Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 29. januára 2013
Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept je o tom, že zužitkovať sa dá všetko....

15 minút
na 200 °C

Suroviny

Nátierka:
500 ml
Bagety:
400 g
100 g
21 g
350 ml
1 KL




Postup

  1. 1

    Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ, ktorý môžeme použiť na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určito to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ja som si do jogurtového základu pridala na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku....

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ideme na bagety, toto je môj obľúbený recept... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha vody, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok vody a soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve.

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť.

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou...

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ozdobíme zeleninou, na tvrdo uvareným vajíčkom, alebo hocijako inak :-)

    Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

aszabka
krásne bagety, mne sa nikdy také pórovité nepodaria, stále ich mám akési ubité..
margaretka28
Už podľa obrázka som vedela, že to bude Tvoje, bagety nemajú chybu a Tvoje nátierky sa mi tiež osvedčili:-)
anina6
tak to určite vyskúšam aj nátierku aj bagetky. díky za receptíky, uložené.
zdenkas
Krááásne.Len mám dilemu , kde to uložiť??:-) Kysnuté???alebo pomazánky?:-)))))Rcp sa mi veľmi páči.
dodo46
nevyskúšam . Toto sa mi nikdy v živote nemôže podariť.
malinka711
tak toto je úžasné .... skutočne ma to nadchlo, keď vidím tie bagety až počujem ako chrumká tá kôrka pod zubami a viem si predstaviť aj tú vôňu ..... tie fotky sú priam jedlé ..... určite to vyskúšam ...
radost
@dodo46 ked nevyskúšaš-ako vieš-že sa ti to nepodarí..??:-)

@evusik tento jogurt z Lidla rada používam ako dresing..aj bez "stekania"..aj šalátiky-čo nájdem-to dám...
no bagetky-to som ešte nerobila-ale chuť mám...možno skúsim...
evusik
@aszabka ja môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že čím viac dám celozrnnej múky tým ťažší, menej nadýchaný je chlieb... ja keď miešam tak dávam maximálne 150g celozrnnej a 350g hladkej múky a nechať dlho kysnúť, aj cez noc... večer zamiesim dám na chladnejšie miesto a až ráno pečiem... ale chce to skúšať a skúšať, tu na Vareche je veľa úžasných receptov a ešte úžasnejších pekárok .-)
@dodo46 upiecť takéto bagety je brnkačka :-) vyskúšaj, uvidíš, že sa ti zadarí na prvý krát :-)
ďakujem všetkým za komentáre :-)
evusik
@radost ja na takéto "cedenie" jogurtu používam väčšinou doma robený jogurt, nie je taký hustý a je z neho viac srvátky... teraz som robila s Lidla a bol fakt hustý :-) ináč značku Pilos aj ja chválom...
len škoda, že neviem veršovať ako ty :-)
medovnicek
si veľmi vynaliezavá, aj tento recept sa mi veľmi páči a ukladám si ho na vyskúšanie
dodo46
@radost
pretože už mám v tom prax a skúsenosti. Čo som vytiahol z trúby
nikdy nebola bageta. ciabatta, rohlík , ale kus tvrdého valca ktorý
si môžem bez roboty kúpiť aj v potravinách. Nemiesený chlieb je jediné čo sa mi darí.
stava
jedna otazka evusiik, ten jogurt na noc dame ztiect...v chladnice, ci volne v kuchyni, ci v teple?
babidka
@evusik , tvoje recepty poznam , robievam ....alebo robievam nieco podobne :-) Ale tie fotky ma vzdy dostanu...uz som si kupila aj novy a velmi kvalitny fotoaparat , nastudovala navod ...ale asi nemam foto-oko a ani trpezlivost :-)
evusik
@stava môžeš tak aj tak... v chladničke alebo v komore, len aby to nebolo niekde pri zdroji tepla.... ja som ho mala teraz na drese v kuchyni, ale máme skoro vypnutý radiátor, takže v noci tam nie je moc teplo...
evusik
@babidka si milá :-) čo sa týka fotenia som amatér, ktorého to ale strašne baví :-) ale keď sa pozriem na svoje prvé fotky tu na Vareche no nič moc :-(
@dodo46 už si spomínam.... ale naučíš sa len keď budeš skúšať, skúšať, skúšať.... veď poznáš Lenin učiť sa, učiť sa, učiť sa :-)
dodo46
ďakujem , hrozne si ma povzbudila - som plný elánu, ale radšej sa
natiahnem na gauč. To bude asi najrozumnejšie a šetrí to nervy.
radost
tak čo sa tu všetko človek nenaučí...:@dodo46 hrozne povzbudený-od tu šikovnej to ženy-radšej natiahne sa na gauči...:-))))
že-rozumný chlap si nervy šetrí...
jasné-každý /chlap/ ujde do "azylu" ked robotu vetrí...
dá si pivko..šlofíka...to je závideniahodná chlapská logika...:-))
@dodo46 tak ma cháp: závidím ti...aj ja chcem byť chlap...:-)))))
katkat
no to je parada! snad sa jedneho dna odhodlam a urobim :)
alexdidi
Parádny recept,už sa naň psychicky chystám a dúfam,že čoskoro i fyzicky.....
monniee
Úžasný receptík, určite niekedy vyskúšam...budú luxusné raňajky alebo večera :)
tatranka
@ev úsik tá tvoja úvodná fotografia láka si sadnúť k stolu a pohostiť sa priraveným.To pečivo nemá chybu.
pivonka
To spracovanie jogurtu som dostala pred nedávnom mejlom, ale som tomu veľmi neverila, až tvoj recept ma presvedčil vyskúšať. Včera som dala cediť jogurt a dnes som mala taký veľmi veľmi jemný tvaroh. Urobila som obidve nátierky a sú výborné, také ľahké a veľmi chutné.
tiginko
no super a kam si to mám teraz uložiť, do nátierok, alebo do bagiet?
:-)
evusik
@pivonka ja robím väčšinou z doma robeného jogurtu ale výborný je aj z Lidlackeho, ten je sám osebe hustý a keď ho nechám stiecť je ako nátierka, stačí osoliť a pridať napr. pažítku - to milujem.... a výborný je na sladko s ovocím, fakt ako jemný tvaroh... som rada, že chutilo :-)
@tiginko já netušiti :-)
tiginko
hahaha, tak na toto sa mi hodí už iba menej slušný rým...ako poznám adminov, to by mi zmazali, takže radšej mlčím :-)
pivonka
Áno, @Evusik , mala som jogurt z Lídla. Myslím, že budem tento produkt dávať všade namiesto tvarohu. Veľmi sa mi to páči.
havino
Touto fotkou Ti chcem @evusik podakovať za skvelé ranajky. Bagety ráno upečené, nátierka bez chyby. Rozdelila som ju na polovicu, do jednej pridala cesnak, do druhej červenú cibuľu, pór. V poslednej dobe som kupovala od Raja jogurtovú nátierku, už nebudem. Naozaj veľká vďaka za recept.


havino
fotka na pol strany, nedala som si pozor, otvorenú som ju kopírovala
evusik
@havino takú radosť si mi spravila hneď ráno!!! krásna fotka, verím že si si pochutila... bageta sa ti evidentne podarila, vyzerá výborne... som rada, že som ťa svojím receptom inšpirovala :-)
havino
Obojstranná radosť @evusik , obojstranná. Nátierka je dokonalá, super nápad. Ozaj odporúčam varecháčom vyskúšať, kto nepozná. Tiež robievam jogurt synovi z dvoch litrov každý týždeň. Už dnes mám fľaše nachystané 4 na dávku z automatu od kravičky. Skúsim aj zo svojho, včera som mala selský. Srvátka pôjde dnes večer do cesta na chlieb.
katka78
@evusik ďakujem za recept! Pôvodne som ho chcela do bodky dodržať, aby som mala bagetky také pekné pórovité, s veľkými nadýchanými okami, ale nakoniec som neodolala a namiesto 100g ovsených vločiek dala len 50g a zvyšok doplnila čerstvo mletými sezamovými, tekvicovými, slnečnicovými a ľanovými semiačkami. To som vedela, že už budú bagetky také hutnejšie, bez dierok.. no ale chuťovo vynikajúce, kôrka chrumkavá a vnútri mäkučké. Zjedli sa takmer okamžite, v týždni robím zase :-) Ešte raz ďakujem za recept!





s Baba Ghanoush


evusik
@katka78 ďakujem za krásne fotky... bagetky vyzerajú výborne a so semiačkami musia byť výborné :-) také aj ja ľúbim... teším sa, že sa ti môj recept páči :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia