Domáce lístkové cesto a trubičky (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Už dlhšie ma mrzí, že práve pred nejakými väčšimi sviatkami v obchodoch najmä v tých súkromných nedostanem kúpiť také cesto, ktoré by bolo lahke, krehké a listkované , preto som sa rozhodla, že zalistujem v starých kuchárských knihách a budem skúšať do vtedy kým to nebude podla mojích predstáv a tu je. Pritom ani nie náročne, každá z vás to zvládne lavou zadnou.... Z tohoto cesta som upiekla trubičky - šamrony.Sú fantastické ako od mamičky....

Suroviny

Postup

  1. Predtým ako sa rozhodnete robiť si lístkové cesto maslo si vložte aspon na 45 min do mrazničky , alebo t.č. na balkon.Ja som si tam vyložila aj silikonovú podložku na ktorej som to spracovavala.Ked maslo je tuhe tak si ho na podložku nastruham pridám múku a spracujem , ked je spracované vyformujem do tehličky a vložím do chladničky.
  2. Závinove cesto -teraz si spracujem druhú časť múky s ostatnými ingredienciami cca 10 PL lyžic vody , ale najprv dajte 6 a potom dolievajte do vtedy, kým cesto nie je velmi tvarovatelne mäkke, hladké , tak ako asi na ťahaný závin. Cesto si rozvalkáme na hrubku cca 1/2 cm a vyberieme tukove cesto, kotré som si vložila do väčšieho mikrotenoveho sáčku a rozvalkám , aby bola asi tehlička velká na 1/2 cesta zavinoveho a položime na závinové cesto na ľavu stranu , druhou polovicou cesta prikryjeme dobre kraje pozatlačame. Potom cesto pomaly rozvalkame asi na 1/2 cm hrúbku, preložíme na tretiny, aby kraje ostali volné.
  3. potom ho znova valkom rozvalkujeme na plát a preložime na tretiny a ešte na polovicu .Cesto dáme na pomúčenú doštičku prikryjeme najprv suchou utierkou a potom mokrou a odložíme na 20 min do chladu tento postup opakujeme ešte trikrát.
  4. Takto pripravené dám do mikrotenu a môžem použiť hned , alebo si ho odložím na zajtra respektívne do troch dní môžem spracovať na krémeš, šamrony , paštéty,a pod. Ja som na druhý den z polovičky cesta urobila šamrony .Z 1/2 cesta som mala 20 ks trubičiek. rozvalkala som na na 3-4 mm , nakrájala som na pasy 20 cm dlhé a 3cm široké -trubičky pred použitím som namočila do studenej vody a neutierala som ich natočila som na trubičky pásy položila som na plech na ktorom som mala pečiaci papier a poukladala na plech zvrchu som natrela žltkom . Rúru som si vyhriala na 230 stup na spodok rury som položila plech s vodou a na strednú priečku plech s trubičkami- doba pečenia 18-20 min. do ružova . Ked kovove trubičky sa už dajú chytiť opatrne stiahneme upečenú trubičku.
  5. Plnka: najprv som vytrepala 3 bielka a postupne som pridala pr. cukor , van.cukor a ocot potom som dala nad paru a šlahala do zhustnutia cca 10 min. Hotové trubičky posypem pr. cukrom a vychladnuté plním snehom, alebo šlahačkou.
  6. šlahačka ochutená malinovým pyre
  7. Ešte zopár rad k lístkovemu cestu: 1.lístkové cesto valkáme len na ľahko pomúčenej podložke, 2.neválkame len jedným smerom ale zhora na dol a opačne , sprava do lava a opačne 3krájame vždy ostrým nožom alebo ostrieškou 4.žltkom nenatierme rezné plochy cesta ,pretože pri pečení by sa zlepilo a nenaskočilo by - pozor pri tyčinkách 5. zvyšky odreskov cesta naukladame na seba a tak opatrne rozvalkáme niky nezmiesujeme 6. pred pečením dať na chlad odpočívať nikdy ho nedržíme na teple 7. vypláchneme plech studenou vodou , alebo formičky, rurky - pri pečení sa vytvára para odobrne sa tomu hovorí " pridať paru" 8.nepečieme ho nikdy pri nižšej teplote ako 220 st.Cesto neobsahuje cukor a preto hnedne pomalšie a znáša vysokú teplotu.