Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou fotorecept
Tento recept je o tom, že zužitkovať sa dá všetko....
na 200 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ, ktorý môžeme použiť na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určito to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
                                                     - 
                                                    3
                                                    
ja som si do jogurtového základu pridala na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku....
                                                     - 
                                                    4
                                                    
zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
a ideme na bagety, toto je môj obľúbený recept... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha vody, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok vody a soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť
                                                     - 
                                                    8
                                                    
väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
                                                     - 
                                                    9
                                                    
pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka
                                                     - 
                                                    11
                                                    
a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou...
                                                     - 
                                                    12
                                                    
ozdobíme zeleninou, na tvrdo uvareným vajíčkom, alebo hocijako inak :-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


@evusik tento jogurt z Lidla rada používam ako dresing..aj bez "stekania"..aj šalátiky-čo nájdem-to dám...
no bagetky-to som ešte nerobila-ale chuť mám...možno skúsim...
@dodo46 upiecť takéto bagety je brnkačka :-) vyskúšaj, uvidíš, že sa ti zadarí na prvý krát :-)
ďakujem všetkým za komentáre :-)
len škoda, že neviem veršovať ako ty :-)
pretože už mám v tom prax a skúsenosti. Čo som vytiahol z trúby
nikdy nebola bageta. ciabatta, rohlík , ale kus tvrdého valca ktorý
si môžem bez roboty kúpiť aj v potravinách. Nemiesený chlieb je jediné čo sa mi darí.
@evusik tu je dôkaz , že som to skúšal - a že brnkačka
@dodo46 už si spomínam.... ale naučíš sa len keď budeš skúšať, skúšať, skúšať.... veď poznáš Lenin učiť sa, učiť sa, učiť sa :-)
natiahnem na gauč. To bude asi najrozumnejšie a šetrí to nervy.
že-rozumný chlap si nervy šetrí...
jasné-každý /chlap/ ujde do "azylu" ked robotu vetrí...
dá si pivko..šlofíka...to je závideniahodná chlapská logika...:-))
@dodo46 tak ma cháp: závidím ti...aj ja chcem byť chlap...:-)))))
:-)
@tiginko já netušiti :-)
s Baba Ghanoush