Domáce lístkové cesto fotorecept

marianne - fotkamarianne, 30. júla 2012
Domáce lístkové cesto (fotorecept)
Foto: Marianne69

Moje naj-naj listkove cesto,doteraz ho iné neprekonalo, je krehučké a náádherne sa lístkuje.Recept je od kuchárky-pekárky,ktorá dobrých 40 rokov chodievala piecť a variť Zobraziť celý popisMoje naj-naj listkove cesto,doteraz ho iné neprekonalo, je krehučké a náádherne sa lístkuje.Recept je od kuchárky-pekárky,ktorá dobrých 40 rokov chodievala piecť a variť po svadbách.Z tohoto množstva sú 3 kg listkového cesta,ktoré potom po 300g nasáčkujem do mraziaku a len vyťahujem podľa potreby na sladko alebo slano,plníme ľubovoľnými plnkami.Dnes makovo-jablkovou.Recept uvádzam v mierách,aké som podedila.

10balickov a 300g
porcií
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

na guľu:
1,20 kg
40 dkg
Do misky:
80 dkg
5 ks
3 PL
0,5 l
Plnka:
200 g
1 dl
2 PL
1 hrsť
2 ks




Postup

  1. 1

    Ingrediencie na guľu spojíme a odložíme. Zo surovín určených v miske vypracujeme polotuhé cesto,dáme na pomúčenú dosku,roztiahneme palcami.Guľu dáme do stredu,trošku spľasneme:-)to je výraz:-))) a prekladáme od spodu:1x zo spodu hore,potom z vrchu dole,ešte po bokoch z jednej aj druhej strany,aby sa nám to spojilo,pomôžeme si válčekom a ešte na plovicu ako knihu.Dáme na pol hodinky odležať do chadničky,vyberieme,potom preváľkame a preložíme a posup opakujeme 3-4 krát po pol hodinke,necháme oddychovať v chlade.Mám posledné 2 baličky z mraziaku,tie som odfotila.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomletý mak sparíme mliekom,pridáme cukor+jeden vanilkový cukor,hrozienka+orechy,postrúhane jablká.Spravíme plnku.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, naplníme rožteky.Dáme piecť do rúry,upečené,ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ....

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

askadaniela
oh, toto moj manžel nesmie vidieť, velmi ich ľúbi, by som ich musela piecť aj dva razy do týždňa z domáceho cesta :D:D
rea1
robit listkove cesto ja osobne povazujem za uuuplne zbytocne, ved dobre listkove cesto si kupim hocikedy ale som dnes v takom dobrom rozmare, ze si rcp odkladam a ked pridem domov, tak sa donho pustim. ak ma dovtedy niekto nenase...hneva do zelena. to potom budem robit strudlu. tahanu, aby som cesto mohla dobre "vybúchať". tie rozteky vyzeraju mnamozne. kolko % tuku ma pekarenske maslo?
marianne69
@rea moja neporadim Ti,kupujem ho v predajni,ktoru vlastni pekaren Vilija,predavaju ho tam na vahu po tehlach,takisto vazene drozdie,(ako kedysi za korunu:-),ci cokoladu na vahu v kusoch....fakt ani srnky netusia, kolko %tuku moze mat...mozno sa to da vygooglit alebo sa opytam,ked tam pojdem...
marianne69
@miska ver mi,ze ja nie som ziaden pekarensky prebornik:-),ale toto zvladnes...skus z polovicnej davky ako ja,potom uvidis...fakt stoja za to..ta moja sladka pyrana sa do nich pustila,4 ks mi nechala....
rea1
@marianka , prekazky su na to, aby sa podliezali. takze uz z justu to cesto dnes budem robit. skusim, obycajne, 82% maslo a z polovicnej davky. mna bude dajake maslo rozculovat, no to tak! :-)
marianne69
@rea urob radsej z 1/3 davky na skusku,lebo mne sa zda,ze to pekarenske bude mat menej tuku:-))...keby to nevyslo s tym 82% maslom,by ma kleplo,taka skoda....alebo z Hery,ma tu ukamenuju,ze margarin,ale nesoji tolko ako maslo,keby nahodou...ja som zacinala s 1/4 davky,keby som to nahodou zmrvila,kym som urobila celu...
1x nany
mimitje
Super! Domáce lístkové som robila len raz, ale sa mi veľmi nepodarilo. Vyskúšam určite tvoj recept, Marianka!
pivonka
Dobrý nápad spraviť si svoje do mrazničky ako rezervu. To pekárenské maslo aj mňa zaujalo. Kde je tá pekáreň? Kupuješ tam aj pečivo? Ja kupujem v Jednote žilinský chlieb, ten mi chutí najviac. Rožteky máš krásne.
marijanka712
podla mna by to malo mať aspoň tých 80% nieked& do domáceho lístkového cesta sa písalo 100% z toho vychádzam predpokladám že zakaždým ked zabališ tu gulu do toho roztahaného cesta prevalkáš po odpočikoch ináč by sa to asi ťažko listkovalo , ked ano prosim ta dopiš do toho lebo pre tých začiatočnikov nie je to samozrejmosť...ináč vypadá super aj ja tu mám domáce listkové cesto v rp, ale aj tvpje si pripravím budem mať s čim porovnať a potom sa ustálym na jednom rp. aj ja siahnem po kupenskom, ale len v letnom čase v zime si ho robím. Tvoje je krásne a vidieť, že aj velmi krehké a to sa mi páči mám rada takéto cesto. dik za rp
1x nany
marianne69
@pivonka chodievala som na namestie v KNM bola predajna Vilija pamatas? oproti sporitelne a vedla orange...teraz z toho spravili Jednotu,bohuzial,tak mi ostava uz len Cadca,velka zastavka po pravej strane,dufam,ze ju nezavru..Chodim tam do experimentalnej kniznice,tak pri tej prilezitosti si ho tam raz za cas kupim.
marianne69
@marijanka ja som to tam dopisala,lenze sa to kdesi stratilo,do haja zeleneho,dnes sa mi ani s fotkami moc nedarilo,idem skusit este raz...dakujem za upozornenie..
pivonka
Myslíš - zo železničnej zastávky Čadca mesto smerom do mesta na pravej strane?
Tiež som roky chodievala do tej knižnice, ale teraz už nemávam cestu do Čadce, tak chodím do knižnice v Žiline na konci bulváru.
marianne69
Od Žiliny na pravu stranu,moje orientacne schopnosti su jemne dislekticke,asi tam,ak ju už medzicasom nezrusili,bola tam roky-rokuce...ked v KNM zrusili a tak som tam rada chodila...
michsamant
No ja mozem chodit po rozum kde chcem :DDD som @cistinkine "kroasanty" skusala uz 2x a oba razy som to pokazila... by som ju tu potrebovala, aby stala pri mne a pleskla mi po rukach, co do kelu jak to robim... normalne by som sla na taky kurz listkoveho..
marianne69
zdolas,nemaj boja:-) ja som zase v bojovom poli s odpalovanym cesto,spravim,ale nikdy ho nemam take,ako tu kocky na vareche...raz ho dostanem na kolenaaa...
marianne69
@fany1602 som to spomenula vyssie,v predajniach,ktore vlastnia pekarne,v tomto pripade to bola Vilija,ale ajj mne by sa zisiel vediet dalsi zdroj,lebo ten moj mi zavreli...
ancicka
Ja si taktiež robievam domáce listkové cesto.
To tovarenské maslo je obyčajný SMETOL.Využívaju to pekárne a dostavajú ho v 5 a 10 kg baleniach.
U nás ho dostať kúpiť na váhu aj v AGRE.
fany1602
tak to je krása!!!určite vyskúšam ale aj tento recept vyzerá dobre!!!dakujem pekne!!!
afataga
no teda obdivujem tvoju trpezlivost :-) ale zda sa, ze vysledok stoji za to, krasne kolaciky ci ako to mam nazvat, mnam
margaretka28
Tak to už áno,aj mne sa páči,niet nad domáce,ja som taká,že najradšej mám všetko domáce,aj rezance do polievky,toto cesto sa mi veľmi páči,niekedy musím vyskúšať,napr. na krémeš,alebo iba tak naplniť ako štrudľu.:-)
mracik9
Keď sa mi veľmi chce, tak ho robievam doma,ide tam klasický smetol,ale je určite chutnejšie ako kupované,vrelo odporúčam
medovnicek
super recept, ktorý určite vyskúšam, a k tomu či radšej kupovať, alebo robiť doma lístkové cesto - je samozrejme jednoduchšie si ho jednoducho v obchode kúpiť a tiež to tak často robím, ale keď mám čas, tak si ho veľmi rada pripravím sama, pretože sa pri tom odreagujem a hlavne ma to baví
janger
No ty si teda macher :-). Ja nie a nie sa pustit do listkoveho cesta ;-). A paradne rozteky si z toho spravila.
sonulienka
No tak dievčence ja som tiež skúšala lístkové cesto od @cisticky ale pošlo to celé do koša masť pretekala mohla som robiť čo som chela nešlo mi to spojiť a lístkovať. Preto ma to mrzí ale tiež si potom kúpim ako mám toľko vyhadzovať. Máš ho naozaj krásne ale tiež možno keby som videla presne ako to robíš by som si dala povedať.
marianne69
dakujem za komentariky dievcata:-)@sonulienka ak sa vydarilo @cistinke ,tak sa musi aj tebe:-) ja som napisala ako ho robim,odporucala by som zacat s malym mnozstvom napr,1/3 alebo 1/4 uvidis ci da podari a nebude ani toho materialu tak luto,ja ho robievam asi 10 rokov a na lepsie som zatial nenatrafila,zacala som s malym mnozstvom....
1x nany
irenaw
vyzerajú super. síce to nie je recept, ktorý by som chcela robiť každý týždeň, ale príde upršaný víkend a švihne mi a spravím rovno z celej dávky ;-D. keď už, tak už. jediný problém s pekárenským maslom odstránim tak, že použijem klasické. keď funguje s pľundrovým, prečo nie aj tu. treba aj trochu adrenalínu, aby to človeka bavilo. dám ti potom vedieť :-)
ola111
No fakt ťa obdivujem,snáď sa aj ja raz odhodlám ho skúsiť,ale len z malej
dávky...
marianne69
@irenaw moja teta ho robila s maslom,nechcelo sa jej letiet 15 km pre pekarenske maslo,podarilo sa jej super .Dolezite ho je aspon 3-4x,lepsie 4x prelozit....dodrzat postup,ja ho robim non-stop od davky,ktoru miniem-k davke...dokonca ho aj darujem,lebo kamaratky pytaju a nechce sa im piplat s tym,tak namiesto cokolady donesiem listkove cesto a zavdacim sa viac...posledne vianoce som asi 5 ciest rozdala.,chce to len chytit prax ,ako so vsetkym...
steliana
Zdravím vás dievčata. Rada čítam vaše prispievky . Robievam listkové cesto z bravčového sadlla(po sedliacky) Ale nkoľko tu píšete tak krásne o listkovom ceste s pekarenským maslom, tak idem skúsiť aj ja. Snád sa mi podari. Ozvem sa vám ako to dopadlo.
marika21
Zo sadla sú šatôčky, rožky vynikajúce. Dokedy rodičia chovali svinku, tak mamička si odkladala sadlo. Robievala sadlové pochúťky. Boli vynikajúce. Chuťovo ešte lepšie ako lístkové cesto. Pripravuje si doma aj lístkové. Ja zvyknem kupovať, ale vyskúšam, ak naberiem odvahu.
Tvoje sú na pohľad chutné.*****
katka78
@marika21 netreba mať obavy, nie je to nič zložité, sama som sa o tom dnes presvedčila. @marianne , ďakujem pekne za tento recept, skúsila som s ním moje prvé naozajstné lístkové cesto a bude zrejme aj posledné, lebo som veľmi spokojná, iné hľadať nemusím. Krásne sa nafúklo, vaľkala som asi na 5mm a v rúre narástlo na takmer 2cm, je krehké a pekne lístkuje. Nabudúce bude ešte krajšie, lebo už budem mať cvik s prekladaním, teraz to bolo ešte také kostrbaté :-) Maslo som použila obyčajné.


marianne
@katka78 to ma nesmierne teší,že sa Ti podarilo,naozaj si mi spravila radosť..milujem toto lístkové cesto,podľa môjho názoru je neprekonateľné, viem,že samochvála smrdí,ale nemôžem si pomôcť..xixi...
katka78
@marianne , ja som totiž niekde čítala tvoj odkaz na tento recept, kde si ho chválila. Ale nie takým tým chválenkárskym spôsobom, že "moje je naj", ale takým tým poradenským :-)) ..akože tento recept funguje.. a ja potvrdzujem, že naozaj hej :-) Ešte raz ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia