Domáca majonéza (fotorecept)

Autor receptu: rous5

Presne túto majonézu robím naozaj len raz do roka a to, na Vianoce.

8-10
porcií
40 minút
príprava

Postup

  1. Žĺtky oddelíme od bielka, pridáme práškový cukor a vymiešame. Ja robievam zo 4 žĺtok to je pomer cca na 2kg zemiakov.
  2. Začneme postupne pridávať olej, veľmi pomaly a stále miešame, olej sa postupne vstrebáva a tým nám začína zmes hustnúť.
  3. Mala by vyzerať hladká a jemne krémová. Ak máme pocit, že hustota je nedostatočná pridáme viac oleja, je to individuálne.
  4. Po dostatočnom zhustnutí pridáme tak malú lyžičku horčice, pár kvapiek citróna, asi tak malú lyžičku čierneho korenia a nakoniec vmiešame sladkú smotanu. Pomaly a nie celú a nie naraz, podľa potreby. Takto hotovú majonézu nalejeme na zemiaky, podľa potreby prisolíme.