Foto: tatranka
Ak máme nejaký sviatočný deň,naše menu sa nezaobíde bez dobrej kuracej polievočky.No do nej patria domáce rezance.Robím ich naozaj len sviatočne.Ináč používam kúpené.Veď je Zobraziť celý popisAk máme nejaký sviatočný deň,naše menu sa nezaobíde bez dobrej kuracej polievočky.No do nej patria domáce rezance.Robím ich naozaj len sviatočne.Ináč používam kúpené.Veď je to veľmi praktické.
príprava
Postup
-
1
Múku s vajíčkom a štipkou soli spracujem a necham odpočinúť prikryté asi 15 minút.Cesto nech je radšej tvrdšie,ako mäkké.Potom ho na tenko vyvaľkám a nechám na utierke obsušiť.
-
2
Prenesiem ho opäť na dosku.Pomúčim ho a stočím do ruličky.Robievala tak moja svokra.Páčili sa mi chutné dlhé rezance v polievke.Robím tak aj ja.
-
3
Takto stočené cesto rozdelím na polovicu a na tenké rezančeky ho rozkrájam a ešte nechám presušiť.
-
4
Takéto presušené cesto zavarím do posolenej vody,s kvapkou oleja.Nechám ich prevariť 6 minút. Prepláchnem ich cez sitko vlažnou vodou.Sú pripravené na podávanie.
-
5
Verte mi,že ráz za čas táto príprava stojí za to a polievočka je akási sviatočnejšia.
Martuška aj ty si mi svojim receptíkom pripomenula mladosť.-)))so sestrou sme sa vždy pretekali kto ich bude robiť a dnes sa mi to už nechce ale takymto sposobom to určite vyskúšam je to zaujímavé krajanie.ja som rozrezala asi na 7cm pasiky uložila na seba pokrajala tenučko.-))a konce sme opiekli na sporaku:-)))
Dodnes je to tak.Teraz už zase vnuci cítia,že je sviatok a babi robila domáce rezance.
Pri valkani cesta si pomaham, ze posypam hladkou mukou povrch cesta, potom sa da na tensie vyvalkat cesto.
ka na vareche.Ty si vlastne urobila súhrn mojich obyčajných rezancov tak bravúrne,že som celkom namyslená.
No čo je fakt,že ani tie moje slížiky nezamením za nijaké kúpne.
@janger tiež som rada,že si pripomenula svoje detstvo,na čo stačili domáce rezance.Som ozaj rada.
Prikladam link - pre zaciatocnicky, ak sa @tatranka nenahnevas.
varecha.pravda.sk/zazitky/domace-cestoviny--do-kazdej-rod...
po tom ovarení ich dávam do mise bez premytia a premiešam ich s lyžicou sadla. a kým ich stihnem podávať, časť tých teplučkých osadlovaných slížov mi vždy záhadne zmizne :-)
inak ani ja ich často nerobím, ale dnes ich urobím ako prekvapko pre maminu. domácim slížom sa žiadne kupované nevyrovnajú