Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi
Autor receptu: mariamka
Čaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom
jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať a nikdy sa nezunujú. Dnes som
urobila variáciu na "takmer slovenské" gnocchi :) Keďže som aj halušky robila doma,
trvalo to dlhšie, ale pokiaľ kúpite polotovar, máte do polhodinky toto chutné jedlo na
stole.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Gnocchi (polotovar) uvaríme klasickým spôsobom alebo si ich urobíme doma. Nebudem rozpisovať postup na domáce gnocchi, receptov je tu dosť, ja som robila klasicky: varené zemiaky, hladká múka, soľ, nedávam vajíčko, zdajú sa mi takto mäkšie. Ani sa nebabrem s nejakým cifrovaním, preto sú také "natur" :) Tu už čakajú na svoj ďalší osud.
- Kým sa varia gnocchi, resp kým sa mne varili zemiaky, dala som na troške oleja restovať šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky. Stačí ich iba trochu posoliť a okoreniť. Nenecháme ich dusiť ani nepodlievame, miešame a restujeme zo 10 minút, tekutina sa vyvarí a ostanú pekne chrumkavé.
- Pripravíme si bešamelovú omáčku. Tiež je na ňu veľa postupov a každý má svoj osvedčený. Ja som dala cca 3 PL oleja (nemala som maslo) a 3 PL hladkej múky. Urobíme svetlú zásmažku a za stáleho miešania prilievame studené mlieko. Šľaháme metličkou a povaríme do požadovanej hustoty 3-5 minút (odporúča sa aj 10). Nesolila som, ešte tam príde bryndza, ktorá je dosť slaná. Iba som mierne okorenila a odstavila.
- Do uvarenej horúcej základnej bešamelovej omáčky rozdrobíme bryndzu. Opatrne miešame metličkou, bryndza sa krásne roztopí a vytvorí krásnu krémovú omáčku. Teraz som ochutnala, štipku dosolila a primlela čerstvé mleté korenie. Sama som bola prekvapená, omáčka nebola "prebryndzovaná", ale príjemne akoby syrovo-bryndzová a delikátna.
- Gnocchi som naložila na tanier, poliala omáčkou, posypala šampiňónmi a ozdobila jarnou cibuľkou. Kombinácia sa namôjveru vydarila, mäkkučké gnocchi, jemná bryndzová omáčka, chrumkavé šampiňóny a pikantná cibuľka. Ak Vás toto jedlo inšpirovalo, nech sa páči vyskúšať :)