Domáce bagety takmer ako francúzske fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. mája 2012
Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept)
Foto: pusta

Dlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých Zobraziť celý popisDlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých sa ukazuje prekladanie riedkeho cesta. Postupy som spojila a na koniec sa mi to podarilo. Nebojte sa, skúsiť to aj Vy, nevyžaduje to extra šikovnosť, len trpezlivosť, lebo recept je náročný na čas a nie na prácu a zručnosť. Myslím, že sa Vám vynaložená námaha odmení, takto pečené bagety sa veľmi podobajú tým pravým franncúzskym.

3 bagety
porcie
36 hodín minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
420 ml studená
1/2 CL
12 g




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, studenú vodu a pomocou lyžice premiešala. Vzniklo riedke, lepivé cesto, ktoré som nechala 30 minút odpočívať.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som cesto "zrazila", to znamená, poriadne premiešala lyžicou a znovu som ho nechala 30 minút odpočívať.Tento postup som ešte raz zopakovala a vandlík s cestom som prikryla utierkou a odložila do chladničky odpočívať na 24 hodín. "Zrazenie cesta" vháňa do cesta vzduch, zabezpečuje jeho ľahkosť, kyprosť a vytvoria sa početné veľké oká.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno som cesto vybrala z chladničky, nechala som zohriať pri izbovej teplote - cca 4 hodiny, prikryté som vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov a nechala som kysnúť, kým cesto nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 20 minút. Do trúby som vložila čistý prázdny plech, teplotu trúby som zvýšila na 250 stupňov.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dosku som dala pečiaci papier veľkosti plechu a bohate som ho posypala múkou.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou špachtle som posunula vykysnuté cesto na pripravený papier a pomúčila som aj cesto...

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré som viackrát poprekladala pomúčenými rukami - z prava do ľava, z ľava do prava, z hora nadol a z dola nahor, kým nevznikla síce riedka, ale už tvarovateľná konzistencia, ako je vidno na fotografii.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomúčeným nožom som cesto rozdelila pozdlž na 3 približne rovnaké časti.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch bagety som posypala múkou a nechala som ich prikryté pomúčenou utierkou ešte 20 minút nakysnúť. Potom som vybrala rozpálený plech z trúby a opatrne som preniesla na plech bagety aj s pečiacim papierom.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bagety som vložila do trúby na stredný rošt, na spodok som dala kastrolik s horúcou vodou, teplotu som znížila na 190 stupňov a piekla cca 20 minút, kým sa na povrchu bagety nevytvorila tenká, zlato - hnedá chrumkavá kôrka. Bagety som po upečení nechala vychladnúť na mriežke.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som bagetu šikmo pokrájala na kolieska o hrúbke asi 2 cm.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pohľad zblízka, dobre vidno aká ľahká, porovitá a vzdušná je takto pečená bageta, s početnými velikánskymi okami.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hned som ju pokrstila vajíčkovo - syrovou nátierkou.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tento obrázok mal byť úplne ako prvý.

    Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

martamm
Mas ich krasne, len neviem, ci by sob mala trpezlivost pracovat s nimi dva dni, ked clovek chodii do prace, snazi sa ukuchtit nieco rychlejsie. Ale chvalim Ta, naozaj ako z obchodu, mozno, ked budem na dochodku sa do nich pustim, uz su ulozene...
ubka
@Pusta , krásne bagetky a neskutočná Tvoja trpezlivosť :-)) nedokázala by som toľko s jedným receptom pracovať, aj keď mám času habadej, v každom prípade oceňujem:-))
mamatata2
Prekrásne ich máš, kupujem francúzske, ale je pravda, že tie sú dobré len, keď sú čerstvé, lebo boli predtým zmrazené. Tvoje musia byť perfektné. Podobne robila @Cistinka cibuľové bagety, aj som to skúšala, ale veľmi sa nepodarili, teraz , keď čítam tvoj recept, asi som mala málo trpezlivosti.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @viceroy , nemáš pravdu, to nie je @egre škin recept, také veci ja nerobím, nepotrebujem to. môj recept, nie je s jej receptom vonkoncom identický a ani len podobný. ona cesto pripravuje v pekárničke a ja ho robím sama. mám úplne iné časy kysnutia a odpočívania cesta. jej cesto po vybratí z chladničky pred daľším spracovaním sa nemusí najprv zohriať na izbovú teplotu 4 hodiny a nedáva ho pred spracovaním najprv ešte kysnúť do trúby, dokonca ho vôbec neprekladá. pri spájaní postupov som vychádzala z viacerých receptov z kuchárskych kníh, z receptov z netu a amerického videa o prekladaní chlebového cesta. najviac som sa však opierala o vlastný recept Nemiesený biely domáci chlieb z 27.1.2012 a o video z netu. píšem to len preto, aby nedošlo k omylu.
@viceroy , skôr než dáš takýto komentár von, najprv si recept pozorne prečítaj.
babidka
krasne su a podla mna nezaberu viacej casu ako priprava bezneho peciva ci chleba :-) No a ze treba chvilu cakat ? ved ked je cesto v chlade , tak nepotrebuje nijaku mimoriadnu straostlivost ,nie? Najhorsie je na tom to , ze s riedkym cestom sa zle pracuje a vyzaduje to uz urcitu zrucnost .Ale kedze sa mi na zaciatku mojich pokusov s pecenim chleba a peciva velakrat "podarilo " vyrobit taketo riedke cesto , tak som sa to naucila :-)))) Skusim dnes vecer cesto zarobit a zajtra sa uvidi , ci sa aj mne podaria taketo pekne ....
rozmarin
Dievcata, neviete mi poradit? Presne so odvazila muku aj odmerala vodu, ale cesto bolo take huste, ze sa ani nespotrebovala cela muka, tak som tam odhadom pridala asi 1 - 1,5dlc vody, no a potom bolo cesto riedke :-( Ale nejako som ho spracovala. Bagetky bol sice rozcapene, ale chutili :-). Predpokladam, ze to zavisi od muky, ale az taky rozdiel som necakala.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @babidka máš pravdu, nie je to viac práce, ako pri inom pečive. kým cesto odpočíva, môžeš robiť čokoľvek iné. daj vedieť, ako sa ti podarili?
@rozmarin , údaj použitej múky a vody je v týchto receptoch viacmenej orientačný, čo potvrdzuje aj tvoja skúsenosť, ale aj tak sa mi vidí tvoje množstvo potrebnej vody veľké. množstvo vody závisí od toho, ako "smädná je múka, teda koľko vody je schopná naviazať a od jej kvality. môžem poradiť dve veci:
1. kúp múku od iného výrobcu a v inom obchode. mne sa už totiž stalo, že som kúpila nekvalitnú múku od výrobcu, s ktorým som bola predtým spokojná. preto je dobré zmeniť aj obchod.
2. skús spraviť najprv redšie cesto a postupne pridávať múku, lebo cesto sa ľahšie zahusťuje ako narieduje. verím, že sa ti to podarí.
redakcia
Odpoveď od @pusta :
@michsamant , nie sú to bagety podľa Julie Child, nepoznám jej recepty, ale teší ma to. dakujem ti za pochvalu. verím, že sa ti podaria.

mariaklara
Veľa tvojich receptov som už odskúšala, tento je tiež super, dúfam, že sa nenahneváš, ak ma náhodou nejaký tvoj recept inšpiruje, ja to tam určite napíšem, že si ma Ty inšpirovala. Ja totiž rada pridávam celozrnnú múku.
pusta
@mariaklara , mňa len teší, ak som ťa inšpirovala. kľudne pridaj svoj receptík. budem lem rada.
dakujem ti.
pusta
@kattija , veľmi si ma potešila, ešte väčšiu radosť budem mať, ak dáš aj fotografiu, pekne ťa poprosím.
dakujem ti.
kattija
@pusta ako vlozim foto? uz som ju aj rozkrajala je uzasna ziane domace pecivo mi nechuti viac ako toto tvoje, myslim ye u nas bude kazdy tyzden papam ju s tuniakovou natierkou a zalizujem sa az za usami
pusta
@kattija , to som strašne rada. ak si odfotila, stačí fotku poslať redakcii varecha sk na adresu:
redakcia@varecha.sk a napíšeš im, ku ktorému receptu ju chceš pridať.
dá sa aj ináč, ale toto je najjednoduchšie.
dakujem.
pusta
@vegetarianka , prepáč, že odpovedám až dnes. veím, že si tie bagety už aj spravila :-)
dakujem ti.