Dusená kapusta po našom

Autor receptu: irenaw

Recept na kapustu ku ktorému potrebujete kačacinu alebo husacinu :-)

6-8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer pred prípravou kačacinu alebo husacinu nasolíme, orascujeme a odložíme do chladu. Tentokrát som použila kačacie stehná.
  2. Ráno pokrájame na mesiačiky cibuľu. Ošúpeme jablko, zbavíme jadrovníka a tiež pokrájame na mesiačiky. Cesnak posekáme. Na spodok jenskej misy dáme cibuľu, cesnak a jablká. Mierne posolíme, dáme 1 čl cukru. Podlejeme 1 dl vody. Na túto "podstielku" uložíme kačacie stehná. Zatvoríme. Vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a 2 hodiny si kačku nevšímame.
  3. Kvasenú aj bielu kapustu si pokrájame. Necháme si aj šťavu z kvasenej kapusty.
  4. Po 2 hodinách odstránime vrchnák z jenskej misy. Vrátime do rúry na 30 minút dopiecť do červena. Vrchnák zabalíme do 2-3 utierok :-)
  5. Do širokej rajnice dáme 2 PL cukru a spravíme karamel. Zalejeme 1 dl vody a necháme rozvariť. Vsypeme obidve kapusty a odokryté opekáme asi 20 minút. (Možno niekto bude chcieť pridať minúty, my máme radi takúto.) Občas premiešame. Trošku osolíme, zatiaľ naozaj len trošku. Odstavíme.
  6. Prešlo cca 30 minút, odkedy sme odokryli kačku. Vyberieme misu z rúry. Porcie kačky preložíme do vyhriateho vrchnáka, ktorý sme mali schovaný v utierkach. Vypečený tuk pozbierame do samostatnej nádoby. Trošku tuku necháme. Podusenú kapustu vložíme do jenskej misy a premiešame s tým všetkým naspodu, čo nasiaklo kačacou šťavou a tukom a pekne sa vypieklo. Ochutnáme, či netreba prisoliť a podobne. Niektorí pri stole možno zistia, že im netreba kačku ani knedľu, stačí kapusta :O).