Dusená kapusta (fotorecept)
Autor receptu: jerica
K dobrej pečenej kačke , je dobrá aj dusená kapustička , ale k fotoreceptu pečenej kačice , som nedala prípravu kapusty , dokladám zvlášť, ako som ju robila , nič nové pod slnkom, takto robievala moja babka , moja mama , čo iné , aj ja, možno robievate tak ako ja , možno ináč , alebo , k pečenej kačke máte radšej lokše .
10 porcií |
10 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup- kapustu nastrúham na slížiky , posolím,
- nasypem kmín, zvyknem dať drvený, množstvo podľa toho ako kto má ako rád , ja tak primerane , ani veľa ale ani málo,
- dobre zľahka premiešam , odložím na bok , pripravím cibuľku
- cibuľu nakrájanú na kolieska , na masti prehrejem!! neprepečiem,
- do prehriatej cibule , postupne zľahka vmiešam , pridávam kapustu ,
- v hrnci sa pomaly dusí kapusta , postrúham dve očistené jabĺčka,
- po pár minútach dusenej kapusty pridám (vmiešam) postrúhané jablká ,
- spravím karamel , jedna pol.lyžica cukru , dala som hnedý cukor
- na roztopený cukor nalejem trochu vody , nechám zovrieť , tak dám na dusenú kapustu ,
- krátko nechám dusiť, mám radšej , keď kapusta nie je veľmi rozvarená , ale to záleží na každom , ako kto má rád,
- na podusenú kapustu posypem na sucho , jednu polievkovu lyžicu , zemiakovy škrob , dobre premiešam ,
- po premiešaní , pridám jednu pol.lyžicu octu , tak zastavím ďaľšie mäknutie kapusty pri dodusení, (( ocot si dá každý , ako mu vyhovuje podľa vlastnej chuti ))
- prilejem horúcu vodu , málo nad okraj podusenej kapusty , nechám mierne povariť
- hotovú už len ochutnám , nebolo treba ničím dochucovať , bola výborná ,
|