Domáca Pali paštéta fotorecept

lencsejani - fotkalencsejani, 16. októbra 2014

recept mám od kolegu, dávno som sa na neho chystal, až konečne prišiel deň D :-)

20 minút
príprava
90+90 minút
na 80 °C

Suroviny

3 kg
1 kg čerstvá
1 kg olúpané a rozdrvené
0,5 kg
5 strúčikov
3-5 ks
5 dkg mleté
3 PL
15 ks surové
3 PL




Postup

  1. 1

    Bôčik pokrájame a pomelieme

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pomelieme aj kápiu

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomelieme aj paradajky bez šupky a feferónky, pridáme cibuľu pokrájanú na kocky a pretlačený cesnak, ochutíme soľou a prisypeme mleté horčicové semienka. Celú zmes postavíme na sporák a za občasného premiešania, aby neprihorelo, varíme 1,5 hodiny.

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    necháme vychladnúť a pridáme vajcia a horčicu, poriadne pomiešame

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    celé pomixujeme tyčovým alebo stolovým mixérom, ja som to robil v stolovom, dostal som jemnú štruktúru za pár minút.

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ponakladáme do vyvarených flašiek a sterilizujeme na 80°C 1,5 hodiny. Ja som robil z polovičnej dávky surovín a naplnil som 7 kusov malých zaváraninových flaštičiek.

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po vychladnutí ich treba skladovať na chladnom mieste, aby tuk stuhol, bude sa lepšie natierať na chlieb. Boli sme prekvapení výbornou chuťou, môžem len odporúčať. Konzervy z obchodu sa môžu schovať:-) nie je s tým veľa roboty a oplatí sa robiť túto paštétu aj kvôli tomu, že vieme, čo v nej je a ozaj je výbornej chuti.

    Domáca Pali paštéta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

salinka
Výborné!!! Pochúťka bez konzervantov, chválim a ukladám:-)
alex37
tvoja pali vyzerá výborne, pečeňovú robievame, ale toto nepoznám. Uložené :-)
lubavas658
paráda! Pali máme radi, domáce bude iste chutnejšie, už všade pridávajú len kože a múku v kúpenských:-(
jakamaka
Kedysi dávno som robievala tiež podobnú paštétu -a veru sa mi stratil recept.. vďaka za pripomenutie..Príjemný deň.
cesminaz
Pasteka vyzera velmi dobre ;-) Volakedy este doma som velmi lubila Pali pasteku :-) ale uz 15 rokov som ju nejedla.Tvoj recept sa mi zda velmi dobry,skusim podla neho spravit z hovadzieho masa.Mozem sa spytat,ze preco tam idu vajicka a este k tomu 15ks ? Vdaka za odpoved :-)
smejkad
a keby robim z polovicnej davky a dam do chladnice bez sterilizovania, ako dlho vydrzi?
velmi sa mi paci :-)
spetkasoli
tak za tento recept ti posielam srdecne diky a 5hviezdiciek. Velmi si ma potesil, lebo tieto dobroty milujem, idem nakupit vsetko potrebne a pustim sa do toho, uz sa tesim. Dakujem a prajem pekny pohodovy vikend:)
frezia68
Týmto si ma potešil,už je v KK , ďakujem a máš ***** :-)
lencsejani
@cezminaz , tam musíš dať bravčové mastné mäso, hovädzie by si musela dať aspoň s 30% lojom, ale chuť bude úplne iná, neodporúčam. Vajíčka v tom množstve sú tam kvôli chuti aj konzistencii, sú podstatné. Odpoveď platí aj pre @smejkad , bez sterilizácie v žiadnom prípade, sú tam surové vajcia, inak sa to nedá ani len v chladničke držať. Ja som tiež robil z polovičnej dávky inak. Perfektný výsledok zaručujem len pri presnom dodržaní receptu. @kimlo , @marianne , @svedka , @spetkasoli , @afataga , @frezia68 , ďakujem vám, teším sa, že ide na odbyt recept:-)) aj vám príjemný víkend!
tinca
@lencsejani vyzerá to skvelé. Ja by som to robila bez vajec, alebo ich dala menej. Sterilizovať sa musí nielen skrz vajcia,ale aj mäso. Teplota sterilizácie sa mi zdá nízka,ja by som to sterilovala pri vare!
lencsejani
@tinca ,pravda mozes podla seba,toto je podla normy a vajicka dávaju aj smak! Vyskušaš -uvidis. Vsetko je vopred uvarene zomlete,po vychladeni sa pridá vajce s horcicou a uz len dosterilizujeme.
havino
nooo, parádna, už veru dobrý rok som žiadnu paštétu nerobila,uložím si ju, keby sa tým mojim uráčilo, že im na chuť príde
jozka2
Vyzera to super-duper,Urcite vyskusam.Stale sa lakomym na krasny chuducky bocik v Ukrajinske delli,tak uz je dovod ho aj kupit.
skillet
Kedysi pionier, dnes pali, alebo matej, to sú moje obľúbené pašteky. Tvoj recept je úžasný, stojí tiež za vyskúšanie. ďakujem
elysa
za pokus by určite stála, domáca je najlepšia....
branolili
výborná.robil som ju v nedelu a je fakt super.vyšlo mi z tejto dávky 18 pohárov 3dl.
medovnicek
perfektný recept, túto paštétu mám veľmi rada a teraz už viem ako si ju môžem pripraviť aj doma:):):)
miskin
pekný deň,paštétu som robil minulý týždeň z polovičnej dávky a teraz toho ľutujem,už nie je :-) neskutočna chuť,veľká vďaka a pochvala za recept
lencsejani
@miskin ,paráda,tesim sa!!! :-) len si dajte toto je kvalita. Dakujem! Onedlho sa mozte tesit na dalsiu dobrotu :-).
kimlo
Len taka otazocka, v surovinach je 5dkg mlete horcicove semienko, jedno balenie ma 30g, teda 3dkg, to tam naozaj idu takmer 2 balenia? Nema to byt 5g?
lencsejani
@kimlo ,ano idem tam tolko. je to povodny recept(originál). ked tam dás menej tak napr: bude chutit ako brav . perkelt na paprike. A tym ,ze dodrzis recept más fantasticku chut pali pastety. Ked más obavy tak aj tolko viem ktomu dodat,ze horcicove semienko nie vobec take aromaticke ,ako napr:cier kor a rasca. Ja som velmy spokojny :-)
karky
Dakujem velmi pekne za receptik, robila som z celej davky cela rodina chvalila. Zijeme v zahranici uz dost dlho a ako dobre padlo nabazit chutove bunky, (tie maju dobru pamat na taketo dobroty).:)). Recept som si zalozila hned dopredu do kucharky, urcite to budem robit zase a zase.
kimlo
Prave som ju ranajkoval, je vyborna! Krasne vonia a lahucko sa rozotiera, robil som zo 4kg bocika, vdaka za recept...
marti89
Ja som uz robilaz 2 davok :) u nas ma obrovsky uspech :D
Dakujem za recept je super
lencsejani
marti89@ , teší ma :-) , len si dajte aspon jete kvalitu , najlepsie s hriankami . Dakujem aj ja za odozvu.
mijaita
Tak jsem v troube udelala, alespon jsem nemusela michat. Pracna docela je a ne ze ne, ale dobra. Uvidim co na to kamaradi. Zatím stydne ve sklenickach.


mijaita
@kacemis jak pise v receptu 1 a 1/2 hod pri100 st. , prikryla jsem dirkovanou, silik poklici
mijaita
@kacemis pak jsem hotove, naplnene sklenicky dala do trouby na 100st, hod a pul sterilovat. Nasucho, bez vody.
mijaita
@kimlo nehorelo, ale citit guma byla. Je to v poradku, ale priste to uz neudelam, protoze asi to te gume neudelalo uplne dobre a se asi ke sklu prilepila. Uvidim az se to bude otevirat v patek.
Btw jsem udelala palivou a nepalivou. Jak je mozne, ze @lencesjani mel 7 malych sklenicek ze 3 kil a ja mam z 1 kg a 20 dek 5 a jednu velkou?
kukulienka71
@mijaita , odovzdám dobrú správu, ja sem chodím častejšie. Čo sa týka množstva pohárikov, osobne som ich plnila, takže potvrdzujem, že ich bolo 7 ks malých 3dcl. Ale možno ti ušlo, že to bolo robené tiež z polovičnej dávky, je to písané v postupe;-) pekný deň!
salinka
@lencsejani , vďaka za hodnotný recept. Nepoučila som sa z predchádzajúcich komentárov a robila som len z polovičnej dávky. Chyba!!! Naozaj výborná, chutná, poctivá Pali nátierka. Vyšlo mi 13 malinkých výživových pohárikov:-( Recept si odkladám pod vankúš, aby som ho nezapatrošila:-)))
lencsejani
@salinka , To je ozajstny recept a to je vtedy dobry ked ani nepridás a ani neodoberies :-) , dakujem a na zdravie .
hrusticka76
..vyskúšané,fantastické,chuť identická s originálom..hneď začerstva sme bohapusto "zožrali" celé 2 poháriky s domácim chlebom..nezohnala som bôčik,urobila som z pliecka a na 1.5kg mäsa som použila po kile paradajok (typ Randy,mäsité,podlhovasté), paprík a 0.5kg cibule a aj tak dobré :) ..vyšlo mi 9 veľkých horčicových a 3 malé vyživové poháriky..ďakujem za skvelý a tip a určite budem ďalej šíriť slávu receptu :) ..
salinka
Takze po minulorocnej skusenosti som zarobila celu davku :-) Dufam, ze bude dost pre vsetkych. Opatovna vdaka ;-)


1x haji
renulienka
Práve sa dosterilizovala, pri ,,koštovke,, bola velmi chutná. Zajtra po stuhnutí bude ešte lepšia. Dakujem za recept. ;-) Aj som banovala, že som ju robila len z polovičnej dávky. ;-)
toptaste
vyborne to vypada, recept ako na zavolanie, bol som doma a zabudol som nakupit zasobu na par mesiacov co budem v Nemecku.....zajtra sa ide na vec, objednal som pohare, feferony uz su na stole, miesto papriky a paradajok ktore teraz nestoja za nic dam spickove madarske leco rozmixovane....zvysok presne podla navodu.......verim ze vysledok hlboko uspokoji, z domu bravam prave Pali, syr Rival, nasu horcicu a tym vypocet konci, vsetko zvysne je v Nemecku kvalitnejsie respektive lacnejsie, klobasky si robim sam ake v Nemecku nekupim, teraz pribudne vlastna Pali....velka vdaka za inspiraciu.......
1x kimlo
spagetka1812
Dobry den, mna by zaujimalo, ako dlho vydrzi po otvoreni v chladnicke (kupovanu spotrebujem vzdy do 24h ale tejto je vela (aj vyzivovy poharik sa mi zda naraz vela zjest)) a este aku mate skusenost, kolko to vydrzi uschovane v pivnici-neotvorene..ci aj rok napr., ako kompot..dakujem.
toptaste
zdravim..........za rok 2018 som varil tusim tri davky vzdy asi po 50 poharov 2dl......excelentna chut a kvalita. uz je v aute bocik a dalsie suroviny na dalsich cca 50 poharov.pouzivam miesto zimnej zeleniny nizkej kvality spickove madarske leco......nedam dopustit na tento recept.pikantnost som otestoval od hornej hrany na hranici znesitelnosti po normal ktory zjedia vsetci.robim presne podla uvedeneho receptu, nie je co na nom menit, je perfektny.........doporucujem vsetkym co nemaju radi separovane maso v pastekach a chemiu.....prezili hotove pasteky cele leto vsetky horucavy.....
lencsejani
@Spagetka1812 (30.7.2018 19:45)

Zdravím Vás, chladničke aj 4 dni keď sú otvorené . Domácé paštéty v skle ja odporúćám do pol roka skonzumovať .
toptaste
@lencsejani (19.10.2014 08:00)
Vyrabam tuto pasteku uz ASI dva roky v davkach po 50poharov.recept trochu upraveny.zelenina teraz v zime o nicom takze davam madarske spickove leco natur bez chemie z vybornych letnych surovin.este pridavam uvarene moze aby dodali huspeninku pasteke a pouzivam turecky pil biber alebo teraz zosrotovane thajske susene feferony.....tie Su velmi dolezite.pali pasteka bez pikantnosti je mdly sajrajt....chce to Grady....vynikajuci recept.....vajicka samozrejme musia byt a sterilizaciu moze vynechat IBA samovrah....kupujem teraz special hrniec s priemerom 60cm Na varenie aj sterilizaciu....pekneho Silvestra autorovi.
domitomi
Chcem sa opýtať...akurát sa chystám robiť doma túto pastetu ale nemám horcicove semienka....chcem robiť s pol dávky ...je to veľký problém...alebo sa môžu vynechať.dakujem
haji
@domitomi (24.8.2022 17:31)
Přidala bych více plnotučné hořčice. Netuším kolik, ale těsto bych ochutnala. Nic se nemůže stát, nanejvýš to bude méně pikantní.
sanntte
Urobená cez víkend, luxusná. Náš prach pikantnosti bol trošku na inej urovni, pridali sme kajenský pepr asi tak 0,5 čajovej lyžičky a pikantnost lepšia. Nemala som paradajky (nechcela som kupovat drahé v obchode) použila som domáce zavarené olupadné paradajky. Z polovičnej davky mame 9 flaštičiek do tatarky, fakt super, neskutočne dobrá chut. Nedá sa porovnat s kupovanou, aj zložením atď. Vela, vela takých receptov. Ďakujem a vyskušajte!