Domáce lístkové cesto (fotorecept)

Autor receptu: marianne

Moje naj-naj listkove cesto,doteraz ho iné neprekonalo, je krehučké a náádherne sa lístkuje.Recept je od kuchárky-pekárky,ktorá dobrých 40 rokov chodievala piecť a variť po svadbách.Z tohoto množstva sú 3 kg listkového cesta,ktoré potom po 300g nasáčkujem do mraziaku a len vyťahujem podľa potreby na sladko alebo slano,plníme ľubovoľnými plnkami.Dnes makovo-jablkovou.Recept uvádzam v mierách,aké som podedila.

10balickov a 300g
porcií
20 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Ingrediencie na guľu spojíme a odložíme. Zo surovín určených v miske vypracujeme polotuhé cesto,dáme na pomúčenú dosku,roztiahneme palcami.Guľu dáme do stredu,trošku spľasneme:-)to je výraz:-))) a prekladáme od spodu:1x zo spodu hore,potom z vrchu dole,ešte po bokoch z jednej aj druhej strany,aby sa nám to spojilo,pomôžeme si válčekom a ešte na plovicu ako knihu.Dáme na pol hodinky odležať do chadničky,vyberieme,potom preváľkame a preložíme a posup opakujeme 3-4 krát po pol hodinke,necháme oddychovať v chlade.Mám posledné 2 baličky z mraziaku,tie som odfotila.
  2. Pomletý mak sparíme mliekom,pridáme cukor+jeden vanilkový cukor,hrozienka+orechy,postrúhane jablká.Spravíme plnku.
  3. Cesto rozvaľkáme, naplníme rožteky.Dáme piecť do rúry,upečené,ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.
  4. ....