Domáci jogurt

evusik - fotkaevusik, 19. marca 2010
Domáci jogurt
Foto: evusik

Urobiť dobrý domáci jogurt nie je vôbec ťažké a výsledok vás určite prekvapí.

Suroviny

1 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Pri výrobe jogurtu by sa mala dodržiavať maximálna hygiena asi ako keď mama chystá pre malého kojenca mliečko do fľaše. Preto by sa mali používať len kvalitné nerez materiály, nie drevená varecha a pred použitím ich treba dobre opláchnuť vriacou vodou.

  2. 2

    Do hrnca dáme variť mlieko, ja používam pískací hrniec, mlieko nesmie prudko zovrieť, malo by dosiahnuť asi 80°C. Ja to mám vyskúšané tak, že len čo hrniec naberá paru, t.j. len slabučko zafučí už ho odstavujem. Teraz treba mlieko dať vychladiť niekam kde sa naň nebude prášiť, môžete ho prikryť čistou utierkou. Mlieko má vychladnúť tak, aby ste doň strčili prst a nepopálili sa. Hygiena nulová, ale čo už - funguje to.

  3. 3

    Potom už len do mlieka zamiešame jogurt. Jogurt musí byť zo živou kultúrou - má to napísané na kelímku. Jogurt môžeme nechať cez noc v hrnci, alebo ho rozdelíme do vhodných nádob. Môžeme si takto spraviť čisto biele jogurty, alebo si na dno nádoby dáme ovocie, zalejeme jogurtom a odložíme do chladu na 24 hod., nie do chladničky.

  4. 4

    Ja si domáci jogurt robím len biely a keď mám chuť na sladké - dám si ovocie, keď na slané - pridám roztlačený cesnak, nakrobno pokrájanú uhorku a mám rýchlu desiatu. Používam ho všade tam kde za normálnych okolností používam kyslú smotanu.

  5. 5

    Ak si z takto pripraveného jogurtu odložíte asi 2dl napríklad do podára od detskej výživy môžete ho opätovne využiť na prípravu novej dávky.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
tak toto vyskusam, jogurty, to je moje ;)
slnieckosom
Ó, ďakujem za recept, veľmi ľúbim jogurty, konečne si domka urobííííím...Srdečne ďakujem ;-)
hanina
Už som aj zabudla, že som to robievala. Vďaka za pripomenutie.
maarianna
mlieko ale treba zahusťiť tatra mliekom a odobratý jogurt by sa mal použiť na druhý den lebo státim stráca živé kultúry,môže sa dať do rúry na 45 stupnou pokým nestuhne potom sa môže dať do chladničky.
klaura
Práve včera som ho robila a fotila, že pridám na varechu ... predbehla si ma :( :))))
Ale je to mňamka, vyskúšajte.
Porciu bieleho jogurtu si vyskúšajte ochutiť v miske štipkou, ale ozaj len štipkou rozpustnej kávy ... mne to veľmi chutí, kto chce, môže aj trošku osladiť.
evusik
maariamma - ja robím len tak ako som napísala, nedávam žiadne tatra mlieko a odobratý jogurt vydrží v chladničke aj 3-4 dni. Výsledný jogurt mám vždy krásne hustý.
sjuz
Ja robím v jogurtovači - na liter mlieka jeden živý jogurt, 12 hodín, vypnem, dám do chladničky a mám jogurt zo skla:), ako za mojich detských čias:)
forneta
ne to še tam idú len dwe weci to e wééélmi zdĺĺhawéé... ale určite niekedy wyskúšam... mošno aj zajra... bo nemáme plnotučnéé... a mne sa nece ísť do obchoduu... xDxD aaach... zase mi šibe...
1x nany
maarianna
každý robí podla seba ja som napísala ako robím ja pracujem okolo toho skoro celý život
evusik
Maarianna - keď sa pozrieš na internet nájdeš desiatky receptov na výrobu domáceho jogurtu, ja robím takto, ty robíš ináč. Daj ten svoj recept na Varechu nech je z čoho vyberať a keď tam napíšeš aj svoje skúsenosti určite si ich každý rád prečíta
tinca
Evusík ten jogurt vyzerá skvele a my máme už automat v PD na čerstvé kravské mlieko,tak myslím že bude super.
evusik
@tinca - čerstvé kravské mlieko je super, my chodíme občas kupovať na družstvo do Čachtíc, predávajú liter za 50 centov, čo je super cena. Vždy si kúpim 3 litre, dva vypijeme a z jedného urobím vždy jogurt
a je to fakt iné ako kupované
58vlasta
Tiež robievam takéto jogurty. Aj čokoládový, trvá to síce dlhšie, ale len v tom, že to musí postáť. Ináč je to výborné. Škoda, že sa nedá všade kúpiť čerstvé kravské mlieko. Majú to niektorí šťastie.
marienka44
Piskaci hrniec bol v minulosti hlinikovy! A Ty pises, ze treba mat naradie anticoro.
evusik
@marienka máš úplnú pravdu, ale ja mám aj ten pískací hrniec antikorový a mám ho už roky, ale nemusíš to variť v pískacom hrnci, ja som teraz robila z dvoch litrov a musela som to variť v normálnom hrnci, lebo do pískacieho sa mi 2 litre nevojdu a zabudla som naň a vykypelo mi - no čo už, počkala som až vychladne, pridala som jogurt a čuduj sa svete, ráno bol v hrnci jogurt jak remeň, nechcela som tomu ani veriť. Takže skús aj ten hliníkový uvidíš čo to spraví.
slnieckomoje1
mlieko neprihori
ked sa dajú dve pl kryštalového cukru. robila som tiež domaci jogurt 1liter mlieka dva kelinky bieleho jogurtu a ked som ho spravila v ten deň mi ho moj eti stihli aj zjesť lebo u nás idú mliečne vyrobky na dračku ato je jedno či mlieko alebo mliečne výrobky
halier
@evusik neviem, ako to robíš, ale mne to v hrnci nezhustlo, nechal som to celú noc a nič. použil som jogurt s probiotickou kultúrou, mlieko z automatu, ideálne podmienky a nič :-( Možno som to dal do príliš horúceho mlieka, prah popálenia je u rôznych ľudí rôzny..asi budem musieť skúsiť nejaký iný recept
evusik
@halier mne sa teraz nedávno stalo niečo podobné, ráno jogurt bol taký mierne zhustnutý ale nebolo to ono, dala som ho do chladničky a v chlade potom stuhol, možno to je tým horkom čo teraz nastalo. Ak to nepomôže potom neviem....
julica
Domaci jogurt robim bezne, tiez som si stale myslela, ze musim mat plnotucne mlieko, no nie je to uplne pravda: rovnako husty jogurt s mensim obsahom tuku vyrobim aj z polotucneho.
Ani startovaci jogurt nemusi byt bio, len si treba vsimat udaje o kulturach.
Tatra mlieko by som nepridavala, je zbytocne a zbytocne recept predrazi a "skalorizuje"
evusik
@julica z obyčajného mlieka som robila aj ja a jogurt bol dobrý, jogurt musí obsahovať živú kultúru, nemusí byť bio, ale mám s ním najlepšiie skúsenosti a kondenzované mlieko som nikdy nepridávala zdá sa mi to zbytočné
zuzag
ahojte, mne v jogurte ostáva veľa vody.....kde robím chybu? Ďakujem
evusik
@zuzag záleží od toho čo považuješ za veľa vody, pretože trochu tekutiny tam určite je, aj keď ja som jej tam nemala nikdy veľa, takže som to nepovažovala za rušivé, je mi ľúto ale neviem ti poradiť....
babinka
@evusik , cize sa to da iba zo sladkeho mlieka? ked mam take "nabrzle" napoly sladke a este nie kysle, z toho si neskusala?
evusik
@babinka veru neskúšala, lebo mlieko sa má najskôr variť tak nakyslé by sa určite zrazilo.... ale možno by to išlo aj bez varenia, jednoducho do toho mlieka pridať jogurt, myslím že živá kultúra bude pracovať aj tam... chce to asi len vyskúšať na malom množstve a uvidíš... tak nech sa ti darí
petka33
moze byt aj activia biela sladka? ma bifidogennu kulturu, je to ono?
evusik
@petka33 asi áno, musí tam byť napísané, že obsahuje živú kultúru... aj keď zo sladkého jogurtu som ešte neskúšala, lepší by bol asi úplne obyčajný biely so živovu kultúrou :-)
petka33
mne ten jogurt nevyšiel, skôr jogurtové mlieko také trošku hustejšie.
evusik
@petka33 tak to mi je ľúto.... mne sa tiež raz nepodaril, večer som ho robila a na druhý deň nič moc, tak som ho dala do chladničky a na druhý deň bol s neho jogurt ako remeň....
ja robím z kravského mlieka, ktoré kupujem na družstve, vždy som bola spokojná, ale minulý týždeň som robila jogurt z 1,5 litra ako vždy, aj sa podaril, krásny hustý jogurt, ale tá chuť bola dosť divná. Všetci ma presviedčali, že je dobrý ale mne sa nezdal, síce a minul, ale asi si dám na chvíľu s domácim jogurtom pokoj.....
enerrgizer
robím podľa teba už asi 10 dávku a stále je výborný, používam plnotučné čerstvé mlieko a jogurt s probiokultúrou MilkAgro... super recept :-) najviac mi chutí s Tesco čerstvým mliekom...
enerrgizer
...ale ja ho dávam na noc do vyhriatej a potom vypnutej rúry 50st.C a je vždy super :)
evusik
@enerrgizer som rada, že sa ti darí, mne sa naposledy moc nedarilo, ale asi aj ja skúsim s kupovaným mliekom a uvidím, mne sa osvedčil BIO jogurt Hollandia, poradil mi ho syn a stačí malý kelímok na 2 litre....
elisticka
dnes Anicka dala zdielat tento jogurtik no zaujimave ze sa da takto urobit doma uz aj ukladam a musim vyskusat.. :-)
22miska22
ja robim tak ako ty,ale bez !omocenia prsta!.teplomerom zmeriam 40st.C
kimlo
Vyskúšal som. Liter čerstvého mlieka, prevaril (normálne do bublania), po vychladnutí zamiešal bielu activiu, nalial pohárov, večer rúru vyhrial na 50st., vložil jogurty, rúru som vypol... a ráno som vytiahol krásne, husté jogurty.. a tá chuť! Včera som robil už druhú dávku, s tým rozdielom že tentoraz som dal dno pohárov džem. Dnes ráno som mal krásne husté voňavé jogurty. :-)
evusik
Mirko, ja stále hovorím, že jogurt sa neoplatí kupovať... doma spravený je najlepší a keď si necháš jeden 2dl pohárik doma urobeného jogurtu, nemusíš kupovať, ale použiješ tento na výrobu ďalšej dávky.....
mám radosť, že máš radosť :-)
jamalinka
BIO jogurt Hollandia so živou jogurtovou kultúrou bežne kupujem v obchodoch COOP, je dostať 500 g aj 150 g balenie...
evusik
ja som v pondelok zarobila na jogurt a prvý raz v živote som použila krabicové mlieko.... v utorok nič moc, hovorím si ešte počkám.... v stredu ráno zas nič, už som rozmýšľala čo s tým jogurtovým mliekom spravím, ešte som ho zamiešala a na spodu bol trochu hustý, tak som ho nechala, že čo to spraví..... a večer som mala krásny hustý jogurt.... síce mu to trvalo skoro tri dni ale nakoniec bol dobrý, takže ide to aj s krabicového....
marhulka11
Teším sa, že si budem môcť urobiť jogurt doma, doteraz som ho nerobila, chcem sa opýtať, môžem ten jogurt použiť namiesto kyslej smotany aj na ovocnú tortu s pištotami
používateľ nemá avatar
sea
sea
dodržala som celý postup ale jogurt mám mazlavý... neviem prečo nepomôžete mi niekto?
evusik
@magda123 pozrela som si pridaný link, je to zaujímavé len ja som dala pekárničku dcére a mala som len takú obyčajnú... ja teraz robím tak, že mlieko ohrejem, pridám jogurt, dám do sklených pohárov, poukladám na plech a dám do rúry ktorú som vyhriala na 50°C a hneď vypnem... nechám zavreté najlepšie cez noc ale stačia 4 hodiny a je hustý ako remeň, už ináč ani nerobím... v tej pekárni píšu 6 až 8 hod. na 40°C čo mi príde veľmi dlho, ale nemám takú pekáreň tak to neviem posúdiť :-) ináč postup je rovnaký a asi aj výsledok a to je dôležité :-)
nephilim
Na tvojom blogspote som ti k tomuto rcp napísala správu, podľa dátumu posledného príspevku tam ešte prispievaš.
marienka44
@Magda123 (30.3.2015 11:00)

Pozrela som tú stránku. Lenže na mojej pekárničke funkcia Fermentácia nie je, takže jogurt pripravím v obyčajnej rúre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia