Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých sa ukazuje prekladanie riedkeho cesta. Postupy som spojila a na koniec sa mi to podarilo. Nebojte sa, skúsiť to aj Vy, nevyžaduje to extra šikovnosť, len trpezlivosť, lebo recept je náročný na čas a nie na prácu a zručnosť. Myslím, že sa Vám vynaložená námaha odmení, takto pečené bagety sa veľmi podobajú tým pravým franncúzskym.

3 bagety
porcie
36 hodín minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, studenú vodu a pomocou lyžice premiešala. Vzniklo riedke, lepivé cesto, ktoré som nechala 30 minút odpočívať.
  2. Potom som cesto "zrazila", to znamená, poriadne premiešala lyžicou a znovu som ho nechala 30 minút odpočívať.Tento postup som ešte raz zopakovala a vandlík s cestom som prikryla utierkou a odložila do chladničky odpočívať na 24 hodín. "Zrazenie cesta" vháňa do cesta vzduch, zabezpečuje jeho ľahkosť, kyprosť a vytvoria sa početné veľké oká.
  3. Ráno som cesto vybrala z chladničky, nechala som zohriať pri izbovej teplote - cca 4 hodiny, prikryté som vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov a nechala som kysnúť, kým cesto nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 20 minút. Do trúby som vložila čistý prázdny plech, teplotu trúby som zvýšila na 250 stupňov.
  4. Na dosku som dala pečiaci papier veľkosti plechu a bohate som ho posypala múkou.
  5. Pomocou špachtle som posunula vykysnuté cesto na pripravený papier a pomúčila som aj cesto...
  6. ...ktoré som viackrát poprekladala pomúčenými rukami - z prava do ľava, z ľava do prava, z hora nadol a z dola nahor, kým nevznikla síce riedka, ale už tvarovateľná konzistencia, ako je vidno na fotografii.
  7. Pomúčeným nožom som cesto rozdelila pozdlž na 3 približne rovnaké časti.
  8. Vrch bagety som posypala múkou a nechala som ich prikryté pomúčenou utierkou ešte 20 minút nakysnúť. Potom som vybrala rozpálený plech z trúby a opatrne som preniesla na plech bagety aj s pečiacim papierom.
  9. Bagety som vložila do trúby na stredný rošt, na spodok som dala kastrolik s horúcou vodou, teplotu som znížila na 190 stupňov a piekla cca 20 minút, kým sa na povrchu bagety nevytvorila tenká, zlato - hnedá chrumkavá kôrka. Bagety som po upečení nechala vychladnúť na mriežke.
  10. Potom som bagetu šikmo pokrájala na kolieska o hrúbke asi 2 cm.
  11. Pohľad zblízka, dobre vidno aká ľahká, porovitá a vzdušná je takto pečená bageta, s početnými velikánskymi okami.
  12. Hned som ju pokrstila vajíčkovo - syrovou nátierkou.
  13. Tento obrázok mal byť úplne ako prvý.