Domáca majonéza (fotorecept)
Autor receptu: rous5
Presne túto majonézu robím naozaj len raz do roka a to, na Vianoce.
8-10 porcií |
40 minút príprava |
Postup
- Žĺtky oddelíme od bielka, pridáme práškový cukor a vymiešame. Ja robievam zo 4 žĺtok to je pomer cca na 2kg zemiakov.
- Začneme postupne pridávať olej, veľmi pomaly a stále miešame, olej sa postupne vstrebáva a tým nám začína zmes hustnúť.
- Mala by vyzerať hladká a jemne krémová. Ak máme pocit, že hustota je nedostatočná pridáme viac oleja, je to individuálne.
- Po dostatočnom zhustnutí pridáme tak malú lyžičku horčice, pár kvapiek citróna, asi tak malú lyžičku čierneho korenia a nakoniec vmiešame sladkú smotanu. Pomaly a nie celú a nie naraz, podľa potreby. Takto hotovú majonézu nalejeme na zemiaky, podľa potreby prisolíme.