34 C a 90 % vlhkost a potom .. neodfuklo vas tam ? )


2010
@maria7 , robili sme alternativu kde ryba nebola oprazena ale len rychlo varena vo vyvare a cez noc marinovana ale namiesto octu isla limetka. Servirovane ako v juznej amerike avokadovy salat a sladke zemiaky perfektne zladenie s kyslou rybou. ( dal som tu najlacnejsiu -zraloka ).


natali
krásne jedlá :) škoda len, že ostatné máš zmazané? a nádherne nafotené :)
2010
Juhoamericka varianta, kde lacna ryba je oprazena v muke s pimenton ( teraz som filetoval), oprazene baby baklazany, cervena cibula,cesnak, paprika, zaliate nalevov sherry ocot , citron cukor , koreniny, olivy, kapary petrzlenova vnat ,nechate marinovat v ladnicke 24 hodin.Super tapas :-)


slavka2012
Joj, takto sa mi uz davno slinky nezbiehali:-). Ja ju v lete robievam aj z kurata.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia