Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi

Autor receptu: mariamka

Čaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať a nikdy sa nezunujú. Dnes som urobila variáciu na "takmer slovenské" gnocchi :) Keďže som aj halušky robila doma, trvalo to dlhšie, ale pokiaľ kúpite polotovar, máte do polhodinky toto chutné jedlo na stole.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Gnocchi (polotovar) uvaríme klasickým spôsobom alebo si ich urobíme doma. Nebudem rozpisovať postup na domáce gnocchi, receptov je tu dosť, ja som robila klasicky: varené zemiaky, hladká múka, soľ, nedávam vajíčko, zdajú sa mi takto mäkšie. Ani sa nebabrem s nejakým cifrovaním, preto sú také "natur" :) Tu už čakajú na svoj ďalší osud.
  2. Kým sa varia gnocchi, resp kým sa mne varili zemiaky, dala som na troške oleja restovať šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky. Stačí ich iba trochu posoliť a okoreniť. Nenecháme ich dusiť ani nepodlievame, miešame a restujeme zo 10 minút, tekutina sa vyvarí a ostanú pekne chrumkavé.
  3. Pripravíme si bešamelovú omáčku. Tiež je na ňu veľa postupov a každý má svoj osvedčený. Ja som dala cca 3 PL oleja (nemala som maslo) a 3 PL hladkej múky. Urobíme svetlú zásmažku a za stáleho miešania prilievame studené mlieko. Šľaháme metličkou a povaríme do požadovanej hustoty 3-5 minút (odporúča sa aj 10). Nesolila som, ešte tam príde bryndza, ktorá je dosť slaná. Iba som mierne okorenila a odstavila.
  4. Do uvarenej horúcej základnej bešamelovej omáčky rozdrobíme bryndzu. Opatrne miešame metličkou, bryndza sa krásne roztopí a vytvorí krásnu krémovú omáčku. Teraz som ochutnala, štipku dosolila a primlela čerstvé mleté korenie. Sama som bola prekvapená, omáčka nebola "prebryndzovaná", ale príjemne akoby syrovo-bryndzová a delikátna.
  5. Gnocchi som naložila na tanier, poliala omáčkou, posypala šampiňónmi a ozdobila jarnou cibuľkou. Kombinácia sa namôjveru vydarila, mäkkučké gnocchi, jemná bryndzová omáčka, chrumkavé šampiňóny a pikantná cibuľka. Ak Vás toto jedlo inšpirovalo, nech sa páči vyskúšať :)