Foto: Marianne69
Moje naj-naj listkove cesto,doteraz ho iné neprekonalo, je krehučké a náádherne sa lístkuje.Recept je od kuchárky-pekárky,ktorá dobrých 40 rokov chodievala piecť a variť Zobraziť celý popisMoje naj-naj listkove cesto,doteraz ho iné neprekonalo, je krehučké a náádherne sa lístkuje.Recept je od kuchárky-pekárky,ktorá dobrých 40 rokov chodievala piecť a variť po svadbách.Z tohoto množstva sú 3 kg listkového cesta,ktoré potom po 300g nasáčkujem do mraziaku a len vyťahujem podľa potreby na sladko alebo slano,plníme ľubovoľnými plnkami.Dnes makovo-jablkovou.Recept uvádzam v mierách,aké som podedila.
porcií
na 180-200 °C
Suroviny
na guľu: | |
1,20 kg |
|
40 dkg |
|
Do misky: | |
80 dkg |
|
5 ks |
|
3 PL |
|
0,5 l |
|
Plnka: | |
200 g |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
1 hrsť |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Ingrediencie na guľu spojíme a odložíme. Zo surovín určených v miske vypracujeme polotuhé cesto,dáme na pomúčenú dosku,roztiahneme palcami.Guľu dáme do stredu,trošku spľasneme:-)to je výraz:-))) a prekladáme od spodu:1x zo spodu hore,potom z vrchu dole,ešte po bokoch z jednej aj druhej strany,aby sa nám to spojilo,pomôžeme si válčekom a ešte na plovicu ako knihu.Dáme na pol hodinky odležať do chadničky,vyberieme,potom preváľkame a preložíme a posup opakujeme 3-4 krát po pol hodinke,necháme oddychovať v chlade.Mám posledné 2 baličky z mraziaku,tie som odfotila.
-
2
Pomletý mak sparíme mliekom,pridáme cukor+jeden vanilkový cukor,hrozienka+orechy,postrúhane jablká.Spravíme plnku.
-
3
Cesto rozvaľkáme, naplníme rožteky.Dáme piecť do rúry,upečené,ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.
-
4
....
Tiež som roky chodievala do tej knižnice, ale teraz už nemávam cestu do Čadce, tak chodím do knižnice v Žiline na konci bulváru.
www.sme.sk/c/4107296/maslo.html...
varecha.pravda.sk/recepty/listkove-cesto-nasej-babky-foto...
To tovarenské maslo je obyčajný SMETOL.Využívaju to pekárne a dostavajú ho v 5 a 10 kg baleniach.
U nás ho dostať kúpiť na váhu aj v AGRE.
dávky...
Tvoje sú na pohľad chutné.*****
je skutočne chutnučké, potvrdzujem:-)