Domáca Lučina

uham - bez fotkyuham, 7. februára 2013

Asi pred týždňom sa ku mne dostal recept na domácu Lučinu. Prešlo to toľkými mailami, že ozaj netuším, kto to vymyslel. Ale vymyslel to Zobraziť celý popisAsi pred týždňom sa ku mne dostal recept na domácu Lučinu. Prešlo to toľkými mailami, že ozaj netuším, kto to vymyslel. Ale vymyslel to veľmi dobre!

Suroviny

3 ks (400-500g)
1 ks (500ml)
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ešte väčšie husté sitko a plátenko (látku, ktorou vyložíme sitko). Postup je veľmi jednoduchý: jogurty a smotanu so štipkou soli zmiešame a vylejeme do sitka s plátenkom.

  2. 2

    Sitko uložíme na misku, aby mohla odkvapkávať srvátka (bude jej skoro liter!). O 24 hodín máme zhruba 1/2 kg vynikajúcej pomazánky na chlebík, či rožtek, alebo trebárs základ na tiramisu.

  3. 3

    Srvátku som použila napríklad do cesta na domáce slané palice od @ceresnicka1.

Diskusia k receptu

jozka2
srvatku mozes vypit je velmi zdrava,obsahuje vsetky mineraly a vitam.z mlieka.
bambuch
veľmi dobrý recept...ukladám do KK a vyskúšam
tricia
Ja som toto robila podla podobneho rct a je skutocne vyborna.
martamm
No toto by ma nenapadlo, musím skúsiť. Ďakujem za inšpiráciu :)
gabi58
Tých 24 hodín kým sa urobí má byť v chlade, alebo v kuchyni?
julica
A nemá sa nechať jogurt zmiešaný so smotanou niekoľko hodín postáť, aby smotana "zjogurtovatela" ,až potom cediť? neviem si predstavit, ako rychlo ta smotana na varenie preleti sitkom. asi velmi rychlo.
sjuz
zaujímavé...
@jozka2 . máš síce pravdu, ale len, keď ide o mlieko domáce, nie kupovanú bielu vodu:)
fialka49
Robievam z 1 fľaše (9 dc) acidofilného mlieka a 1 kelímku kyslej smotany (najradšej 14%) a trochu soli. Zamiešam a nechám postáť zo dve hodiny. Potom postupujem ako je uvedené v tomto recepte. Nevylejem naraz, ale opatrne kladiem lyžicou. Nechám odkvapkať a na druhý deň mám výbornú pomazánku, ktorú ochucujem rôznymi bylinkami, prípadne sekaným cesnakom (podľa chuti sa môže cesnak pretlačiť cez lis).
Získanú srvátku používam do cesta alebo ju pijeme v rámci pitného režimu.
marijanka712
Ja to už velmi dávno robím síce od oka kupujem jogurt z LIDLLA 3% tukom 500g a smotanu primiešam cca asi 2dcl dobre premiešam a obrátim na sitko s gázou ja to nechávam v kuchyni t.č. v lete dávam dochladničky ani ráz som nemala srvátku bielu , ale číru takže usudzujem , že smotana neprebehne cez jogurt , ale sa vyzráža ja si niekedy z tohoto základu robím rôzne pomazanky, ale najviac mi chutí čisté -ked robím kysnuté cesto srvátku používam do cesta aj ked sa mi zvýši nejaký kusok s predchádzajúcej várky a už mám čerstvú tak zbytok dám do kysnutého cesta.
uham
Vidím, že viacerí tu majú s takýmto receptom skúsenosti. Ja som to zatiaľ robila len raz, jogurt som mala smotanový z Lidlu, aj smotanu. Napriek tomu, že je smotana riedka, nepretečie to rýchle, naozaj na to odtečenie treba 24 hodín. A mala som to položené v kuchyni.
tetrisss
Aj ja mam taku istu otazku, nenechala si to nejaku dobu odstat?, alebo sa to filtruje hned.
ariela6
pači sa mi to tiež to skusim prave dnes som mala na chlebiku lučinu ta mi velmi chuti ak je to podobna chut tak to bude dobre
hannah22
robievam pravidelne a kombinujem podla sezony a korením, cez bylinky
cibulku a podobne , ozaj velmi dobré.....:))
palo1973
ahojte .... tiež si doma robím lučinu podľa tohto receptu, ale včera som vyskúšala dať namiesto jogurtu tvaroh ... a musím povedať, že je to oveľa, oveľa lepšie.... vyskúšajte.... inak pohrávam sa s myšlienkou, že nabudúce dám iba tvarohy + smotana :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia