Domáca majonéza fotorecept

rous5 - fotkarous5, 25. decembra 2012
Domáca majonéza (fotorecept)
Foto: rous5

Presne túto majonézu robím naozaj len raz do roka a to, na Vianoce.

8-10
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

4 ks
400 ml
70 g
20 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Žĺtky oddelíme od bielka, pridáme práškový cukor a vymiešame. Ja robievam zo 4 žĺtok to je pomer cca na 2kg zemiakov.

    Domáca majonéza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme postupne pridávať olej, veľmi pomaly a stále miešame, olej sa postupne vstrebáva a tým nám začína zmes hustnúť.

    Domáca majonéza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mala by vyzerať hladká a jemne krémová. Ak máme pocit, že hustota je nedostatočná pridáme viac oleja, je to individuálne.

    Domáca majonéza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dostatočnom zhustnutí pridáme tak malú lyžičku horčice, pár kvapiek citróna, asi tak malú lyžičku čierneho korenia a nakoniec vmiešame sladkú smotanu. Pomaly a nie celú a nie naraz, podľa potreby. Takto hotovú majonézu nalejeme na zemiaky, podľa potreby prisolíme.

    Domáca majonéza (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mesiar50
Ja som mal tento rok obchodný,ale keď sa dožijem tak
o rok si spravým tento to tvoj bez EEEEE-cok
Dakujem
abdul
Pôvodne som robil takto. Ale teraz robím doma majonézu z celých vajec, teda aj s bielkami.
hralka
Počula som aj o majonéze s celých vajíčok,robievala som aj ja, ale z kupovaných ako vidím na snímke by som si netrúfala po tých aférach s vajcami.Mám svoje domáce sliepočky,ale radšej si kúpim hotovú,najradšej Hellmannsku,kvôli pasterizácii
hurriccanne
my robime z celych varenych vajec,je to istejsie.mam ju v receptoch.inak krasne sa vam vydarila a obdivujem miesanie vareskou.
rous5
Samozrejme domáce vajíčka sú domáce vajíčka, vtedy je majonéza krásne žltá, aj to mám vyskúšané, ale fakt že neveríte kupovaným vajciam, ale kupovanej majonéze áno mi príde troška čudné, lebo mne to vychádza na rovnako, skôr by som povedala, že kupovaná majonéza je na tom určite horšie než tie vajíčka.
havino
ja som majonezu do šalatu ešte nekúpila, robievam podobne do momentu so smotanou,viem, že niekto dáva do zemiakového šalátu aj majonezu, aj smotanu- šľahačku, ja dávam len majonezu. Toto ručné miešanie mi pripomenulo detstvo, moju mamu, ona len metličkou veru miešala, ja už ponorným mixérom, žltka, olej, horčicu, ostatné dochucujem v šaláte
bubaya
Nemusíte sa báť kupovanej majonézy. Tá je pasterizovaná, a používajú sa do nej aj tak sušené žĺtky, ktoré sú už vopred sušením zbavené všetkého živého, teda aj salmonely. Zato sú tam iné sajrajty.
martamm
Robievala som aj ja domacu majonezu, ale posledne roky pouziovam len ochutenu pochutkovu smotanu zmiesanu s bielym jogurtom, salat nema chybu. Mozno niekomu by to chutovo prekazalo, ale my sme zi zvykli.
rous5
@martamm super, výborný nápad, vyskúšam počar roku, ale na Vianoce si vždy robíme tento :)
rennatte
najväcsie caro na tejto majoneze je rucne miesanie, aj ja som zastanca tohto sposobu, ako sa postupne meni konzistencia a hustota pod vareskou :-)
joel
ja robim presne tak isto, len s tým rozdielom, že robim z varených žltkov a bielka potom pokrájam do šalatu, je taká istá ako tvoja iba farbou sa troška liši.
hralka
dávala som prednosť svojej domácej,ale keďže tá salmonela je všade a vo všetkom,viem o čom hovorím,hoci som ju nemala,ale omylom ma dali na oddelenie,kde ju všetci mali,tak mám opodstatnený strach z nej.No a kupovaná viem,že je aká je,ale vajcia sú tam vopred ošetrené a majonéza je pasterizovaná a tak šalát mi dlhšie vydrží bez obáv v chlade.A v obchode si volím z toho kvanta,čo nám podsúvajú,tú najlepšiu,čiže menšie zlo.
ivan14
Nevím, nevím, s tím strachem ze salmonely se to poněkud přehání. Já jsem ji "chytil", ale ne z vajec, z kuřecího masa (do toho krámu jsem víckrát nevlezl), jeden den jsem strávil v poklusu a další dva dny mi bylo jak po koťatech. Vždycky jsem dělal majonézu ze syrových vajec a v pohodě. ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---
radox1
do riedkej,zle vyslahanej majonezy este smotanu pridavat,co este sa nenaucim.no,ale ked ju slahala varechou,niet sa co cudovat
ivan14
To, co mi smazala redakce, byl odkaz na domácí pasteurizaci vajec. Takže stránku neuvádím, zkuste strejdu Googla...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia