Karamelové cukríky
Karamelové cukríky

Domáce karamelky fotorecept

sladkakatka - fotkasladkakatka, 10. februára 2016

Milujem Krowky a tak som si ich pripravila. Varia sa síce dlho, ale tá chuť je úžasná !!!! Ja som z nich zabalila deťom Zobraziť celý popisMilujem Krowky a tak som si ich pripravila. Varia sa síce dlho, ale tá chuť je úžasná !!!! Ja som z nich zabalila deťom do Mikulášskych balíčkov :-)

60
porcií
5 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 liter
1 kg
1 kus
1 kus
1 kus




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do jedného hrnca a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 1 až 1 a 1/2 hodiny :-)

    Domáce karamelky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odstavíme z ohňa , vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu vychladnúť. Potom nakrájame na kocky nožíkom, ktorý si namáčame do horúcej vody.

    Domáce karamelky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme úplne vychladnúť a môžme zabaliť do celofánu alebo do plastovej nádoby :-)

    Domáce karamelky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    U nás sa zjedli tie krajné deformované karamelky najskôr , to čo zostalo som zabalila ako darček na Mikuláša pre deti ;-)

Diskusia k receptu

elba
vyzerajú dobre a ja mám obdobie sladkožrútstva určite im neodolám tú chuť a vôňu zbožňujem,vďaka za inšpiratívny recept/ach jaj zbohom zhodené kilá/
anka22
musia byt vynikajúce, to salko je karamelové?
smejkad
pre tych, co maju domacu pekarnicku, to bude malina, super :-)
teraz nie,ale coskoro urcite otestujeme, parada :-)
sovka62
@smejkad , prosím ťa, poraď ako v tej pekárničke. Všetko vložím no nádoby na pečenie a tu moje predstavy končia. Aký program by som mala zapnúť? Mám tam napr. marmeláda, myslíš, že to by bolo ono?
sladkakatka
@Anka22 (10.2.2016 20:34)

Ďakujem, salko je obyčajné, ale ak sa dá karamelové, nemusí sa toľko dlho asi variť. Neviem, nemám odskúšané :-)
smejkad
ano, program lekvar mam na mysli, niektori na nom aj stapaju mast , takze by to malo ist :-)
mna pekarnicka uz davnejsie opustila, takze overene to nemam, len si myslim, ze by to malo fungovat :-)
doktorina
Je dost mozne ze by sa to dalo pekarnickou....len je to velmi velke mnozstvo......aj ked si robite v pekarnicke mast,skvarky.....tak najviac sa tam dava 1kg pokrajanej masti na drobne kusky.V recepte na krovky je dost vela mlieka a ked sa to velmi zohreje moze to vykypiet........ono este ked sa robia take veci v pekarnicke zvykne sa ta nadobka prikryt alobalom aby vsetko nebolo oprskane.
sovka62
@doktorina , no áno, mohlo by to kypieť, asi by som mala skúsiť z polovičnej dávky. Vo varení lekváru v pekárničke som úplný laik, ale možno sa to stále mieša a to by mohlo fungovať aj proti kypeniu. Druhá možnosť je, že pekárničku zničím. No, nevyužívam ju, chlieb je oveľa lepší z rúry, ak ju zničím, bude dôvod ju vyhodiť. Určite by som sa kvôli nej neobesila.
smejkad
ahoj @sovka62
kym este moja pekarnicka bola, robila som par krat aj lekvar
ziadne zelirovace, iba ovocie a cukor, zavrela, zapla, ked sa ohlasilo, skontrolovala - ja chcem lekvar husty, tak este raz zapla a po druhom ohlaseni uz bol hotovy
evidentne teplota a miesanie boli prednastavene dobre, lebo ziadne kypenie, prudke pary ani priharanie, jednoducho na dve hodiny som takpovedac mohla odist z domu :-)
mala som v plane takto urobit aj domace salko, ale uz som sa k tomu nedostala
pride mi, ze takto sa da robit prakticky vsetko, co treba postupne pomaly za obcasneho miesania varit :-)
doktorina
Smejkad....ja peciem chleby z kvasku a musim napisat ze bez pekarnicky si to neviem ani predstavit.Co sa mi stale darilo bolo kysnute cesto ktore som robila v rukach.Kedze som zacala piect chleby s kvaskom a to cesto je predsa len insie kupila som si pekarnicku.pouzivam ju vyslovene len na misenie ciest kysnutych a neviem si ju vynachvalit........chleby ,rozky pecivo vsetko miesim v pekarnicka a potom peciem v rure.Napriklad vianocne peciva-suche peciva....vsetky cesta som robila v pekarnicke......tak u mna je vyuzita na 100% .
deria
Ja viem je to maškrta, ale by ma zaujímalo, je možné dať menej cukru? kilo je hrozne veľa a aj Salko je sladké nie?
deria
no pokračujem :) inak sa mi recept páči a chcela by som ho vyskúšať
smejkad
pozrime sa, aj ja som pouzivala pekarnicku na kysnute, ale ked som zacala do nej davat kvaskove, jednoducho som ju pretrhla chuderku :-(
garanco
Takéto "krovky" robievala moja mama na Vianoce ako salónky (pobalila kocôčky do papierikov a staniolu). Naše deti dodnes na ne spomínajú, sú sladké, že sa až za ušami lepí
garanco
@Deria (11.2.2016 18:47)

Toho cukru tam musí byť tak veĺa, aby sa hmota vytvorila dostatočne hustá a držala pokope.
antonka1
skúšala som ich včera a po 2 hodinovom varení to bolo stále ako voda. dá sa to fakt všetko dokopy variť?
sladkakatka
@Antonka1 (18.2.2016 15:17) Áno dá sa to dokopy. záleží na akom plameni sa varí, ja som varila na miernom a miešala občas. Tiež som si myslela, že hmota musí byť úplne tuhá, tak som po 2 hodinách nabrala trošku na tanierik, dala do chladu a vyskúšala po chvíľke, či tuhnu. Ono sa to nezdá, ale keď uvariš dlhšie a vyleješ , tak sa nedajú krájať. budú sa drobiť. treba odskúšať vzorku v chlade. urcite sa podaria a stuhnu. drzim palce

sladkakatka
@Antonka1 (18.2.2016 15:17)

ešte som chcela povedať, že po tých 2 hodinách som mala hmotu tuhú tak, že sa mi karamelky nedali krájať, drobili sa. Treba použiť plnotučné mlieko, na tom sa šetriť nedá. Na silnom plameni som varila asi 1 hodinu a niečo, rýchlejšie sa voda odparuje, ale sa aj pripaľujú potom , treba dať pozor.
V pôvodnom recepte je 1 a pol hodiny varu, tak dlho som tieto na obrázku a v recepte aj varila. Niekedy skúsim použiť aj smotanu na varenie alebo tú na šľahanie, uvidím ako sa podaria :-)
tomeska
ahoj sladkakatka. tie krowky vyzerajú dobre, ale pre mňa práca nadlho. Robím si karamel do oplatiek a raz mi trochu zostalo, tak som to dala v kelímku do špajze, . no a zabudla som naň. po čase som ho našla a ejha,, ono to bolo dobre ztuhlé aj sa to dalo pekne tvarovať. Len zabaliť a deťom ako bonbonik podstrčiť. no a práca na karamelu je tak 15 -20 min. Rozpustíš 40-45 dkg cukor, keď zhnedne ,zaleješ jednym salkom (tatrou...) ""sladeným,"" do nesladeného je treba viac cukru -- hodne kypí ale dá sa to . keď je masa hladká, pridáš jedno maslo alebo heru a miešaš a miešaš až sa to spolu spojí. No a potom šup na papier na plech alebo nejaký tác a nechať vychladnúť. Možno to vylepšiť i orechami alebo kand. ovocím,... A potom už len koštovať....Ja skúsim i tie tvoje krowky. V sladkom ja by mohla i spávať, ale nesmiem. no ale raz zhrešiť maličko ?????????!!!!!!!!!
sladkakatka
@Tomeska (24.2.2016 23:52)

jej, tak presne takto robím Grilážky aj ja , milujem ich orechové aj kokosové ;-) Pravda, tieto karamelky sú síce na dlho, ale chutia presne ako Poľské Krowky :-)
Za tú námahu to stojí ;-)Pozdravujem @Tomeska a ďakujem za nápad aj komentár ;-)