Domáca majonéza základná (fotorecept)

Autor receptu: pusta

U nás doma dávame prednosť čerstvým domácim výrobkom pred kupovanými. Majonézu si tiež robím sama, lebo je zaručene čerstvá a navyše bez konzervantov. Kedysi som ju miešala ručne, dnes ju robím pomocou ponorného mixéra a je hotová behom chvíľky. Poznám aj majonézu z celých vajec, dokonca za niekoľko sekúnd spravenú ťahom alebo len z bielkov a iné, ale ja vkladám recept na klasickú pravú domácu majonézu. Každý má svoj spôsob, ja ju robím takto.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny. Dôležité je, aby mali všetky rovnakú teplotu - izbovú. To isté platí aj pre nádobu, v ktorej sa bude pripravovať, lebo tým zabezpečíme, aby sa nám majonéza nezrazila. Treba vždy použiť žltok z čerstvých vajec.
  2. Do nádoby na mixovanie som dala vaječný žltok, soľ a horčicu. Celé som krátko premixovala, cca niekoľko sekúnd.
  3. Tenkým prúdom som prilievala olej, na začiatku len málo a neskôr som ho pridávala už smelšie, vždy som znovu celé premixovala až..
  4. ...vznikol akýsi "tuhý knedlík" a vznikla majonézová hmota č.1.
  5. V tejto fáze som pridala citronovú šťavu a premiešala polievkovou lyžicou, čím sa majonézová hmota č. 1 rozriedi.
  6. Znovu som pridávala olej, na začiatku tenkým prúdom, neskôr smelšie, ...
  7. ...až sa znovu vytvoril hustý knedlík - majonézová hmota č.2, teda základná majonéza. V chladničke vydrží v uzavretej nádobke 5 - 7 dní. Možno ju rôzne ochutiť a okoreniť, je základom pre majonézu korenenú, smotanovú, jablčnú, pomarančovú,..a inú, pre tatársku omáčku a používa sa na prípravu špeciálnych majonézových omáčok, na rôzne majonézové šaláty. Má široké použitie v studenej kuchyni. Spotreba oleja sa môže trocha líšiť v závislosti od veľkosti vaječných žťltkov a ich schopnosti viazať olej.