Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Takýmto spôsobom som robil knedľu prvý krát. Postup- Ahojte. Prvé čo si spravíme bude dusená kapusta. Začneme s tým, že si posekanú cibuľu posmažíme na oleji (3 PL). K usmaženej cibuli (1 ks) pridáme podľa potreby rascu celú.
- Na strúhadle si posekáme kapustu (1 ks).
- Ďalej, posekanú kapustu pridáme k usmaženej cibuli, mierne posolíme, okoreníme a podlejeme ju teplou vodou, ale iba toľko, aby nám neprihorela. Treba ju ,,sledovať " a keď je za potreby tak potom vodu doliať. Zakryjeme ju a dusíme zhruba 1 hodinu. Keďsa nám zdá, že je už hotová tak ju ochutnáme a ak treba tak ju dochutíme, či už soľou, alebo koreninami. Na dusenú kapustu potom prilejeme ocot a zmes kapusty premiešame. Naozaj záleží len a len na vašej chuti, že ako si ju dochutíte. No treba rátať aj s tým, že po čase sa tá voda z kapusty odparí a potom môže byť buď to slaná, alebo pikantná od korenia.
- A dostali sme sa prosím pekne k bodu,nkde si pripravíme knedľu. Knedľu som s týmto postupom robil prvý krát v živote.
Začneme s tým, že preosiatu múku a 2 ČL soli premiešame. Ďalej k múke primiešame 2 balíčky sušeného droždia (Dr.Oetker), 1 PL kryštálového cukru a zmes premiešame varechou. Pridáme 2 žĺtky, 300 ml vlažného mlieka, 300 ml vlažnej vody a zmes znovu premiešame, no teraz už so šľahačom s hnieťacími hákmy.
- Zmes múky a ostatných surovín hnietime, len krátko a náslene k nej pridáme slnečnicový olej (4 PL).
- Cesto ďalej musíme hnietiť zo pár minút, pokiaľ nebude hladké a lesklé.
- Potom som cesto zakryl potravinárskou fóliou.
- Ďalej som ho zakryl utierkou.
- Cesto som zakryl ešte aj dekou aby ,,neprechladlo". Moja starká cesto veľakrát takto zakrývala, ináč by ma to ani nenapadlo.
- Asi po 45 minútach nám cesto pekne nakyslo.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a ja som si ho rozdelil na tri časti. Tá tretia najmenšia časť bude pre moju žienku,bkeďže má rada buchty na pare. Inak by som robil knedle iba z
polovičnej dávky keď netreba tých buchiet.
- Tak je, ako sme sa ,,dohodli". Z dvoch častí budú knedle. Sformujeme si ich podľa svojich predstáv a necháme ich podkysnúť zo 15 minút.
- Tretiu časť cesta vyvaľkáme a pohárom si potom odkrojíme cesto na buchty.nSurové buchy necháme podkysnúť asi 10 minút.bCesto určené na buchty malo váhu 1170 g.
- Tri nádoby naplníme vodou a počkáme pokiaľ nám voda nezačne vrieť.
- Do tých väčších hrncov som dal cesto na knedle a do tej tretej som vložil potom cesto na buchty. Knedle som varil zakryté pokrievkou 25 minút a buchty 15 minút. Pokrievka sa smie
zložiť z hrnca až po celkovom uvarení cesta.! ! !
- Keď sú knedle uvarené tak si najprv jednu bleskovo položíme na plech a popicháme ju buď špajlou, alebo ihlicou k háčkovaniu ako som to urobil aj ja. Ihlica musí vbehnúť hlbšie ako je stred uvareného cesta, aby para vyfučala a knedle nesplasli (neklesli). Spravíme to aj s druhou knedľou a tiež aj s buchtami.
- Dusenie kačky:
Podlial som kačku vodou a dusil som ju pod poklopom z jenského skla 1 hodinu a 45 minút pri 180 C a potom som zvýšil teplotu na 200 C a 15 minút som ju ešte griloval, aby chytila farbu.Kto nemá funkciu gril na rúre tak si kačku iba jednoducho dopečie.
- To bude asi tak všetko. Pekný deň prajem každému z vás.
|