Domáca údená klobása (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z klobásy dobrú klobásu...

240 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. ...všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, časť mäsa môžete nahradiť divinou, prípadne hovädzím, na čierne mleté korenie som nezabudol, ja ho nedávam, ale vašej fantázii sa medze nekladú :)... Mäso som zomlel, dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm), to preto, aby dostala klobása charakter :) ale hlavne štruktúru, zrnitosť.... najskôr som mäso premiešal s prelisovaným cesnakom a potom som do neho zapracoval všetky koreniny a vodu, tú preto, aby sa koreniny s mäsom lepšie previazali...
  2. ...celú zmes som niekoľkokrát dôkladne premiešal a dal odležať do chladu na pár hodín...
  3. ...pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso trošku uvoľnilo. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku... naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch. Dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne. Údime na tvrdom dreve a musíme dať pozor, aby sme ich v udiarni neupiekli :) takže skôr na studenom dyme...
  4. ...vyúdenú klobásu je dobré nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore...a čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)