Domáci tvaroh v Canade (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Ked si chcem tu upiect mamine dobre slovenske tvarozniky ako ich originalne robila ona, tak si rada urobim aj domaci tvaroh, pretoze ten ktory tu dostanem kupit je hrudkovite tvrdy, kysly a treba ho pomliet. Chutove sa vsak k moju neda prirovnat aj tak, naviac ma to vyjde dost lacno.

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka si odoberiem asi tak 1/2/litra, necham troska zohriat iba tak letno a zamiesam do neho kyslu smotanu.
  2. Toto vylejem do hrnca k ostatnemu mlieku a prilejem ocot a vsetko dobre premiesam. Odlozim na miesto a necham skysnut aspon take dva dni pri izbovej teplote.

  3. Ked je mlieko hotove prenesieme na sporak a zacneme s robenim tvarohu. Mlieko v hrnci zohrievame pomaly, tak aby sa nezacalo varit a najviac dosiahlo teplotu 90 st.C. Cas sa tu neda urcit, pretoze to zalezi na teplote vasho sporaka, ale ked vidite, ze mlieko sa zacne separovat do hrudiek a zacina sa robit z neho aj 'zltkava' srvatka, sporak vypneme. Vsetko nechame na sporaku stat do skoro vyhladnutia a postupne vidime, ako sa hrudky tvarohu presunu na spodok hrnca a na vrchu zostane len srvatka.
  4. Takto pripravenu hmotu precedime cez namocenu lanovu utierku a nikede zavesime, nechame uplne odtiect.

  5. Ked uz nic z tvarohu nekvapka, tento prelozime na tanier, zakryjeme kuchynskou foliou a nechame do druheho dna 'dozriet' v chladnicke.
    Z takto pripraveneho tyvarohu mozeme robit vselijake fajnove plnky do kolacov, ci sladke, alebo slane kremy, krore dalej ponukame podala nasich predstav. Takto pripraveny tvaroh je velmi LAHODNY! Z tohto mnozstva som odvazila 1 + 3/4 kg hotoveho tvarohu, takze kolacov bude dost!