Domáca údená klobása fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 13. októbra 2013

...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj Zobraziť celý popis...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z klobásy dobrú klobásu...

240 minút
príprava

Suroviny

6,5 kg
3,5 kg
180 - 200 g
100 g
20 g
20 g
50 g
0,5 l




Postup

  1. 1

    ...všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, časť mäsa môžete nahradiť divinou, prípadne hovädzím, na čierne mleté korenie som nezabudol, ja ho nedávam, ale vašej fantázii sa medze nekladú :)... Mäso som zomlel, dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm), to preto, aby dostala klobása charakter :) ale hlavne štruktúru, zrnitosť.... najskôr som mäso premiešal s prelisovaným cesnakom a potom som do neho zapracoval všetky koreniny a vodu, tú preto, aby sa koreniny s mäsom lepšie previazali...

    Domáca údená klobása (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...celú zmes som niekoľkokrát dôkladne premiešal a dal odležať do chladu na pár hodín...

    Domáca údená klobása (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso trošku uvoľnilo. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku... naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch. Dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne. Údime na tvrdom dreve a musíme dať pozor, aby sme ich v udiarni neupiekli :) takže skôr na studenom dyme...

    Domáca údená klobása (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vyúdenú klobásu je dobré nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore...a čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)

    Domáca údená klobása (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

aroooo
krása a určite aj chutné, mať tak aspoň jednu....
sracz
... pripájsm sa, a naozaj rád a úprimne, k Tvojmu "sloganu" v úvode, milý krajan krstený Hornádom, @enerrgizer a taktiež sa hotujem na vyädenie domácich klobás aj do t. r. kapustnice! Prekvapuje ma, že nedávaš do svojich MČK, ale prečo nie? Vyskúšať a ochutnať, to je moja zásada a keď "pošmakuje, urobím aj ja podľa Teba! Pekný deň Vám pod Šibenou horou a nech Vám chutí!
palokuchki
Klobasky vyzeraju naozaj velmi dobre. Som rada, ze si pridal presne mnozstva korenin. Mohol by si prosim ta napisat ako dlho si ich udil? Ja to neviem nikdy odhadnut.
kimlo
Dobrej klobasky nie je nikdy dost...
sovka62
Toto sú tie pravé, takto sa robievali u starých rodičov i u rodičov. Sladkej papriky bol síce dvojnásobok (maďarský vplyv, potom veľmi silne pripomínali čabajku). Ostatné rovnako, nič iné do nich netreba. Vydržali skoro rok, aj keď v lete už boli také vysušené, že pri zlomení pukali. Také som mala najradšej. A ešte jeden rozdiel. U nás boli také dlhé ako bolo črevo, do ktorého sa plnili. Potom sa na rovnakú dĺžku (cca 50 cm) namotávali na palicu a tak sa údili. Ale to už na ich chuti nič nezmení.
pusta
pravdu máš, dobrá klobása nie je zlá :-), máš perfektne vysvetlený postup, výborne zdokumentovaný, úžasné foto, nádherne sa ti vydarili..a mne ru len tak slinky tečúúúú....:-)))) sú ako majú byť, chválim!
niet čo dodať - jasných 5*****, keby bolo možné i viac
afataga
vyzera ako klobasa :-), aj ja si prosim jednu :-), s tym udenim mas pravdu, ked bola u babky zabijacka, klobasy sa udili v starej drevenej udiarni dost dlho, mozno aj dva tyzdne, nepamatam sa presne, tieto nove rychloudiarne, co mas vyudene za dve hodiny nestoja za nic
1x abdul
tassiedevil
perfektny recept na kolobasy, az na tu vodu.. ja som kedysi daval vodu do klobas a klobasy sa stale velmi rychle zosusili, lebo ta voda sa rychle odparuje... neber to ako kritiku, ale ako dobru radu....ja uz robim klobasy takmer 40 rokov......prajem Ti mnoho uspechov
slovak
prave vcera som pozeral doma v stanovisti klobas, ze sa mi tato delikatesa pomaly trati a hovorim si, ze je cas na dalsiu varku...robim skoro podobne, 2x do roka - jesen a jar.
ewitka
krásne klobásky, dobrý recept. My tiež robíme každý rok pred Vianocami podobne, ale nedávame vodu práve z toho dôvodu ktorý napísal @tassiedevil. Súhlasím s ním, ale sto ľudí, sto chutí.
joel
joj ta to dobrota, podľa mňa najchutnejší mäsový vyrobok, len nech sa trošku ochladi a už udime, samozrejme každy mame svoje recepty, ale ja som ešte zlu klobasu nejedol, podotykam domácu
evusik
pozorne som si všetko prečítala, aj keď je mi to p..d platné lebo robenie klobás je mužská záležitosť a u nás robí klobásy švagor a robí výborné... no aj keď výrobe nerozumiem, klobásky milujem a hlavne domáce a ešte sa mi páči ako si napísal, že "aby klobása dostala charakter" no, tak tá tvoja ho určite má :-) krásne si sa zásobil na zimu :-)
eviana
...za dobrou klobásou aj plot preskočím :) Krásne, voňavo a prudko žravo vyzerajú tieto Tvoje :)
enerrgizer
ďakujem veľmi pekne :) @sracz MČK nebolo v starom recepte podľa ktorého som robil a keď som študoval recepty na internete, tak sa nedáva ani do čabajky...preto bez korenia @palokuchki tieto boli v udiarni asi 20 hodín, ale záleží na tom, aká je udiareň a teplota dymu @tassiedevil nabudúce vyskúšam bez vody :)
babkamt
Tiež sme robievali doma klobásky.Pri zabíjačke.No to bolo dávno.Klobásky vyzerajú lákavo.
methi
Polozit nozicku na dosticku, nakrajat + horcica a chlieb... mnam.
enerrgizer
...bude v sobotu ...ešte je zavesená, chcem ju nechať trošku preschnúť :)
ankabanka
urcite taka domaca po ktorej mi slinky tecu tiez.
ziadne cubrice sa slovenskym nevyrovnaju, hoci aj cabajku tu viem najst obstojnu.
zasluzi si vela *ale nemam ako pridat.
je tu vela klobaskovych recewptov ale vzdy iba zavidim tym, ktori si ich mozu aj skonzumovat.
kecemis
@energrgizer super klobasky, len zahriznut. Ja uz zacinam zhanat maso a idem na to. Vodu davam aj ja, lepsie sa vsiaknu koreniny. Prosim ta ta stiplava paprika 20g, nie je vela? mam rad stiplave ale ja pouzivam tak do 10 gramov. Samozrejme ze zalezi na charaktere papriky. Dakujem.
enerrgizer
ďakujem @kecemis máš pravdu, treba brať do úvahy aká je paprika, ale na 10 kg mäsa to nie je veľa a klobása musí štekliť na jazyku :) samozrejme, kto nemusí štiplavé, dá menej...
tiginko
@ppetr napíš pod niektorý jeho recept, to by mu malo prísť na e-mail. Teda ak nechceš použiť "tajnú správu", cez ikonu obálky na zelenej lište vpravo hore
ppetr
Díky @tiginko. Napsal jsem i přes tajnú zprávu, ale nehlásí se. Třeba se ozve.
mino16
zajtra ideme vyskusat, potom dam vysledok a aj foto, ak to stihneme odfotit :) vyzeraju dobre...
mino16
klobasky sa vydarli, a veru aj chutia... dobry recept !
mino16
asi si mozeme tykať, ze ? Ale mas tu super recepty, budeme postupne skusat a pridavat recenzie ... :)
zdeno757
krásné,kolko stupnou a kolko hodin ste udil.?ja mam vždy do hněda nie do červena
zuzide
Pekný a jednoduchý recept. Skúsim aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia